top of page
  • Writer's pictureBulgarianFestAssociation

Георги Мамалев на юбилейния концерт 40 години детски хор „Пим-Пам"

Актьорът Георги Мамалев ще пее хитове от големия български композитор Борис Карадимчев на юбилейния концерт 40 години детски хор Пим-Пам в рамките на Европейски музикален фестивал 2019.



Той се присъединява към солистите Весела Делчева и Влади Михайлов, които заедно с гласовитите деца от Пим-Пам, Оркестъра на Класик ФМ радио и диригента Григор Паликаров ще излязат на сцената в зала България на 12 април от 19:30 ч. Известният комик се съгласил да участва в концерта с огромно желание, заради своето дългогодишно приятелство с Борис Карадимчев, което започнало още по време на снимките за култовата лента Оркестър без име.


„Борето е композиторът, с когото съм работил най-много“, споделя Мамалев. Той и до сега си спомня с топло чувство как композиторът му е помогнал да се подготви за образа на барабаниста Гошо от филма.


През 2013 г. популярният актьор взе участие в юбилея за 80-годишнината на Карадимчев, реализиран също с Оркестъра на Класик ФМ радио. Личното приятелство между двамата продължава до внезапната смърт на твореца през 2014 г.


Георги Мамалев ще се включи в предстоящия концерт с емблематичните мелодии Богатство и Робинзон Крузо, а с гласовете на Весела Делчева и Влади Михайлов ще оживеят известните песни Да бъдем различни, Думичка Пим-Пам, Песента на щуреца, както и филмовите хитове Хора и улици, Оставаме и др. Актьорското присъствие се допълва още от Гергана Стоянова, която ще бъде водеща на програмата, както и от проф. Александър Илиев (мим), работил дълги години като режисьор и постановчик с децата от „Пим-Пам“.


На юбилейния си концерт в София децата ще изпълнят най-хубавите песни от репертоара си, повечето създадени специално за „Пим-Пам“ през годините, когато Борис Карадимчев е работил с ансамбъла. С огромна енергия и талант делото на маестрото сега продължава Ирена Христова, която е художествен ръководител на хора.


Припомняме, че формацията „Пим-Пам“ се появява по време на конкурса Златният Орфей през 1979 г., на който е отличена песента Бразда в небето на Борис Карадимчев, изпълнена от Михаил Белчев и група деца. За церемонията по награждаването, детският състав спонтанно е кръстен със звънкото и оригинално име, което носи и досега. Вече 40 години „Пим-Пам“ популяризира естествената, неповторима детска интерпретация в различни музикални стилове и жанрове. С еднакво майсторство ансамбълът изпълнява песни за най-малките, хитове от световната популярна музика, съвременни преработки на българския фолклор и творби на големите композитори от Барока до наши дни. Хорът е изнасял концерти в Швеция, Унгария, Румъния, Турция, Италия, Франция, САЩ, Пуерто Рико, Украйна, Канада.


Талантливата певица Весела Делчева е сред ярките млади звезди на Националния музикален театър „Стефан Македонски“. Тя завършва НМА „Проф. Панчо Владигеров“ със специалностите Поп и джаз пеене и Музикално-сценична режисура. Певицата е работила като вокален педагог в телевизионния формат X factor и е участвала в българските финали на конкурса Евровизия през 2007 и 2009 г. Весела е изпълнявала водещи роли в редица постановки на мюзикъли, сред които Магьосникът от Оз, Исус Христос Суперзвезда, Любов и смърт в Мулен Руж. През последните сезони играе ролята на Бети Шифър в спектакъла Булевардът на Залеза. Тя изпълнява главна роля в мюзикъла Mamma Mia на сцената на Софийската опера. Възторжени са отзивите и за най-новата й сценична изява като Кристин в хитовата постановка на Националния музикален театър Фантомът на операта в началото на 2019г.


Влади Михайлов е известен български актьор, певец и автор на песни. Като част от групата Equinox, той представи България на конкурса Евровизия 2018, а също и през 2017г., като вокалист с Кристиан Костов. Влади започва кариерата си на актьор през 2004 г. и вече има участия в над 50 чужди продукции. Той е разпознаваемо лице като партньор на редица известни имена, сред които Ейдриън Броуди, Джонатан Прайс, Мартин Шийн, Крисчън Слейтър и др. Влади Михайлов има забележителни участия с главни роли в постановки на мюзикълите Исус Христос Суперзвезда, Зоро, Mamma Mia в Софийската опера и най-новата постановка на Националния музикален театър Фантомът от операта от началото на 2019 г. Като фронтмен на групите Сафо и Сленг той получава много награди от български радиостанции и фестивали. Неговият глас звучи и в българските дублажи на филмовите хитове Рапунцел (Флин Райдер), Замръзналото кралство (Ханс) и Мъпетите (Гари).


Европейски музикален фестивал 2019 се реализира като част от Календара на културните събития на Столичната община, а съорганизатор на фестивала е Министерството на културата. Билетите за концерта „40 години детски хор „Пим-Пам“, който се осъществява и с партньорството на Софийската филхармония, се продават на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“ и онлайн на www.ticketsbg.com.


* * *

Материалът е изготвен на база на информация, подадена от пресцентъра на Европейския музикален фестивал.

bottom of page