top of page
  • Writer's pictureBulgarianFestAssociation

"Споделени представления" - Симон Боканегра на 23 април

В „Споделени представления“ на 23 април 2020 година Teатрално-музикален продуцентски център - Варна ще върне почитателите на Джузепе Верди към красивата творба „Симон Боканегра“ с една забележителна постановка, копродукция на Държавна опера - Варна с Националната опера и балет на Северна Македония, под диригентството на Маестра Николета Конти от Болоня и режисурата на Деян Прошев от Скопие.


Една от кулминациите на ММФ „Варненско лято“, премиерата на „Симон Боканегра“ на 8 август 2019 година, поднася вълнуващи мигове с изкуството на прекрасни гласове. Баритонът Кирил Манолов, признат за един от най-добрите съвременни интерпретатори на Симон Боканегра, впечатлява с вокално изваяната интерпретация и драматизма на превъплъщението си. За големия, във всяко едно отношение, артист, ролята на генуезкия дож, сега една от коронните роли в репертоара му, е причина за първата му среща с Рикардо Мути. Още при дебюта си като Симон Боканегра в Римската опера през 2005 година, под диригентството на великия маестро, ролята му приляга, „като ръкавица“, по собствените му думи. Оттогава досега той продължава да навлиза все по-дълбоко в характера на своя персонаж, чиято драма се развива на фона на задъхващата се от размирици Италия от XIV век.


Противоположния на Симон Боканегра образ на аристократа Якопо Фиеско пресъздава Деян Вачков. За наследника на българските баси на световната сцена, в дните на изолация заради Covid-19, балконът също се оказва добра сцена, носеща му популярност в социалните мрежи.

Тенорът Иван Момиров, комуто нито една публика не може да устои, изпълнява ролята на благородника Габриеле Адорно, влюбен в дъщерята на дожа Амелия Грималди. Италианското сопрано Дария Масиеро покорява с образа на нежната млада жена, въвлечена в сложните екзистенциални и политически интриги на мъжете около нея. За цялостното въздействие допринасят също солистите Добромир Момеков, Петър Петров, Марина Иванова, оркестърът и хорът на Варненския оперен театър, с диригент Цветан Крумов.

Операта „Симон Боканегра“ е великолепен пример за това как един сюжет захранва въображението на композитора толкова дълго време, колкото е необходимо, за да получи своята точна интерпретация, в случая 20 години.

Съхранете духа и здравето си, останете у дома и споделете с нас любовта към изкуството!

bottom of page