top of page
  • Writer's pictureBulgarianFestAssociation

Половин фестивален век българска и световна класика!

Днес, 23 май, стартира 50-ото юбилейно издание на един от най-престижните български музикални фестивали - Международен фестивал "Софийски музикални седмици".


Тазгодишният формат е посвоему многолик, многожанров, премиерен, завладяващ, вдъхновяващ и с "пъстра" репертоарна програма. Посветен е както на 140 годишнината от обявяването на София за столица на България, така и на още редица годишнини от рождението на знаменити имена като Станислав Монюшко, Хектор Берлиоз, Панчо Владигеров, Георги Димитров, Димитър Тъпков, Васил Казанджиев, Георги Бадев, Пламен Джуров. Широката гама от концерти и съпътстващи събития в афиша ще пренесе почитателите на музикалното изкуство в дълбините на българската и световна класика.


Концертът - откриване:

 Тържественото откриването на Фестивала е днес в Зала "България" от 19 часа с Камерен ансамбъл "Софийски солисти", музиканти от Софийската филхармония, диригент Пламен Джуров и солист Людмил Ангелов - пиано, който през това фестивално издание е изпълнител във фокус.


В програмата:

Концертът започва с Панчо Владигеров по случай честването на неговата 120 годишнина от рождението с едно от най-известните му произведения „Класично и романтично".


Следва Шопен - Вариации върху прочутия дует „La Ci Derem la Mano" („Да си подадем ръце") от „Дон Жуан" на Моцарт. На всички почитатели на музикалното изкуство у нас е известно, че щом стане дума за Шопен, в съзнанието ни веднага изниква и името на Людмил Ангелов. В интерпретацията на този автор, маестро Ангелов е несравним. По информация на "Софийски солисти", камерният ансамбъл никога до сега не е свирил съвместно с Людмил Ангелов, въпреки че неговият баща Михаил Ангелов е основател и първи диригент на състава. 

Следва премиера за България. Руският пианист и композитор Александър Розенблат е направил нещо като парафраза върху „Половецки танци" от „Княз Игор" на Бородин. Тя е истинско предизвикателство за фантазията и чувството за хумор на публиката. 


Програмата завърша с един бисер: Бизе-Шчедрин - Сюита „Кармен". Този майстор на оркестрацията е използвал по един невероятен начин възможностите на струнните и ударните инструменти и е сътворил истински музикален шедьовър.

Маестро Джуров и този път е програмирал изящно концертната програма, така че след церемонията по откриването, звукът на КА "Софийски солисти" да завладее сърцата на всички меломани в залата, а колаборацията с Людмил Ангелов и Софийската филхармония да придаде още повече финес и сила на концертното изпълнение. Определено още с първия официален концерт гостите на 50-ото издание на Международен фестивал "Софийски музикални седмици" ще станат свидетели на истинска, зашеметяваща музикална стенограма на емоциите.


За Фестивала:


Концертите по време на Фестивала тази година събират на една сцена млади и утвърдени изпълнители, дават сцена както на докторанти от НМА Проф. Панчо Владигеров с цикъл концерти, така и на български виртуозни музиканти, прославили с таланта си зад граница България, фестивалният афиш включва интерпретатори на музикалното изкуство от 22 държави - солисти, камерни състави, диригенти, хорове и оркестри. По този начин се "отварят" границите в музиката, насърчава се творческото сътрудничество, обмен на идеи, имтерпретаторско и композиторско майсторство. Програмата на МФ "Софийски музикални седмици", в своите 52 концерта и 17 съпътстващи събития, представя композиторско творчество от различни националности и поколения, стилове и епохи.


Извън концертния афиш съпътстващата фестивална програмата включва: II-ри национален конкурс за щрайхисти Алфред Бинер представяне на три нотни издания с композиции на Васко Абаджиев и интегрално изпълнение на неговите капричии за цигулка, представяне на нови компактдискове на Албена Петрович Врачанска и Панчо Владигеров, представяне на дискографията на Хора на софийските момчета, представяне на книги за Панчо Владигеров, Иво Керемидчиев, Станислав Монюшко и за фестивалите на Любомир Кутин, както и сборник на БАН със съставител Милена Божикова, майсторски класове, семинари, лекции и конференции, изложба 50 години Международен фестивал „Софийски музикални седмици", официална церемония по връчване на почетни плакети „50 години Международен фестивал „Софийски музикални седмици" и още много други значими прояви.


Пълната програма на 50-ото юбилейно издание на МФ "Софийски музикални седмице" може да бъде намерена в официалните уеб сайт: http://sofiaweeks.com/ и Фейсбук фестивални страници. Билети могат да бъдат закупени на касата на Зала България, както и чрез: Ticketsbg.com, Eventim, Bilet.bg, EPAY-GO. Фестивалът предлага и билети с отстъпка за учащи и пенсионери, а една част от събитията са със свободен достъп, вкл. всички съпътстващи програми.


* * *

Материалът е изготвен на база на информация, подадена от пресцентъра на МФ "Софийски музикални седмици".

bottom of page