top of page
  • Writer's pictureBulgarianFestAssociation

Йордан Камджалов дирижира Панчо Владигеров

Симфоничен концерт "120 години от рождението на Панчо Владигеров" ще бъде тържество на музиката на Сцена на вековете 2019.



Русенската филхармония представя Симфоничен концерт "120 години от рождението на Панчо Владигеров" на 30 август (петък) от 21:00 часа на сцената на крепост Царевец.

Почетен гост е диригент Йордан Камджалов, солист - виолончело е Атанас Кръстев, а концертмайстор - Мария Павлова. Вълнуващата програма включва Рапсодия "Вардар", "Българска сюита", "Елегичен романс", соло виолончело и "Песен", соло виолончело.

Заглавията, върху които които Държавна опера-Русе и диригентът Маестро Йордан Камджалов се спират, представляват един добре обмислен избор. Това са най-ярките, най-известните не само у нас, но и в Европа, а същевременно са и най-българските творби на Панчо Владигеров. Съвсем уместно, а и символно и носещо нарочно послание е точно те да прозвучат не къде да е, а на Царевец, в старопрестолния Търновград – признат за духовна столица на България, в годината на 120-тия юбилей от рождението на Панчо Владигеров.

Българската рапсодия „Вардар“ (1922) и „Българска сюита“ (1927) са създадени в онзи период от 12 години, по времето на който композиторът живее в Берлин и работи в Дойчес театер с Макс Райнхард. Владигеров създава тези емблематични произведения далеч от родината, в средата на най-яркия интелектуален елит, който работи и твори по това време в Берлин.

Йордан Камджалов е един от вече утвърдените български диригенти, познат и ценен в България и по света като задълбочен интерпретатор на европейската симфонична музика. След забележителните му съвместни концерти с Русенската филхармония със симфониите на Брукнер, Малер и Шостакович, изборът му на български заглавия съвсем не е случаен. Акцентът попада върху показването на ясните паралели на творчеството на българските композитори с европейските композиционни традиции, което категорично предопределя както европейската принадлежност на българската класическа музика, така и нейната висока стойност за европейската музикална култура.

Младият виртуозен виолончелист Атанас Кръстев ще бъде специален гост-солист на концерта на Русенската филхармония с музика на Панчо Владигеров.

Билети на касата на МДТ "Константин Кисимов" и в мрежата на Ивентим.

Събитието във Фейсбук е тук.



„Сцена на вековете” е летен класически музикален формат, провеждащ се на крепостта Царевец във Велико Търново. Превърналсе в емблема на старата столица, фестивалът е сред най-значимитекултурни събития в България. Организатор на събитието е община Велико Търново.



* * *


Материалът е изготвен на база на информация от страницата на фестивала във Фейсбук.

bottom of page