top of page
  • Writer's pictureBulgarianFestAssociation

Открийте музиката на Георг Филип Телеман!

Updated: Jun 17, 2020

Георг Филип Телеман (1681 – 1767)  е един от най-великите представители на немската барокова музика. Този забележителен съвременник на Бах и Хендел е бил за времето си много по-известен от тях и е оставил огромно музикално наследство, което е малко познато на днешните слушатели.


На 17 юни от 20:00 ч. на Facebook страницата на „Кантус Фирмус” ще бъде представен музикалният филм „Непознатият Телеман”, реализиран от Телевизионна компания TV1. В него са събрани инструментални и вокални творби на бароковия майстор в изпълнение на ансамбъл Tutti Soli с диригент Виржиния Атанасова и гостуващи солисти. Един от тях е виртуозният изпълнител на мандолина Алон Сариел от Израел. С негово участие са осъществени записите на Концерт за мандолина и оркестър във фа диез минор и Сюита за мандолина, две цигулки, виола и basso continuo в ла минор. На сцената на зала „България“ присъстват и две танцови двойки. Стилната хореография на Надя Златкова допринася за по-пълното и емоционално възприемане на музиката на Телеман.


Освен инструменталната музика филмът представя и едноактната комична опера „Дон Кихот на сватбата на Камачо”, създадена от Телеман през 1761 г. по романа на Мигел де Сервантес. Солисти са Александър Мутафчийски (в ролята на Санчо Панса), Марчо Апостолов (Камачо), Зорница Дамянова (Китерия) и гостуващият от Великобритания Кристофър Холман (бас-баритон) в ролята на Дон Кихот. Режисьор на постановката е Велизар Генчев.


Музикалните изпълнения във филма се редува с интервюта, в които основните изпълнители разказват за творчеството на великия немски композитор.


Събитието „Непознатият Телеман“ беше част от програмата на „Европейски музикален фестивал“ 2014.


Виржиния Атанасова отдава своята енергия като диригент и изпълнител на ренесансовата и бароковата музика. Тя е професор по хорово дирижиране в НМА “Проф. Панчо Владигеров”, доктор на изкуствознанието и доктор на науките. Носител е на престижната американска награда “Фулбрайт” и е работила в Университета в Уисконсин и Висшето музикално училище “Медисън” в САЩ. Изнасяла е лекции в Парижкия университет към Сорбоната, в университетите “Йейл” (Кънектикът) и “Northwestern University” (Еванстън, Чикаго). През последните години провежда майсторски класове по хорово дирижиране и изнася лекции в областта на ренесансовата музика в “Leopold Mozart – Zentrum”, гр. Аугсбург, Германия.


Алон Сариел (мандолина) е носител на множество международни награди и отличия. Неговото поетично чувство за стил и иновативният му подход към инструмента са му спечелили признанието на критиката и публиката по целия свят. Той е концертирал в цяла Европа, САЩ, Близкия и Далечния Изток и е участвал на фестивалите в Залцбург, Люцерн, Festival de Musique de Menton, Les Musicalles de Bagatelle, Хенделовия фестивал в Гьотинген, изнасял е концерти на престижни сцени като Роял Албърт Хол, Миланската La Scala, Vienna Musikverein, Hamburg Leiszhalle и Кьолнската филхармония.


Известният български диригент Велизар Генчев има огромен опит в областта на сценичната музика. Той е работил последователно като капелмайстор в Билефелд, първи и заместник-главен диригент в Магдебург и като диригент на Младежкия оркестър на Северен Рейн – Вестфалия и главен художествен ръководител на театъра в Цвикау. Дългогодишен диригент и режисьор в Националната опера и балет в София, Велизар Генчев е поставил голям брой оперни заглавия от различни стилове. Репертоарът му обхваща широк диапазон от симфонична, оперна (над 100 заглавия), оперетна, балетна и вокално-инструментална музика. От 2002 г. е гост-професор в Tokyo College of Music. В Токио поставя операта „Дон Жуан” от В. А. Моцарт и дирижира концерти с няколко оркестъра. От 2003 г. е постоянен гост-диригент на Националната опера в Любляна.



***

Материалът е подготвен на база на информация от пресцентъра на "Кантус Фирмус".

bottom of page