top of page
  • Writer's pictureBulgarianFestAssociation

Владигерови свирят Владигеров

26 юни, Камерна зала, 19:00, зала България

Панчо Владигеров-младши – пиано

Екатерина Владигерова - пиано

Александър Владигеров – тромпет, флюгелхорн

Константин Владигеров – пиано, кларинет


Екатерина, Александър и Константин са родени в София в дома на Александър Владигеров (1933-1993) и на Величка Чобанова - Владигерова. Първите си стъпки в музиката правят под въздействието на артистичния дух в дома Владигерови. Трио Владигерови е създадено заради огромната радост да музицират заедно. Проектите на триото имат за цел да представят музикалната традиция на фамилия Владигерови в нейното развитие през три поколения. Към огромното и неоценимо като художествена стойност музикално наследство тримата се отнасят с дълбока почит. Съхраняването на неговата автентичност има водещо значение в разработването на всяка нова тяхна музикална идея.


Екатерина Владигерова се дипломира в НМА П.Владигеров София и в Университет за музика и изящни изкуства във Виена със специалностите : пиано, хорово дирижиране и камерна музика. Изнесла е многобройни солови концерти, участва в камерно-музикални проекти.


През последните десет години Александър и Константин Владигерови издават пет албума със собствени композиции: Влюбеният скитник (2007 г.), За големите и малки неща (2011 г.), Мечтаейки за мечтите (2014 г.), Посветени звуци (2014 г.)

и The Rag Waltz Time (2017 г.), в които с виртуозна лекота и богата фантазия заявяват своята индивидуалност и своеобразен композиторски почерк.


Концертните изпълнения на Трио Владигерови са жива ретроспекция на музика, създадена в продължение на 120 години от три различни поколения, черпили опит и вдъхновение от богатството на българския фолклор. Те изнасят концерти в Австрия, България, Белгия, Великобритания, Германия, Италия, Канада, Люксембург, Русия, Швейцария, Унгария, Полша, Чехия и др.


Роден в София Панчо Владигеров-младши продължава музикалната традиция на своето семейство. Музикалният му талант е окуражаван още от ранна възраст от майка му – певица, която му преподава първите уроци по пиано, както и от баща му, композитор и диригент. За първи път излиза на сцена, когато е само на седем години.


Посещава специализирани музикални училища във Ваймар и Берлин. Завършва музикалния колеж в Берлин Ханс Айслер при проф. Дийтър Брауър. Печели двугодишна стипендия за млади музиканти и специализира в майсторския клас на проф. Константин Ганев. Огромно влияние му оказва дядо му проф. Панчо Владигеров. С него Панчо Владигеров-младши разработва интерпретации на клавирните му композиции и на произведения от другите славянски автори, заемащи централно място в репертоара му. Лауреат е на престижни музикални награди и отличия.


Осъществява успешни концертни турнета в България, Германия, Чехословакия, Югославия, Австрия, Швеция, Италия, Испания, Дания, Япония и Канада. Участва в благотворителни концерти в родината си. Реализира звукозаписни продукции с Радио София, Риас Берлин и др.


Панчо Владигеров-младши живее в Берлин. Преподава от години пиано в музикалната школа „Лео Кестенберг” в Берлин. Провежда майсторски класове в Япония, България и Гърция.


През 2015 г. му е присъдено званието професор доктор хонорис кауза на Университета за аудиовизуални изкуства и Европейската филмова академия - EСПА Париж-Скопие–Ню Йорк.


Билети могат да бъдат закупени на касата на Зала България, както и чрез: TicketsBG.com, Eventim.bg, ePay-GO, Bilet.bg и техните партньори. Билети с отстъпка за учащи и пенсионери.

* * *

Материалът е изготвен на база на информация, подадена от пресцентъра на МФ "Софийски музикални седмици".

bottom of page