top of page
  • Writer's pictureBulgarianFestAssociation

София Филм Фест гостува отново в ПИРДОП

ДВЕ летни киновечери в края на месец ЮНИ, 27 – 28 юни 2019

С удоволствие споделяме, че град ПИРДОП отново е сред дестинациите #КИНО, обединени от идеята София Филм Фест на път, която екипът на Арт Фест / София Филм Фест реализира вече повече от 10 години. В самия край на ЮНИ киноманите в Пирдоп ще гледат три специално подбрани филма. Прожекциите ще се проведат на ГРАДСКИЯ ПЛОЩАД, а aко дните се окажат дъждовни - филмите ще се прожектират в ЗАЛАTA на Читалище Напредък.


София Филм Фест на път в ПИРДОП“ се реализира съвместно с Община ПИРДОП, с подкрепата на Националния Филмов Център и със съдействието на веригата киносалони Europa Cinemas.


Входът е СВОБОДЕН!


Програмата стартира на 27 юни (четвъртък) в 21:00 часа с едно от най-новите български заглавия ИРИНА – пълнометражен режисьорски дебют на Надежда Косева. Ирина живее в малък миньорски град и работи в крайпътна кръчма. В един и същи ден мъжът ѝ е осакатен в злополука, а тя - уволнена от работа. За да спаси семейството си, Ирина решава да стане сурогатна майка – да износи детето на непознати хора срещу заплащане. Постепенно тя ще открие какво значи да обичаш и да прощаваш… Очаквайте специален гост – главната актриса във филма Мартина Апостолова, която вече получи многобройни награди от престижни международни фестивали за своето изпълнение! Тя ще представи филма пред публиката в Пирдоп!


В петък, 28 юни, продължаваме с филма на Андрей КошакШОКОВО СЪСТОЯНИЕ“, на който България е една от страните-копродуценти, а музиката е дело на Стефан Вълдобрев. Още във фаза проект филмът е селектиран за Пазара на копродукции в Берлинале и за Пазара на сценарии в Кан. Историята на тази черна комедия започва на празника на трудa, 1-ви май, 1986 година, в Любляна, Югославия. В металообработващия завод „Соцработник” Петер Змазек е награден като „Най-добър работник за годината” и най-сетне получава общинско жилище. Петер е толкова потресен, когато получава жилището, че изпада в амнезия и започва да сънува своя социалистически рай. И понеже състоянието му не се променя ни най-малко, не след дълго го настаняват в клиника за душевно болни… Когато дванадесет години по-късно Петер из­лиза от амнезията, действителността изцяло се е променила. Жена му се е омъжила повторно за най-добрия му приятел, децата са порасна­ли, а родната Югославия вече я няма. Всички се стремят да станат европейци, всички искат скорострелно да се превърнат в капиталисти. Петер поема нещата в свои ръце.


Последната прожекция от в ПИРДОП за 2019 година е с начален час 22:30 – за петъчната вечер сме подготвили филм, който по уникален начин съчетава мъдрост, хумор и режисьорско майсторство – „АНГЕЛСКИЯТ ДЯЛ“ на британската легенда Кен Лоуч, получил Наградата на журито в Кан преди няколко години.

Роби се промъква в родилното отделение при приятелката си Леони, за да прегърне за първи път новородения си син. В този вълнуващ момент Роби си обещава синът му никога да не изпита трудния живот, който той е имал. Шансът за промяна идва, когато Роби се запознава с Рино, Алберт и Мо, криминално проявени като него, с които се залавя за необичайно начинание – да открият най-доброто малцово уиски в света. Роби се надява това, в което наистина е добър – пиенето, да промени живота му към по-добро. Роби и приятелите му се отправят към Шотландските възвишения, за да поемат най-големия риск в живота си. Дали през следващите двайсет години ще давят мъката от възможния си неуспех, или ще достигнат светлото бъдеще с „водата на живота”? Само ангелите знаят...


* * *


София Филм Фест в Пирдоп е част от мащабния кинопроект, който екипът на Арт Фест разработва и реализира от 2009 година. Той включва международния кинофестивал „София Филм Фест” с издания в София, Бургас, Пловдив и Варна, регионалните издания на СФФ – в над 20 града, които бяха реализирани през последните години и като част от международния проект „Операция Кино” (обща инициатива на фестивалите в София, Истанбул, Сараево и Клуж), и младежкото издание на фестивала – „СФФ за учащи”.


Очакваме Ви на Кино на ГРАДСКИЯ ПЛОЩАД в ПИРДОП!

* * * Материалът е изготвен на база на информация, подадена от пресцентъра на София Филм Фест.

bottom of page