top of page
  • Writer's pictureBulgarianFestAssociation

„С усилия към звездите“ за млади творци в пет области на изкуството - краен срок - 1-ви октомври

За втора поредна година Национална стипендия „С усилия към звездите“ ще подкрепи млади таланти в пет области на изкуството: визуални изкуства, литература, музика, танц, театър/пърформанс.


Стипендията е учредена от фондация „Културни перспективи“ и КЦМ 2000 ГРУП по идея на българското сопрано Ина Кънчева и има за цел всяка година да подпомага млади талантливи български творци и да стимулира качествата и потенциала им, така че да им даде възможност да се превърнат в завършени артисти.

Национална стипендия „С усилия към звездите“ е изградена като инструмент за растеж и развитие на изявени млади артисти като подкрепата, която всеки стипендиант получава в рамките на едногодишния цикъл се развива в няколко направления: • Работа с ментор в продължение на една година; • Осигуряване на бюджет, покриващ целевите разходи за конкретен проект на кандидата; • Участие в годишен тематичен спектакъл - пърформанс като екипно представяне на отличените в рамките на ежегоден фестивал „Културама“.

През 2019-2020 година стипендиантите в отделните категории ще бъдат съветвани и окуражавани от менторите Правдолюб Иванов (визуални изкуства), Капка Касабова (литература), Красимира Стоянова (музика), Иван Лиска (танц), Диана Добрева (театър).

Кандидатстването за второто издание на Стипендията ще бъде активно в периода 1 септември – 1 октомври 2019 г.

Стипендията се реализира благодарение на изключителната подкрепа на основните партньори КЦМ 2000 ГРУП, ДЖЕНЕРАЛИ ЗАСТРАХОВАНЕ АД, ALTO Communications & Publishing, Ligna Group, The Smarts, Столична община, ZIPIT и др.

bottom of page