top of page
  • Writer's pictureBulgarianFestAssociation

СТЕФАН КИТАНОВ – 30 ГОДИНИ ОТДАДЕНИ НА КИНОТО

Интервю на Радостина Узунова, изпълнителен директор на Българската фестивална асоциация със Стефан Китанов директор на София Филм Фест.

През ноември 2022 Българският културен институт в Лондон беше домакин на четвъртата кино панорама Лондон – София. Това беше първоначалният повод да разговарям със Стефан Китанов, директор на София Филм Фест и съорганизатор на форума, разговор, който прерастна в история на неговия път като продуцент, селектор и организатор на най-големия у нас кинофестивал:


По чия инициатива се провежда фестивалът в Лондон?


Идеята е на Българския културен институт и на неговия директор Светла Дионисиева, с която работим изключително успешно през всичките години на нейния мандат. Ние стартирахме тази съвместна работа още през първата година, когато тя стъпи в длъжност и оттогава правим филмова програма. Много филми, които сме продуцирали и представяли на София Филм Фест, са били представяни в Лондон. Канени са били и техните автори, сред които трябва да спомена Рангел Вълчанов с „А днес накъде“ и Стефан Командарев със „Светът е голям и спасение дебне отвсякъде“.


Какво представихте в това издание?


Тази година беше по-особена. Светла Дионисиева искаше да направим нещо като рамка и с по-активно наше участие. Представихме различен тип филми – както пълнометражен игрален филм, какъвто е „Ирина“ на Надежда Косева, така и български миноритарни копродукции, в които България е малък, но важен продуцент. Имахме невероятния шанс в програмата да бъдат филмите „Белгийският крал“ и „Босият император“, и двата режисирани от Джесика Удуърт и Петер Бросенс – белгийски режисьори, много успешни в арт кино средите. Голямата новина за фестивала беше гостуването на Джералдин Чаплин, легендарната актриса и дъщеря на Чарли Чаплин, която изпълнява една от важните роли във филма „Босият император“.


Лондон ноември 2022 - Стефан Китанов с Мира Сталева, Джералдин Чаплин, Джесика Удуърт и Светла Дионисиева


Срещата с Джералдин Чаплин ли беше изненадата за вас в Лондон?


Това не беше изненада, а нещо естествено, тъй като тя участва вече в два филма, на които ние сме копродуценти. Но за първи път се срещнах с нея в Лондон. Тя не дойде нито на световната премиера на „Босият император“ в Торонто, нито на гала прожекцията в рамките на София Филм Фест. Тя дойде в Лондон по покана на Светла Дионисиева, равзбира се и с решаващото съдействие на Джесика Удуърт, и гостува на прожекцията в залата на Кралското географско дружество, която се оказа премиера на филма във Великобритания. Що се отнася до контактите ми, през всичките тези 30 години съм пътувал много по света и съм имал шанса да се срещам с много важни хора в областта на киното, една част от които са гостували в София. Сред тях е и британския режисьор Тони Палмър, който гостува както на прожекцията в залата на Кралското географско дружество, така и на една презентация в галерия „София“ на Българския културен институт в Лондон, посветена на пътя, който София филм фест измина през годините, но и преди това от времето, когато станах директор на Дома на киното през 1992 г. Повод за равносметка. Получи се емоционално и ме вдъхновява да направя нещо подоно и на СФФ.


Стефан Китанов с Тони Палмър


Искам да ви върна 30 години назад във времето. Как се роди идеята за София Филм Фест?


При мене тези неща стават спонтанно и са плод на натрупвания. През 1992 г. станах директор на Дома на киното и от самото начало започнах да правя малки събития, насърчаван от приятелите ми проф. Александър Янакиев и Янко Терзиев, от които съм научил страшно много. Янко ме научи как да програмирам, как да слагам няколко филма в определен контекст. Много важно беше заминаването ми за Великобритания със стипендия на Британския съвет, който финансира изцяло и първите големи събития в Дома на киното, след като станах директор - Рок Филм Фест през 1993 и 1994 г. и Монти Пайтън Филм Фест през 1996 г. Тогава се срещнах за първи път и с Тони Палмър, който ми предложи да организирам в България снимките на неговия филм „Англия, моя Англия“. За мен това беше голяма школа и ми проправи пътя към продуцентството. Първият фестивал, от който тръгна София Филм Фест, се случи през 1997 г. – Мюзик Филм Фест. Тогава имахме само двама гости, докато се стигне до 2019, когато имахме над 330 гости. Реализирахме фестивал, който е единственият български кинофестивал акредитиран от FIAPF.

Всичко, с което се занимавам от 1992 г. насам е много последователно и е насочено към това да представяме качествено кино на хората в България. Опитваме се да представяме филмите чрез техните автори, които да имат диалог с българската публика. Извън фестивала ние извършваме доста други неща. Причината още от самото начало беше, че трябваше да имаме изграден професионален екип, който да може през цялата година да подготвя и реализира международен фестивал от ранга на София Филм Фест. Но само с фестивала този екип няма как да се издържа, затова започнахме да развиваме по-активно продуцентска дейност, да разпространяваме филми, да менажираме Дома на киното. През 2009 г. ми дойде идеята, че много хора в различни краища на България нямат възможност да гледат публично фестивални филми, каквито ние показваме в София. Така се роди „София Филм Фест на път“, който също така се нарича и „Операция Кино“. В някои градове като Пловдив, Бургас и Варна фестивалите се провеждат успоредно с изданието в София и има възможност за повече филми. В много от градовете като Велико Търново, Габрово, Русе, Севлиево и др. фестивалът зае сериозно място в културния календар на тези градове. Тази година получихме подкрепа от Национален фонд „Култура“ за пътуващите издания и ще се опитаме да разширим картата на София Филм Фест, както със средни по големина градове, така и с малки населени места, където няма стационарни киносалони. От 2004 г. организираме значимото професионално събитие София Мийтингс, който е единствен по рода си копродъкшън маркет в България. От 2005 г. негов директор е Мира Сталева, която успя да развие това професионално събитие на световно ниво. Ако София Филм Фест е сред петдесетте най-реномирани за филмовата индустрията кино фестивали, то София Мийтингс е сред десетте най-важни копродъкшън маркети в света.


Ще открехнете ли завесата на София Филм Фест 2023?


Слоганът на следващия фестивал през март 2023 е „Да се свържем отново“ – „Reconnect“. Това, което мога да кажа със сигурност е, че фестивалът ще бъде на супер ниво. Надяваме се да нямаме пандемични ограничения. Официалното откриване на София Филм Фест 2023 ще бъде на 16 март в зала 1 на НДК, а на 25- ти ще бъде церемонията по връчване наградите на фестивала и по традиция след тази церемония в столичен клуб ще свири Фестивалния бенд, част от който съм и аз. На това парти се връчват и наградите на София Мийтингс, който ще има 20-годишен юбилей.


bottom of page