top of page
  • Writer's pictureBulgarianFestAssociation

ММФ "Варненско лято" с наградата за любим фестивал на европейската публика от инициативата EFFE

На 26 септември в Брюксел се състоя церемонията по връчването на наградите EFFE 2019/2020. Най-старият музикален фестивал в България, организиран от Община Варна, получи официално две престижни награди - приз за европейско качество на програмата и наградата на публиката! 


Тържеството, което бе проведено в центъра за изящни изкуства "Бозар" в Брюксел, е част от инициативата EFFE 2019-2020 (“Европа за фестивалите, фестивалите за Европа”). Престижните отличия бяха спечелени съвсем заслужено в оспорвана надпревара с общо 705 фестивали от цяла Европа. 


През последните 4 години ММФ "Варненско лято" реализира над 200 събития, които привлякоха в морската столица десетки хиляди почитатели на качествената музика, давайки възможност за разширяване на туристическия сезон в града. Призът бе връчен на артистичния директор на фестивала Марио Хосен от Тимор Наврачич - еврокомисар по образование, култура, младежта и спорта и голям приятел на Варна. 


Европа за фестивалите, фестивалите за Европа” (EFFE) е инициатива на Европейската асоциация на фестивалите (EFA), подкрепена от Европейската комисия и Европейския парламент. 


На церемонията в Брюксел бяха отличени пет европейски фестивала, избрани от международно жури с председател сър Джонатан Милс - бивш директор на фестивала в Единбург:

  - Conrad Festival, Полша

  - Festival Deltebre Dansa, Испания

  - Førde Traditional and World Music Festival, Норвегия

  - GogolFEST - Multidisciplinary International Festival of Contemporary Art, Украйна

  - Welcome to The Village, Холандия


Награди за цялостен принос получиха Фри Лейзен - основателка на Kunstenfestivaldesarts, и Дитер Кослик - бивш директор на Берлинале.



* * *


Материалът е изготвен на база на информация от БНР.

bottom of page