top of page
  • Writer's pictureBulgarianFestAssociation

ЗАПОЧВА 27-ОТО ИЗДАНИЕ НА МЕЖДУНАРОДНИЯ ТЕАТРАЛЕН ФЕСТИВАЛ „ВАРНЕНСКО ЛЯТО“

От 1 до 11 юни ни очакват 35 събития в артистичната фестивална програма

Тазгодишният международен театрален фестивал Варненско лято се открива на 1 юни от 19:30 ч. на основна сцена на Драматичния театър Стоян Бъчваров във Варна със спектакъла Опит за летене от Йордан Радичков на Народния театър. Режисьор е Стоян Радев, а в ролите могат да се видят знакови актьори от трупата театъра. Той е част от десетте избрани в българската селекция представления, откроили се през изминаващия театрален сезон. Специален фокус в нея е 90-годишният юбилей от рождението на един от най-значимите български автори Йордан Радичков.


Mеждународната програма на театралното Варненско лято включва ярки продукции, които представят различни постижения и посоки на развитие на европейската сцена. Сред тях е сценичната версия по шекспировия Макбет на режисьора Алесандро Серра, отличена с италианската награда за най-добро представление през 2017 г. За първи път в България ще бъде представен и спектакъл на един от най-значимите артисти на съвремието – белгиеца Ян Фабър, който гостува с танцовото соло Щедростта на Тавита, създадено специално за неповторимия Матео Седда.


За поредна година фестивалът си сътрудничи с Международния музикален фестивал Варненско лято, съвместно с когото създава програмата Интермецо. В нея за първи път ще се представи джаз оркестърът на Кралския Концертгебау – Амстердам в концерт с американската джаз дива Маделин Бел, посветен на Рей Чарлс и Стиви Уондър.


Част от програма е и интердисциплинарният проект Лодката на влюбените, който среща кино класиката с френското джаз трио Франсоа Рюлан и формацията Големите български гласове. Продължава се и традицията на сателитните прожекции от „Метрополитън опера на живо“ със спектакъла Аида от Верди с участието на Анна Нетребко, като ще бъде излъчен и документалният филм за българската оперна прима Соня Йончева Sempre Libera с режисьор Георги Тошев.


Музикалната програма на театралното Варненско лято включа и концерт на завладяващия артист Иво Димчев, който ще представи нови песни и нови аранжименти на своите композиции, успешно представяни по цял свят.

В програмата на фестивала са включени и други вълнуващи театрални продукции, излъчвани по сателит – Антоний и Клеопатра от У. Шекспир, част от програмата на Британския национален театър на живо, както и филмирана версия на спектакъла Онегин по А. Пушкин на режисьора Тимофей Кулябин, част от международната програма Stage Russia.


Новаторски форми и тенденции в развитието на съвременния български театър и танц са подбрани в програмата Шоукейс, за която специално във Варна идват над 20 международни гости и театрални специалисти от Европа, Азия и Америка.

Фестивалният афиш включа и улични спектакли и събития, гаранция за празнична атмосфера, фестивален дух и вълнуваща среща с изкуството на театъра.


Следете програмата на Международния театрален фестивал Варненско лято на viafest.org, на фестивалния блог varnatheatrefest.viafest.org, както и на фейсбук профила на фестивала www.facebook.com/varnasummerfestival. Билетите за международните фестивални събития и за програма Интермецо могат да се закупят на касата на Фестивалния и конгресен център – Варна и онлайн на http://fccvarna.bg. Можете да закупите билети за всички събития от фестивалната програма на касата на ТМПЦ- Драматичен театър – Варна.


Международният театрален фестивал „Варненско лято“ 2019 се организира от Фондация „Виа Фест“ със сътрудничеството на Министерството на културата, Община Варна и Българска асоциация за театър с подкрепата на Обединена българска банка. Неговата международна програма се реализира в сътрудничество с Френски институт, Италиански културен институт в София, Фондация „Америка за България”, Институт Сервантес – София, Британски съвет. Медийни партньори на фестивала са Българската национална телевизия, Радио Варна - БНР, Телевизия и в-к „Черно море“, Дарик Радио – Варна, „Артакция“, „Ти си Варна“, Литературен вестник, lovetheater.bg, Moreto.net – сайтът на Варна, Градското списание, въпреки.com и Портал „Култура“.


* * *


Материалът е изготвен на база на информация, подадена от пресцентъра на

Международен театрален фестивал Варненско лято.

bottom of page