top of page
  • Writer's pictureBulgarianFestAssociation

Филмови дни „ЛУКС“ стартират на 29-ти ноември в Дома на Киното

Tри от най-емблематичните европейски филми от последната година ще бъдат излъчени от 29 ноември до 12 декември 2019 година в 7 български града. Входът на осмото издание на Филмовите дни „ЛУКС“ е свободен!


„Нерешеният случай Хамаршьолд“, „Кралството“ и „Господ съществува, името й е Петруния“ ще бъдат показани в Благоевград, Бургас, Варна, Плевен, Пловдив, София и Стара Загора в рамките на традиционните Филмови дни „ЛУКС“. Организатори са Бюрото на Европейския парламент в България и Международният филмов фестивал София Филм Фест.


Начало на осмото издание на Филмовите дни „ЛУКС“ ще бъде поставено на 29 ноември в София с прожекция на документалния филм „Нерешеният случай Хамаршьолд“ в Дома на киното от 19 часа. Прожекцията ще бъде последвана от дискусия със зрителите, в която ще се включат Теодор Стойчев – ръководител на Бюрото на ЕП в България, Мира Сталева – изпълнителен директор на София Филм Фест, Весела Дринова – главен редактор в „Операция Кино“, както и посланиците на инициативата „28 пъти кино“ – Младен Печевски и Параскеви Карагеоргу. Модератор на дискусията ще бъде журналистката от БНТ Галя Крайчовска.


Финалистите за филмовата награда на Европейския парламент се определят от експертно международно жури, a победителят се избира от членовете на Европейския парламент. Носителят на наградата за 2019 година ще бъде обявен на 27 ноември. За тазгодишните финалисти Мира Сталева - изпълнителен директор на София Филм Фест и член на международното жури, избрало най добрите измежду десет европейски продукции, сподели:

„И 10-те селектирани филма тази година са много силни като сме търсили  баланс между страни, жанрове и теми. А трите финалиста, които се състезават за наградата и които публиката в цяла Европа ще може да види по време на Филмовите дни „ЛУКС“, представят много чувствителни теми в обществения ни живот - корупция и стереотипите за женския образ. Има и документален филм, който не бива да пропускате! Обещавам, че няма да съжалявате!“


Входът за всички прожекции е свободен. За да запазят места, зрителите ще могат да вземат до 2 безплатни билета предварително. В деня на събитието ще бъдат допускани зрители до запълване на местата. Повече информация ще намерите на уеб-страниците на Бюрото на Европейския парламент , Международния София филм фест и в профила на Бюрото на ЕП във Фейсбук .


Ето къде и кога може да гледате филмите в България:


Нерешеният случай Хамаршьолд (Cold Case Hammarskjöld)

Филм на Мадс Брюгер

Дания, Норвегия, Швеция, Белгия

Даг Хамаршьолд загива при съмнителни обстоятелства в самолетна катастрофа през 1961 година, на път за среща по преговорите за разрешаване на конфликта в Катанга, Конго, в който са били засегнати значителни икономически интереси. Шведският генерален секретар на ООН е бил прогресивен политик, който е имал за цел да не позволи на западни страни като Великобритания и Франция да възстановят влиянието си в Африка, след като техните колонии там са извоювали независимост. Този филм на Мадс Брюгер хвърля светлина върху мистерията около смъртта на Даг Хамаршьолд. За трети път в историята на наградата „ЛУКС“ документален филм е сред финалистите.

София, 29 ноември 2019 г. (петък), 19:00 ч., Дом на киното (дискусия след прожекцията)

Варна, 4 декември 2019 г. (сряда), 18:00 ч., Фестивален и конгресен център

Пловдив, 10 декември 2019 г. (вторник), 18:30 ч., Лъки Дом на киното


Господ съществува, името ѝ е Петруния (God Exists, Her Name Is Petrunija)

Филм на Теона Стругар Митевска

Северна Македония, Белгия, Словения, Франция, Хърватия

Какво се случва, когато една жена участва в традиционно мъжко състезание и успява да извади кръста, хвърлен в реката според православните обичаи? Петруния прави точно това и разгневява както мъжете, така и местния свещеник, който въвлича в случая и полицията. Макар и да не се определя като феминистка, Петруния отказва да се поддаде на исканията да върне кръста и решава се бори за равни права. „Защо да нямам право на година щастие?“ – пита тя, тъй като „наградата“ за победителя в състезанието символизира именно това.

София, 1 декември 2019 г. (неделя), 19:00 ч., Дом на киното

Благоевград, 3 декември 2019 г. (вторник), 19:00 ч., кино Cinemax

Стара Загора, 11 декември 2019 г. (сряда), 19:00 ч., кино Арена Парк Мол


Кралството (El Reino)

Филм на Родриго Сорогойен

Испания, Франция

Колко далеч би стигнал някой, за да се задържи на власт? Този наситен с адреналин трилър изследва политическата корупция. Той разказва историята за края на кариерата на успешен политик, чието благосъстояние се дължи на престъпен и незаконен бизнес, като с това застрашава да разруши имиджа на партията си, след като вестник публикува разследване за корупционните му дейности. Пригответе се за горчиви спорове, напрегнати автомобилни преследвания и сблъсъци с разследващи медии.

София, 30 ноември 2019 г. (събота), 19:00 ч., Дом на киното

Плевен, 5 декември 2019 г. (четвъртък), 19:00 ч., кино Арена Панорама Мол

Бургас, 12 декември 2019 г. (четвъртък ), 19:00 ч., Cinema City Галерия Мол



Специална награда на публиката

Публиката е поканена да гласува за предпочитания от трите филма на www.luxprize.eu или на Фейсбук страницата на наградата „ЛУКС“. Резултатите от гласуването на публиката се обявяват по време на Международния филмов фестивал в Карлови Вари. Избира се на случаен принцип един от гласувалите, който получава покана да присъства на фестивала. Обявяването на Специалната награда на публиката символично закрива наградата „ЛУКС“ за предходната година и открива сцената за новата, като се посочват 10-те филма от официалната селекция.


Наградата „ЛУКС“ на Европейския парламент Европейската филмова награда „ЛУКС“ има за цел да популяризира многообразието и богатството на европейското кино, както и да насърчава европейски кинопродукции, разкриващи обществените проблеми и душевността на европейците, техния живот, убеждения и съмнения, тяхното търсене на идентичност.



* * *


Материалът е изготвен на база на информация, подадена от пресцентъра на София Филм Фест.

bottom of page