top of page
  • Writer's pictureBulgarianFestAssociation

Отворена покана за артисти! Tokyo Biennale 2020 "Social Dive"

Tokyo Biennale призовава международни творци да се 'гмурнат' в Токио! Кандидатствайте за Artist-in-Residence проект на Биеналето в Токио през 2020 година.


Програмата предлага на артистите рядката и прекрасна възможност да творят в сърцето на Токио и да представят резултатите си в рамките на събитието. Темата през 2020 е "Социално гмуркане".


Артистите ще се 'гмуркат' в различните райони на Токио, като част от арт проект, насочен към откриване както на уникалните традиции, така и на нови ценности на хората, които живеят там. Проектът призовава творци, чиято практика е фокусирана вурху социално ангажирано изкуство чрез широк спектър от идеи и методи за изразяване или действие; дали това е изобразително изкуство, дизайн, пърформанс, медийно изкуство, кино, архитектура, академични изследвания, социални действия, свързани с икономиката - всички области са добре дошли.

"От какво се страхуваме? За какво държим?

Промяната няма да ни чака. Остава ни само да излезем отвъд. Нещата винаги се променят, така че винаги трябва да излизаме отвъд. Да надхвърляме спомените, историята, политиката, училището, правилата, дизайна, архитектурата, танца, модата, игрите, медиите, себе си и, разбира се, изкуството!

Каквото и да ви очаква в неизвестното бъдеще, гмуркайте се смело! Сега не е моментът да бъдете непостоянни. Гмуркането е също приемане. Потопете се без да гледате, с кураж, с доверие. Потопете се в доброта, забавление, образование, местни организации, бизнес, перспективи на другите, истина, пролуки и пукнатини, обществеността - потопете се в града!

За да накараме социалната екосистема на Токио да се промени самостоятелно, трябва да надхвърлим възгледите на света във всяка съответна област. Трябва да се потопим в нови райони, които никога не сме виждали. Терминът „градско развитие“ не може да съществува без връзки с историята и културата. Използвайки нашия социален капитал, който се култивира след периода на Едо, е от съществено значение да направим промяна в посока към общество, което изгражда и натрупва култура. Токийското биенале е създадено, за да служи именно на тази цел. Излезте отвъд тесния индивидуализъм на „аз” и се потопете в непознатия свят на „ние”!"

- Масато Накамура (Генерален директор на Биенале в Токио 2020)



Краен срок за кандидатстване: 15 декември (неделя), 2019.


Условия за кандидатстване:


- Директно разглеждане на темата „Социално гмуркане“ и задълбочено свързване със самия град Токио, неговите разнообразни общности или нематериалните културни ценности на Япония.


- Всички форми на изразяване се приемат. Всяка област е добре дошла, стига проектът да се занимава със социална ангажираност чрез широк спектър от идеи и методи за изразяване или действие.


- Трябва артистът да може действително да участва, да извърши подготовката и развитието на проекта си след като получи известие, че е селектиран за участие.


- Работатата трябва да бъде осъществена и завършена през юни и началото на юли 2020 г., за да се презентира на откриването на Биеналето в Токио (планирано за 10 юли 2020 г.).


За артистите се предлага следната подкрепа:

- пътни разходи (с определен лимит)

- Настаняване

- Координиране на мястото за представяне

- Такса за разработване на проекти

- Помощ с интерпретация и превод


Подаване на материали:


- План на художественото произведение или арт проекта, който предлагате (2 страници, размер А3 297 х 420 мм, хоризонтален формат)


- Декларация за самостоятелно въвеждане, която включва подробности за минали произведения (1 страница, размер A3)


- Текущо CV, което включва образование и кариера, изложби и проекти


- Портфолио


- URL адрес на уебсайт (ако имате такъв)


* Всички документи ще се приемат само на английски или японски език


Резултатите ще бъдат обявени на 23-ти декември, 2019!



Допълнителна информация ще откриете тук.

bottom of page