top of page
  • Writer's pictureBulgarianFestAssociation

Краудфъндинг и оцеляването на културния сектор

Светлозара Христова е изпълнителен директор на Българската фестивална асоциация и културен мениджър. Всеки месец в предаването Улица "Събота" тя споделя повече за съвременните културни процеси и събития и ролята им в живота на градските хора.


Краудфъндинг (от англ. crowdfunding) е нов за България термин, за който липсва определение в тълковния речник. Означава напълно прозрачно финансиране на идея, инициатива, немерение, от широк кръг от хора, типично за интернет средата. Краудфъндингът променя начина, по който хората обменят своите проекти и изобщо всичко, което има нужда от добро финансиране. В последните години се появиха множество сайтове, предлагащи различни аспекти от краудфъндинг сферата. А изолацията от последните месеци допринесе за това все повече артисти, независими медии, формати, а и потребителите на техните продукти, да се обърнат към тази иновативна дарителска подкрепа.


Светлозара Христова:


За много хора това може би звучи студено, бизнес ориентирано, но всъщност не е така. Краудфъндинг възможностите и особено Patreon - една от любимите ми платформи за такъв тип подкрепа, дават възможност за много по-близък контакт със съответния творец или формат. И освен, че можеш да подкрепиш конкретна инициатива със скромна сума месечно, ти получаваш съдържание - например бекстейдж кадри, специални послания от артистите към дарителите, дигитални албуми, уолпейпъри, плейлисти, а също и ранен достъп до закупуване на билети или намаления на цените им. Така че освен подкрепа, подобни платформи осигуряват и добър диалог между потребителя, от една страна, и организаторите и артистите, от друга. И по този начин човек се чувства част от събитието не само в рамките на няколкото дни, през които то се провежда, а целогодишно.


Чуйте целия разговор на Добо Мързов със Светлозара Христова на сайта на БНР.

bottom of page