top of page
  • Writer's pictureBulgarianFestAssociation

„Фабрика Кино – Пътуване във времето” продължава с програма през АПРИЛ

Updated: Apr 9, 2019

През 2019 година няма по-подходяща дестинация от ПЛОВДИВ – една от европейските столици на културата, за срещи със съвременни вдъхновяващи филми от цял свят, творби на игралното и документално кино!

Проектът Фабрика Кино – Пътуване във времето е част от програмата на Пловдив - Европейска столица на културата 2019. Чрез него публиката има възможност да се срещне с уникални творби на киното и специални гости - като носителя на Оскар за документален филм Сам на скалата, представен от Дебра Цимерман, изпълнителен директор на нюйоркската организация WOMEN MAKE MOVIES, документалните творби Северна душа и Сирийска любовна история на Шон Макалистър, които бяха представени лично от режисьора, определен от Майкъл Мур като един от най-смелите и силни кинотворци в момента! Специално събитие през април ще бъде пускането отново на голям екран, 40 години след премиерата, на класиката Животът на Брайън, създадена от неподражаемите Монти Пайтън!


В програмата през март, април и май 2019 в Пловдив и София са включени филми за природата, за миналото, настоящето и бъдещето ни – политиките на нашия живот, филми за ежедневието ни и всичко, което ни вдъхновява. Фабрика Кино – Пътуване във времето разчита на МНОГООБРАЗИЕТО на европейското кино, както и на подкрепата на основния ни партньор на инициативата - филмовата Награда ЛУКС на Европейския парламент. Чрез нея и представянето на важни, интригуващи филми от селекцията на Наградата ЛУКС през годините, поставяме специален фокус върху творбите, посветени на проблемите и душевността на европейците, техния живот, убеждения и съмнения, търсенето на идентичност, спомена за миналото и 30-годишнината от падането на Берлинската стена и много други акценти. Ние сме част от една общност, в която особено важна е активната гражданска позиция и личният избор, от който зависи съдбата на всички нас!


Програмата на фестивала продължава от неделя, 7 април в Лъки – Дом на киното в Пловдив с една уникална възможност – среща с епохалната документална творба на Вернер Херцог ПЕЩЕРАТА НА ЗАБРАВЕНИТЕ СЪНИЩА в нейната оригинална 3D-версия. Легендарният режисьор получава ексклузивен достъп да снима в пещерата Шове в Южна Франция, улавяйки най-старите рисунки, познати на човечеството, и тяхното впечатляващо естествено „платно“. Той използва умело триизмерната технология и съумява да ни върне 30 000 години назад във времето. Началният час на прожекцията е 18:30.


На 11 април (четвъртък) прожекциите продължават в „Лъки – Дом на киното“ с представяне на един изключително важен филм – СВИДЕТЕЛИТЕ НА ПУТИН на документалиста Виталий Мански, начален час на прожекцията 21:00. Историята връща зрителите в последния ден на 1999 година, когато бившият шеф на КГБ, министър-председателят Владимир Путин, става президент на Русия. Представени са и други важни политически личности, включително Михаил Горбачов и Борис Елцин, който избира амбициозния 47-годишен Путин за свой заместник.

„Ако сградите можеха да говорят, какво биха казали за нас?”


КАТЕДРАЛИ НА КУЛТУРАТА от монументалния Вим Вендерс предлага шест изненадващи отговора. Този 3D проект, посветен на „душата” на сградите, ще бъде представен в Лъки – Дом на киното на 12 април (петък) от 18:30 часа. Филмът дава възможност на шест иконични и много различни постройки да говорят сами за себе си, изследвайки човешкия живот през неподвижната перспектива на създадените от хората структури - Берлинската филхармония е икона на модернизма, Националната библиотека на Русия е царство на мисълта, затворът Halden е най-хуманният затвор в света, Salk Institute е институт за значими научни открития, операта в Осло е футуристична симбиоза на изкуството и живота, център Pompidou е машина за модерна култура. Катедрали на културата изследва начина, по който всяка от тези забележителности отразява културата ни и пази колективната ни памет – не пропускайте тази уникална среща!


Още една творба на легендарния Вим Вендерс - абсолютната класика КРИЛЕ НА ЖЕЛАНИЕТО също ще бъде представена пред публиката на „Фабрика Кино“ в програмата на Лъки – Дом на киното в Пловдив – прожекцията е на 13 април (събота) от 18:00 часа. Невидими, ангелите Дамиел и Касиел се запознават с обитателите на Берлин, чиито най-съкровени мисли могат да слушат. Дамиел се влюбва и решава да пожертва вечния си живот в името на това да се превърне в човек от плът и кръв, да изживее любовта си в тялото на смъртен и да познае простите човешки удоволствия… Прожекцията е в памет на актьора Бруно Ганц, незабравим в ролята на Дамиел!


През втория уикенд на месец април стартират и прожекциите в още една пловдивска локация – това е THEATRE, на ул. „Княз Александър I-ви“ 38, в двора на Драматичен театър Пловдив. На 13 април (събота) от 20:30 часа там ще бъде прожекцията на БЕЛГИЙСКИЯТ КРАЛ – уникален road-movie, създаден с много хумор и великолепни актьори, копродукция между Белгия, Холандия и България, дело на страхотния режисьорски тандем Джесика Удуърт и Петер Бросенс. Световната премиера на филма беше в програмата на 73-ия кинофестивал във Венеция. Този филм е класически „mockumentary” (псевдо-документален филм), който съчетава умело сатирата в изказа с по-дълбоки послания, - пише за него сп. Варайъти. - „Белгийският крал” е възхитителен - изненадващо уважителна закачка към несъвместимостта на монархията със съвремието, с Белгия и с Балканите. Трудно е да си представим зрители, които не биха прегърнали с удоволствие този внимателен и шеговит киноразказ.


На 14 април (неделя) предстоят отново две прожекции – първата е от 18:00 часа в ТЮТЮНЕВИТЕ СКЛАДОВЕ на улица „Екзарх Йосиф“ № 16, където каним публиката за среща с Георги Стоев – Джеки и неговия филм ХЛЯБ И ЗРЕЛИЩА. Авторът лично ще представи историята на Боби, който е направил първата независима циганска телевизия в Кюстендил. Той снима репортажи и сватби. Освен това всяка сутрин в 6 ч. разнася хляба в цялата циганска махала. Затова и филмът носи това заглавие. Боби се явява нещо като пътеводител из мъките, мизерията и неволята на циганската общност, които въпреки това, а може би и заради това, съжителстват с истинско веселие и радост… Джеки ще разкаже на публиката за вдъхновението и трудностите, когато си решил да посветиш години от живота си на документалното кино! Към този жанр винаги са се отнасяли със специално внимание и селекционерите на филмовата Награда „ЛУКС“ на Европейския парламент, основен партньор на Фабрика Кино – Пътуване във времето, с които заедно търсим най-интригуващите творби, за да бъдат представени пред българската публика като част от инициативите на Пловдив – Европейска столица на културата.


Втората прожекция, предвидена за 14 април (неделя), е с начален час 20:45 и ще бъде отново в THEATRE, на ул. „Княз Александър I-ви“ 38, в двора на Драматичен театър Пловдив. Там публиката ще може да види ЛУДЕТИНИ на италианския майстор-режисьор Паоло Вирдзи, с участието на Валерия Бруни Тедески, Микаела Рамацоти. Това е историята на едно непредвидимо приятелство - двете жени бягат от модерната психиатрична клиника Вила Бионди, за да потърсят любов и щастие в света на нормалните хора...


На 17 април (сряда) от 18:00 часа предстои поредната прожекция на „Фабрика Кино – Пътуване във времето“, която ще бъде в Пловдивския университет Паисий Хилендарски (сграда 1 ректорат, аудитория 6). Филмът е ЗЕЛЕНАТА ЛЪЖА, на австрийския режисьор Вернер Буте и немската писателка Катрин Хартман, които се въоръжават с истината, за да разкрият нечестностите на „зелените“ предприятия, като тръгват по следите на корпоративните зелени лъжи и стигат до най-катастрофалните природни бедствия: ужасяващите последствия след разлива на масло от British Petroleum, дело на Deepwater Horizon, изчезването на дъждовните гори заради корпорациите за палмово масло в Индонезия и други подобни факти.


Сред филма е предвидена дискусия, свързана с актуални екологични проблеми и в контекста на богатата палитра на европейското кино, както и на специалния фокус, който Европейският парламент поставя всяка година чрез филмовата Награда ЛУКС върху творбите, посветени на проблемите и душевността на европейците.

18 април (четвъртък) е денят, в който в много страни по света ще бъде показана отново на голям екран класическата, гениална сатира на неповторимите „Монти Пайтън“ – ЖИВОТЪТ НА БРАЙЪН. Лъки – Дом на киното е единственото място в Пловдив, а началният час е 18:30. Няма по-подходящ филм, който да подготви хората за Великденските празници от тази своеобразна сага по библейски мотиви с участието на легендарните Греъм Чапман, Майкъл Пейлин, Джон Клийз, Ерик Айдъл, Тери Гилиъм и Тери Джоунс, който е и режисьор! 40 години след премиерата през 1979 година всички отново запяват в един глас Always look on the bright side of life!, а новите поколения ще се порадват на уникалното чувство за хумор на „питоните“ и техните съмишленици. Билетите за тази прожекция са на стойност 8 и 6 лв. (намаленията важат за учащи, пенсионери и хора с увреждания).


На 20 април (събота) от 20:30 часа, в THEATRE - в двора на Драматичен театър Пловдив, предстои срещата с филма на Сюзън Кучера и Джеф Бриджис ЖИВОТ В МИНАЛОТО НА БЪДЕЩЕТО, който обръща внимание върху екологичните проблеми и как могат да се предвидят големи промени, породени от спонтанните действия на мнозина. Как енергията заема всякакви форми, придвижвайки се и вдъхвайки живот на всичко. Как, когато разберем истинската ни връзка с всичко наоколо, ще трябва да променим очакванията си не за това, което ще загубим, а за това, което бихме спечелили, ако се подготвим за нещо различно.


На 21 април (неделя) от 20:30 часа, в THEATRE - в двора на Драматичния театър предлагаме на вниманието на публиката в Пловдив един класически български филм СВЕТЪТ Е ГОЛЯМ И СПАСЕНИЕ ДЕБНЕ ОТВСЯКЪДЕ. Представяна като един от филмите в официалната селекция на Наградата ЛУКС за 2008 година, творбата на режисьора Стефан Командарев е единственият български филм, селектиран сред деветте заглавия, от които се избират филмите, номинирани за чуждоезичен „Оскар“. Адаптацията по едноименния роман на Илия Троянов е историята на едно момче, което с помощта на своя дядо преоткрива света и се опитва да открие отново себе си, своята памет и желанието си за живот.


За 22 април (понеделник) сме предвидили прожекция с начален час 18:30 в Лъки – Дом на киното на един страхотен, важен и забавен филм – СМЪРТТА НА СТАЛИН! Майстор на черния хумор, доказал се с политическите си сатири в телевизията, както и с номинирания за Оскар за адаптиран сценарий „Кръгът на посветените“, британският режисьор Армандо Янучи е в стихията си с тази язвителна комедия, разказваща за съветския лидер и обкръжаващите го подмазвачи интриганти. Чрез таланта на англоезични актьори с коренно различен натюрел Янучи изпраща ясното послание, че Сталин и вътрешният му кръг са били просто банда кариеристи, чието лидерство на суперсилата от епохата на Студената война ги изнервя твърде много. Бурлеската в Смъртта на Сталин е навременна алегория за користните и арогантни лидери и корумпирани властници – точно типа комедия, която е специалитет на Янучи…


На 25 април (четвъртък) от 18:30 часа в ТЮТЮНЕВИТЕ СКЛАДОВЕ на улица „Екзарх Йосиф“ № 16 ще се състои още една прожекция на важен и много награждаван български филм – втората игрална творба на авторския тандем Кристина Грозева и Петър Вълчанов СЛАВА, с участието на Стефан Денолюбов и Маргита Гошева. Филмът беше представен в официалната селекция на Наградата ЛУКС на Европейския парламент за 2017 година, а разказът е за кантонера Цанко Петров, който намира милиони левове на влаковите релси. Решава да ги предаде на полицията и в замяна е награден с нов ръчен часовник. Скоро обаче подаръкът спира да работи. Петров започва отчаяна битка не само за стария си часовник, но и за изгубеното си достойнство...


Последният филм в пловдивската програма през април на Фабрика Кино – Пътуване във времето е предвиден за 30 април (вторник), от 18:00 часа, като прожекцията ще бъде отново в Пловдивски университет Паисий Хилендарски (сграда 1 ректорат, аудитория 6), а филмът е носителят на Наградата ЛУКС на Европейския парламент за 2018 година – ЖЕНА НА ВОЙНА на исландския режисьор Бенедикт Ерлингсон. Неговата непримирима героиня Хала обявява война на местната фабрика за алуминий. Тя е готова да рискува всичко, за да защити неосквернената исландска природа, която обожава... Докато неочаквано в живота ѝ не се появява едно сираче.


„Исках да обърна внимание на факта, че природозащитниците и еко активистите, които се борят за запазването на природата, много лесно стават врагове на властта. Виждаме го навсякъде. Знаем за Берта Касерес от Хондурас, която беше убита, както и за Йоланда Матурана от Колумбия. Виждали сме такива неща и в историята ни. Във филма главната героиня използва силата на саботажа по примера на Мандела срещу апартейда“, споделя режисьора.


След края на прожекцията каним публиката на дискусия, свързана с пъстроцветната палитра на европейското кино, както и на специалния фокус, който Европейският парламент поставя всяка година чрез филмовата Награда ЛУКС върху многообразието на кинотворбите, които се създават като копродукции в Европа. Не бива да забравяме, че сме част от една общност, в която особено важна е активната гражданска позиция и личният избор, от който зависи съдбата на всички нас!


През 2019 година няма по-подходяща дестинация от ПЛОВДИВ – една от европейските столици на културата, за срещи със съвременни вдъхновяващи филми от цял свят, творби на игралното и документално кино!


ОЧАКВАЙТЕ филмите в програмата на „Фабрика Кино – Пътуване във времето”, които ще бъдат представени в СОФИЯ! Може да следите всички събития на СТРАНИЦАТА на ФЕСТИВАЛА! #ФабрикаКИНО в ПЛОВДИВ




* * *

Материалът е изготвен на база на информация, подадена от пресцентъра на София Филм Фест.

bottom of page