top of page
  • Writer's pictureBulgarianFestAssociation

С РЕКВИЕМ НА ВЕРДИ ОТКРИВАТ МАРТЕНСКИ МУЗИКАЛНИ ДНИ 2024


Повече от 30 години Ива Чавдарова, директорът на международния фестивал „Мартенски музикални дни“, Русе, работи върху програмата на  един от най-престижните форуми в България. В ефира на Радио Класик А тя сподели кои са акцентите в програмата и покани публиката да посети Русе през март.


Мартенски музикални дни е фестивал за камерна и симфонична музика. Някога е бил и за кантатно-ораториална, като моите колеги, които са правили програмата преди мен, са били много активни точно в тази област. Сега е малко трудно с подобни мащабни жанрове, но точно с такова крупно произведение откриваме фестивала на 15 март. Откриваме с една забележителна творба - Вердиевият Реквием по случай 150 години от първото представяне в катедралата на Милано. Приятен повод да се върнем към това заглавие, което много отдавна не е стояло в нашите програми. Фестивалният симфоничен оркестър, който ще го изпълни,  се превърна в истински символ на Русе, а отново негов диригент ще бъде Емил Табаков. Повече от три години работим по този проект, за да имаме ярък солистичен екип на сцената“, споделя Ива Чавдарова. Заболяване на примата Красимира Стоянова ще попречи на нейното включване като част от солистите за откриването на фестивала, но организаторите осигуриха достоен неин заместник така че на 15 март в Доходното здание ще пеят Радостина Николаева, Виолета Радомирска, Милен Божков и Деян Вачков. Един проект с участието и на фестивалния хор под диригентството на Стелияна Димитрова-Хернани.


25 събития предлага тази година фестивала, от които  18 концерта и 7 съпътстващи културни прояви, които със сигурност ще привлекат вниманието на широката фестивална аудитория, не само присъстваща на живо в Русе, но и слушатели от цялата страна чрез директните излъчванията на почти цялата фестивална програма в ефира на Българското национално радио. 

 „Благодарение на дългогодишното ни партньорство с телевизия LIFE7 любителите на класическата музика извън България също могат да видят какво се случва в Русе. Тази телевизия прави нашата програма широкоразпознаваема в целия свят. Разбира се, не всичко излъчваме, но пък поставяме на вниманието на широки аудитории ключови събития“, допълва Ива Чавдарова.

Много важно за нас е да следим акцентите в международния и националния музикални календари. Тази година се навършват 75 г. от рождението на Божидар Спасов, който ще бъде отбелязан на втората фестивална вечер по време на гостуването на едно от най-реномираните немски камерни състави Трио Abstrakt. 90 години от рождението на Васил Казанджиев ще отбележим с абсолютната световна премиера на  негова творба, включена в програмата на струнен квартет „Фрош“, също и 100 г. от рождението на Константин Илиев. Тази година ще представим световната премиера на балета на Емил Табаков „Калиопа“, продукция на Държавна опера – Русе. Темата възкресява една от най-очарователните русенски градски легенди. Либретото е на Александър Малчев, а хореографията на  големия руски балетмайстор Константин Уралски. Подобни акценти като премиери и годишнини са много важни и тази година е изключително активна откъм премиерното представяне на музика. Така успяваме и да съхраним традициите във фестивала“.



Една от любимите теми на „Мартенски музикални дни“ е събирането на една сцена на български музиканти живеещи в различни точки по света. За първи път ще гостува цигуларката Албена Данаилова, концертмайстор на Виенската държавна опера. С нея на сцената ще бъдат големия български  виолончелист Александър Сомов и живеещата в Америка пианистката Надежда Влаева, която също е дебютант във форума.



Фестивалната програма представя елитни европейски музиканти като френско – белгийският струнен квартет Danel и атрактивният саксофонен квартет Signum.



Сред новите имена в програмата на фестивала седи по особено привлекателен начин гостуването на знаменитите музиканти от квартет Trombone Attraction от Виена – една истинска провокация за фестивалната публика с музика от Барок до Бърстнейн, Стиви Уондър и Пиацола.



През последните години успяваме да представяме двата водещи български симфонични оркестъра. Софиската филхармония ще се представи на 23 март с една изцяло бетовенова програма с участието на пианистката Елена Башкирова.




А симфоничният оркестър на Българското национално радио - с изключително талантливия млад български пианист Емануил Иванов под диригентството на маестро Георги Димитров. 








Защо е необходимо събитията да бъдат обединени във фестивал? Интересен въпрос. Идеята на фестивалите е да събират интересите на зрителя, да фокусират интереса и на изпълнителите и желанието им да бъдат показани, да бъдат представени по един по-специален начин в една фестивална програма, която винаги има теми, ключови посоки. Фестивалът е един празник, който с единичен концерт не може да се постигне. Разбира се има и такива концерти, които без да са в рамките на фестивал могет да бъдат адмирирани от публиката и да постигнат този ефект, но когато има една серия, има едно развитие на фестивалната форма, тогава, като че ли, зрителят се увлича повече.

Ще ми бъде много приятно ако имате възможност да дойдете тук, между 15 и 31 март, когато Русе ще бъде музикалната столица на България“.  


Разговорът е осъществен от Радостина Узунова, водещ на предаването „Съботно кафе“ по Радио Класик А и изпълнителен директор на Българската фестивална асоциация.

Цялата програма на фестивала можете да намерите тук.

bottom of page