top of page
  • Writer's pictureBulgarianFestAssociation

София Хартиен Арт Фест откри третата си експозиция ЯПОНИЯ ДНЕС

Почитателите на хартиеното изкуство имат шанс да видят тази забележителна изложба до 20 май в галерия МАЗДА, гр. София, бул. Арсеналски, шоурум на Мазда до Park Center (бивш CCS)



На 23 май в галерия МАЗДА по традиция и за девети пореден път ще се открие изложба на японско хартиено изкуство от Н.Пр. Масато Ватанабе, Посланик на Япония в България.


Галерия МАЗДА е запазена марка в програмата на СОФИЯ ХАРТИЕН АРТ ФЕСТ и е очаквано събитие от почитателите на японската култура и съвременно японско изкуство. Мазда е най-дългосрочният партньор от създаването на Фестивала, превръщайки бизнес пространството в галерия за съвременно изкуство. Тази традиция, инициирана от компания Мазда, даде своето сериозно отражение в културния облик на София и утвърди политиката за развиване на нестандартни пространства в арт среда, както и привличането на нови публики към екстравагантни събития, които имат рефлексия и в Япония.


2019 е изключително важна за отношенията на Япония и България с три големи годишнини, свързващи двете страни, което поставя важен акцент върху СОФИЯ ХАРТИЕН АРТ ФЕСТ. Експозицията е проект на кураторите Даниела Тодорова и Какуко Ишии, които повече от десет години работят заедно и представят в двете страни редица автори, създават атрактивни събития със съпътстващи програми и разпространяват в двете държави симбиоза от традиции и иновации. Този проект е от огромно значение не само за участващите автори, но и за проследяването на определени процеси в съвременното изкуство в Япония.


Творбите, изложени в тазгодишната селекция под надслов ЯПОНИЯ ДНЕС, са представени в различни хартиени техники, които в Япония от векове съществуват като традиции, а през последните десетилетия рефлектират сериозно върху цялостни концепции за инсталационно изкуство, дизайнерски решения и елегантни произведения, притежание на световни музеи. Финото чувство за тишина, елегантен силует, изведена форма до знак и дълбока символика са една част от изразния език на японското съвременно изкуство. Авторите са от различни поколения, няколко префектури и носят разнообразни идеи, но са обединени от общата философия на минимализма и дълбокото преклонение пред природата и Вселената. Експозицията представя 12 автори, някои от които са познати на българската публика, а други за първи път стъпват на българската културна сцена. Галерия МАЗДА е истинско предизвикателство за всеки проект. Елегантното пространство, пълно със светлина, дискретно изисква особено внимание в подбора на произведенията в търсене на баланс.


Партньори на проекта са асоциация NEXUS, Фукуока и Посолство на Япония. Изложбата ще бъде част и от програмата Пловдив – Европейска столица на културата 2019 през септември.


Изложбата може да бъде видяна:

от понеделник до петък - от 11:00 до 20:00 ч. събота – от 12:00 до 18:00 ч.


За повече информация:


* * *

Материалът е изготвен на база на информация, подадена от пресцентъра на София Хартиен Арт Фест.

bottom of page