top of page
  • Writer's pictureBulgarianFestAssociation

Сцена на вековете на 31 юли: 'Прилепът' – Оперета от Йохан Щраус – син

„Прилепът” е класическа танцувална оперета, в която ярките емоции, любовните страсти и семейни перипетии са разкрити на фона на прекрасните мелодии на валса, полката и кадрила. Мелодраматичният и комедиен стил, съчетани с ирония и тънък хумор, красивата музика на Щраус, която блика като шампанско, създават усещането за празничност, лекота и хармония.


„ПРИЛЕПЪТ”

Оперета от Йохан Щраус – син

Либрето Карл Хафнер и Рихард Жене


ПРЕМИЕРА НА ОТКРИТО НА МУЗИКАЛНО-ДАМАТИЧЕН ТЕАТЪР „КОНСТАНТИН КИСИМОВ“ - ВЕЛИКО ТЪРНОВО


Режисьор – Гълъб БОЧУКОВ

Диригент -постановчик – Игор БОГДАНОВ

Диригент – Васил ВЪЛЧЕВ

Художник - Лидия КЪРКЕЛАНОВА

Хореография – Катя БОГДАНОВА

Хормайстор – Яница БРЪНЗЕЛОВА


С участието на:

Теодора ПЕТРОРА, Мирела ЯБАНДЖИЕВА, Момчил КАРАИВАНОВ, Пламен ДОЛАПЧИЕВ, Симона КОДЕВА, Валерия ПЕЙЧЕВА, Георги ГЪРЛАНОВ, Михаил ВЪЛЧЕВ, Милен ИВАНОВ, Цветомира ПЕНЧЕВА, Виктор ТЕРЗИЙСКИ, Стефан МЕТОДИЕВ, Йордан ЧЕЙРЕКОВ, Полина ПЕТКОВА, Иван МИТЕВ, Цветомил ЙОРДАНОВ


Оркестър, хор и балет на МДТ „Константин Кисимов“


Йохан Щраус – син е изградил репутацията си като Краля на валса, когато написва своята оперета Die Fledermaus („Прилепът“). Щраус вече е композирал общо около петстотин танца, включително една от най-известните творби на класическата музика, създавани някога – „На хубавия син Дунав“.


„Прилепът” е класическа танцувална оперета, в която ярките емоции, любовните страсти и семейни перипетии са разкрити на фона на прекрасните мелодии на валса, полката и кадрила. Сюжетът заплита комични ситуации, породени от любов и ревност, които подлагат на изпитание съпружеската вярност. Мелодраматичният и комедиен стил, съчетани с ирония и тънък хумор, красивата музика на Щраус, която блика като шампанско, създават усещането за празничност, лекота и хармония.


Премиерата на „Прилепът” се е състояла на 5 април 1874 година във Виенския „Театер ан–дер–Вин” и оттогава се превръща в неизменна част от оперетния репертоар.


Специален подарък за зрителите от община Велико Търново ще е аудио-визуалното шоу "Царевград Търнов-звук и светлина", което ще бъде излъчено след края на спектакъла.



***


Материалът е подготвен на база на информация от Фейсбук събитието 'Сцена на вековете'

bottom of page