top of page
  • Writer's pictureBulgarianFestAssociation

Вълнуващ брой 2 на Списание за танц

Новият брой на единственото българско издание, посветено на изкуството на танца и танцовата култура вече е в разпространение. „Списание за танц" излиза веднъж годишно и чрез съчетание от думи и богато визуално съдържание разказва за настоящето, миналото и предлага поглед към бъдещето на балета, съвременния танц и любителската танцова култура в България и Европа.


Водеща тема на брой 2 на „Списание за танц” е взаимодействието на танца и другите изкуства. Автори от България, Сърбия и Германия проследяват влиянието, което си оказват танцът и живописта, пластичните изкуства, фотографията, визуалните изкуства, модата и дигитални изкуства от средата на 19. век до днес.


Как изкуствата, запечатващи своите образи завинаги върху платно или снимка, се научават да улавят ефимерния танц, изчезващ след настоящия миг; защо големите музеи по света и изложенията за съвременно изкуство все по-често представят танц и пърформанс; какъв тласък в развитието на сценичните изкуства дава навлизането на изкуствения интелект и роботиката, са само част от въпросите, получаващи многоизмерен отговор на страниците на изданието.


„Списание за танц“ e инициирано от фестивал „Антистатик“ (Antistatic International Festival for Contemporary Dance and Performance) в рамките на европейския проект Life Long Burning, финансиран от Програма „Творческа Европа“ на ЕС (Creative Europe). Реализира се от Б brain С store П project и Nomad dance academy - Bulgaria с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“/ National Culture Fund, Bulgaria, и със спонсорството на магазин „Гришко“ (ГРИШКО БГ - обувки и костюми за балет и танц).


Повече може да научите тук.

***


Материалът е подготвен на база на информация от уебсайта на Списание за танц.

bottom of page