top of page
  • Writer's pictureBulgarianFestAssociation

Дневникът на 24-тия София Филм Фест - Ден 8

Ето и част от поредната страница от вълнуващия дневник на София Филм Фест. Включва важни личности, рокери, видеопослания, една понеделник сутрин, един летящ цирк и неспираща обич към киното.


Ден 8


Здравейте,


В днешния онлайн дневник на фестивала ще ви представим Стефан Лаудин, директорът на Варшавския международен кинофестивал, който е член на журито за най-добър български игрален филм. Негови колеги са Гайа Фурер, артистичният директор на програмата „Венециански дни“ (Giornate degli autori) на най-стария кинофестивал в света – Венеция, и Ахмед Шауки, артистичният директор на фестивала в Кайро. Стефан е един от най-близките ми приятели. С него сме част от Фестивалния бенд, който ще ви представим скоро. Преди известно време той предложи на българската рок-група „Делта Рустърс“ да запишат песента на приятеля ми Петър Георгиев - Пешето „Ритъм“ заедно с китайската режисьорка и певица Зу Шин Хоу. Това трябваше да се случи в София през март, но го отложихме, както и фестивала. В този брой ви представяме Зу Шин и нейния филм за баща й, един от първите рокаджии в Китай – „Баща ми е рокер“.


В четвъртък е премиерата на един от най-успешните български филми на 2019 – „Сестра“ на Светла Цоцоркова, стартирал от фестивала в Сан Себастиан с награда, а по-късно триумфирал в Котбус, Скопие и на други фестивали по света. Специални видеопослания отправят Светла, съсценаристът и продуцент Светослав Овчаров, и актьорите Асен Блатечки и Елена Замяркова.


В този ден е и световната премиера на новия документален филм на Адела Пеева „Мълчание с достойнство“ за Ирина Акташева и Христо Писков, автори на един от най-значимите филми в историята на българското кино – „Понеделник сутрин“ (1966), спрян от комунистическата цензура, което се отразява и на живота и професионалния път на създателите му. Адела Пеева, носител на Наградата на София, е със специално обръщение към зрителите.


Ще представим и филма от Балканския конкурс „Летящият цирк“ на косовския режисьор Фатос Бериша.


На този ДЕН 8, четвъртък, са програмирани 20 филма. Ще ги гледаме в кината на София Филм Фест в четвъртък, по-късно тази година, 2020.


Ваш,

Стефан Китанов - Кита

Директор на СФФ



Тук ще откриете целия дневник на София Филм Фест. Приятно четене (и гледане)!



* * *


Материалът е изготвен на база на информация, подадена от пресцентъра на София Филм Фест.

bottom of page