top of page
  • Writer's pictureBulgarianFestAssociation

19 СЪБИТИЯ В ЕВРОПЕЙСКИЯ МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ – СОФИЯ 2024



Общо 19 събития, разпределени в пролетен и есенен дял ще се реализират до 7 декември в София в Европейския музикален фестивал, организиран за 24 – ти път от Кантус Фирмус. Официалното откриване е на 11 март с пианиста Людмил Ангелов, бандонеониста Стоян Караиванов и оркестър „Либертанго“ и концерта „Танго мечти“ с програма, посветена изцяло на танго музиката.


Преосмисляме посоката, в която се развиваме и ще подкрепяме повече младите музиканти“, съобщи на пресконференцията в БТА Васил Димитров, изпълнителен директор на „Кантус Фирмус“ и основна фигура в артистичната подготовка на фестивала. „Европейският музикален фестивал, като част от културния календар на Столична община, има една голяма отговорност към столичани. Защото класическата музика всъщност е един изключително важен фактор за възпитанието на младите хора – нещо, което още от Платон и Конфуций е установено. И както те казват, държавите, в които на музиката не се отделя голямо внимание като възпитателен елемент, са в упадък. Или с други думи: ако видиш каква музика се слуша в едно царство, както се казва, можеш да разбереш какъв народ живее там или какви са нравите на хората“, добави Васил Димитров и каза, че самата музика има нужда от „посредници“ – големите имена и младите музиканти, които правят възможен пътя на музиката от композитора до слушателя. „Нашето общество в България има традиция с отношение към класическата музика и всъщност тези посредници са ни много важни, да бъдат тук при нас, за да можем и ние да разберем самата музика“.


Васил Димитров на пресконференция в БТА

Освен участието на повече млади хора Фестивалът тази година има и още две ясни посоки, в които се движи: „Годишнините“ – като 125 г. от рождението на патрона на НМА „Проф. Панчо Владигеров“, 120 г. на НМУ „Любомир Пипков“ и 30 години от създаването на ефирно радио за класическа музика у нас, а другата – „Световни майстори“.



Камерен оркестър на Баварското радио

За първи път в България ще гостуват големия пианист Сергей Бабаян, който ще бъде солист на Оркестър Кантус Фирмус под диригентството на Боян Виденов, както и Камерния оркестър на Баварското радио с ръководител Радослав Шулц и солист цигуларят Марио Хосен. „Тези две направления показват ясно откъде идва нашият фестивал. Ние в началото положихме огромни усилия да покажем на българската публика големи имена от световните сцени“, продължи представянето на форума  Васил Димитров. Той припомни още първите събития, когато у нас започнаха да концертират Джошуа Бел, Мидори, Пинкас Цукерман, Шломо Минц и още много други световни имена, „във време, когато българската публика беше гладна за такъв тип изяви“. Концепцията на фестивала бе насочена и към българските музиканти, които живеят и работят в чужбина, организирайки цикъла „Концертмайсторите“, осигурил блестящите завръщания тук на родна сцена на Васко Василев, Веско Ешкенази, Светлин Русев, Мила Георгиева и др. „И сега вече нашите основни усилия са насочени към по-младите музиканти и тук е мястото да кажа, че и Конкурсът за млади изпълнители за наградите на „Кантус Фирмус“ е една инициатива, която печели все по-голямо внимание и работи точно в тази посока“, подчерта Васил Димитров. Всъщност първото събитие от Европейския музикален фестивал 2024 вече се състоя 27 февруари в препълнената зала на Чешкия център. В концерта на Трио ASSAI участваха млади музиканти – лауреати на конкурса Кантус Фирмус.


Концерт на Трио ASSAI в Чешкия център в София, Европейски музикален фестивал 2024

ПЪЛНА ПРОГРАМА НА ЕВРОПЕЙСКИ МУЗИКАЛЕН ФЕСТИВАЛ 2024 – XXIV-то издание. Организиран от музикална агенция „Кантус Фирмус“

С финансовата подкрепа на Министерството на културата на Р. България и с подкрепата на Столична община


Текстът е подготвен по материали предоставени от организатора

 

bottom of page