top of page
  • Writer's pictureBulgarianFestAssociation

Премиера "Макбет" с оперната прима Александрина Пендачанска на 10 и 12 август в Летен Театър Варна

„Макбет“ – операта, която великият Верди дълго време смята за най-доброто си произведение.


Опера от Джузепе Верди

Диригент Найден Тодоров

Режисьор Кузман Попов

Солисти:

ЛЕЙДИ МАКБЕТ - Александрина Пендачанска

МАКБЕТ - Кирил Манолов

МАКДЪФ - Иван Момиров

БАНКО - Деян Вачков/ Евгений Станимиров

Оркестър и хор на Държавна опера Варна


Александрина Пендачанска в ролята на Лейди Макбет е голямата звезда в блестящия солистичен състав, а неин партньор в ролята на Макбет ще е най-успешният български баритон по световните сцени Кирил Манолов.


"Макбет" е сред най-популярните пиеси на Уилям Шекспир, а също така и най-кратката от неговите трагедии. Посветена е на покварата на властта и на предателството и е основана на разказ за шотландския крал Макбет, записан от шотландския философ Хектор Бойс.


Пиесата разказва за престъпленията, извършени от Макбет, иначе смел и честен пълководец, който е унищожен от амбицията си да стане крал на Шотландия. Силно повлиян от съпругата си, Макбет се решава да убие Дънкан, законния крал. Убийството е съвсем в началото на пиесата, така че през останалата ѝ част да се проследят вината и страданието на престъпника, хаосът и злото, които се разпространяват из страната, чието управление е завзел нечестно. Сюжетът на пиесата е зает от „Хрониките“ на Рафаел Холиншед, според които тези събития са случили през 11 век.


Особено характерни за пиесата са халюцинациите и виденията (както в „Хамлет“). Те се появяват, за да напомнят на Макбет и лейди Макбет за тяхната споделена вина във все по-честите кръвопролития. Малко преди да убие Дънкан, Макбет вижда кинжал, носещ се из въздуха. Облян в кръв и насочен към стаята на краля, той символизира тежкото проклятие, което Макбет е на път да си навлече. По-късно, на един пир, на Макбет му се привижда призрака на Банко, който му напомня, че е убил своя приятел. Привидно уравновесената психически лейди Макбет също се поддава на виденията – тя ходи на сън и вярва, че ръцете ѝ са изцапани с кръв, която не може да бъде отмита.


Това е трети съвместен проект на оперната дива - Александрина Пендачанска с ТМПЦ – Варна, след един свръхемоционален концерт, посветен на 30-годишната й сценична дейност, с който се откри през 2018 ММФ „Варненско лято“ и една бляскава „Тоска“ през 2019.


Повече информация за програмата на „Опера в Летния театър“ открийте в сайта:

www.operavarna.bg и Фейсбук страницата на Държавна опера – Варна: Държавна опера Варна / State Opera Varna.


БИЛЕТИ: 15, 20, 30 и 40 лв.

БИЛЕТНИ КАСИ:

ТМПЦ - ВАРНА, пл. „Независимост” 1: понеделник-петък 9:00-13:30 и 14:30-20.00; събота 10:00–13:30 и 14:30-20:00 ч.; неделя 11:00-16:00, тел. 052 665 022;

ЗАЯВКИ: тел. 052 665 020

Фестивален и конгресен център: всеки ден от 10 до 21 ч. /почивка 14-14,30ч. и 16,30-17 ч./, тел. 052 685 214.


Можете да закупите своите билети и през онлайн мрежите на EVENTIM: https://www.eventim.bg/bg/ и ФКЦ: https://bit.ly/2YiSeVZ.

bottom of page