top of page
  • Writer's pictureBulgarianFestAssociation

Сцена на вековете 2019 със седем фестивални вечери от юли до октомври

Updated: Jul 26, 2019

На 13 юли започна традиционният оперен фестивал във Велико Търново, който всяка година привлича в крепостта Царевец многобройна публика. Нежните композиции на Чайковски зазвучаха при изпълнението на „Лебедово езеро“ на Имперския руски балет.


„Сцена на вековете“ е първият у нас оперен фестивал на открито. Първото издание е през 1985 г., по повод 800-годишнината от въстанието на болярите Асен и Петър, когато на открита сцена на историческия хълм Царевец се играе операта „Ивайло” от Марин Големинов, постановка на режисьора Пламен Карталов.

През 1987 г. в афиша на събитието са включени шест представления на операта "Цар Калоян” от Панчо Владигеров, два оперни концерта с популярни увертюри, арии, дуети и ансамбли и три представления на балета „Козият рог" от Красимир Кюркчийски.

Културният форум е възстановен през 2008 година по повод 100 години от обявяване Независимостта на България и от тогава се провежда всяко лято.

За изминалите години на сцената в Двореца са представени над 40 от най-добрите световни и български оперни и балетни заглавия, както и мюзикъли. Домакин на престижното събитие е Община Велико Търново, която от 2016 г. разви фестивала в Летен сезон на българските оперни театри.



Днес погледът е отправен напред, към спектаклите в програмата за следващите месеци.


На 20 юли Държавна опера-Бургас ще представи операта „Турандот“ от Джакомо Пучини. Историята за китайската принцеса Турандот, която познава любовта, е под режисурата на Нина Найденова. Диригент е Найден Тодоров, сценограф – Борис Стойнов, а художник на костюмите – Цветанка Стойнова.


Следва оперетата „Теменужката от Монмартър” на унгарския композитор Имре Калман на 26 юли на музикално-драматичен театър „Константин Кисимов”. На 3 август ще бъде представена операта „Бохеми“ на Държавна опера-Русе, а на

10 август Музикално-продуцентски център Варна ще отговаря за операта „Симоне Боканегра“ от Джузепе Верди. В края на лятото, на 30 август на „Сцена на вековете“ за първи път ще бъде изнесен симфоничен концерт. Той е на Русенската филхармония и е посветен на 120 години от рождението на Панчо Владигеров. И за финал, последното произведение в програмата ще бъде представено на 4 октомври от Държавна опера Стара Загора и Академичен цирк „Балкански“: опера в цирка: „Палячи“.


* * *


Материалът е изготвен на база на информация от страницата на фестивала във Фейсбук.

bottom of page