top of page
  • Writer's pictureBulgarianFestAssociation

Пилекадоне & Албена Данаилова

28 юни, 19:00, зала Софийска градска галерия

Настоящият проект на квинтет ПИЛЕКАДОНЕ отново е оригинален и новаторски, включвайки музика, писана и аранжирана специално за състава в партньорство с Албена Данаилова.


Албена Данаилова е родена в семейство на музиканти. Започва заниманията си с инструмента на петгодишна възраст при проф. Нели Желева и проф. Дора Иванова. През 1995 г. продължава обучението си в Германия. През 2001 г. постъпва в Баварския държавен оркестър, през 2003 г. става водач на първи цигулки, а впоследствие и първи концертмайстор. През сезона 2003/2004 заема поста концертмайстор на Лондонската филхармония, а от 2008 г. е концертмайстор на Виенската държавна опера и филхармония – първата жена в историята на състава, удостоена с тази чест.


Като солист Албена Данаилова участва в множество фестивали по цял свят. Изявява се в партньорство с Mozart Orchester Hamburg, Sinfonieorchester des NDR, Kammerensemble Concertinо, Камерен ансамбъл „Софийски солисти”, Софийска филхармония. Активната й звукозаписна дейност включва записи за Deutschlandradio Kultur, NDR, БНР, БНТ и много др.


Избрана за стипендиант на Deutscher Instrumentenfonds, българската цигуларка е носител на авторитетни отличия от редица престижни международни конкурси: лауреат на Kloster Schöntal в Германия; Специална награда на „Tibor Varga“ в Швейцария; Първа награда на „Premio Vittorio Gui” във Флоренция, както и Първа награда в категорията „Дуети с пиано”.


Паралелно с ангажиментите си на концертмайстор, Албена Данаилова е първа цигулка на Ансамбъл WIEN. Свири на инструмент Гуарнери дел Джезу (Кремона, 1728).

Квинтет ПИЛЕКАДОНЕ е формация с история. Атрактивните изяви на състава, когато членовете му са още тийнейджъри, шумът около това име – какво означава, има ли нещо общо с Чарлипаркъровото прозвище Yardbird – си остава една от провокиращите мистерии в приятелския кръг на Пилекадоне. А и музикантите от квинтета, точно като птиците, в един момент се разлитат в различни посоки. Някои – чак зад океана… Докато порасналите пилекадонци отново намират идентичността си тук, на своя земя. Те са: Мила Павлова /флейта/, Валентин Методиев /обой/, Венелин Пиперов /кларинет/, Ясен Теодосиев /валдхорна/ и Евгений Тонев /фагот/. Всеки от тях има активна кариера като оркестрант–солист в елитните български оркестри Софийска филхармония, СО на БНР, Оркестъра на Класик ФМ Радио.


ПИЛЕКАДОНЕ участва със самостоятелни концерти в международните фестивали “Софийски музикални седмици”, “Дни на музиката в Балабановата къща“, “Варненско лято”, в Австрийския павилион “FLUCA”, в “НОЩ на музеите и галериите” – Пловдив, “Охридско лято”, в международни изложения за културен туризъм и др. Гастролите на състава извън границите на България преминават с изключителен успех. Представят свои програми в Българските културни центрове в Лондон и в Будапеща и др.


Български композитори, сред които номинираната за награда ГРАМИ Добринка Табакова създават и посвещават произведения, специално на квинтета. Проектите на ПИЛЕКАДОНЕ се простират и извън традиционното представяне на класическия репертоар, като в някои случаи включват мултимедия, участието на звездата на Народния театър, актьора Валентин Ганев, видния англицист, поет и преводач на творчеството на Шекспир проф. Александър Шурбанов, актрисата и водещ на предаването по БНТ „Нощни птици” Искра Ангелова, Хор на Софийските момчета с диригент Адриана Благоева, деца–участници и много други.


Билети могат да бъдат закупени на касата на Зала България, както и чрез: TicketsBG.com, Eventim.bg, ePay-GO, Bilet.bg и техните партньори. Билети с отстъпка за учащи и пенсионери.

* * *

Материалът е изготвен на база на информация, подадена от пресцентъра на МФ "Софийски музикални седмици".

bottom of page