top of page
  • Writer's pictureBulgarianFestAssociation

Заедно за възстановяване на културния живот във Варна

Артистите и културните оператори от независимия културен сектор във Варна се обръщат в петиция към председателя на Общинския съвет г-н Тодор Балабанов и Общинския съвет на Варна с призив спешно да бъдат предприети необходимите мерки за възстановяването на културния живот в града още от юли 2020.


В цялата страна наложените от COVID-19 ограничителните мерки постепенно отпадат и културният живот в страната започва да се възвръща. В Морската столица на България обаче многообразието от културни събития, с което сме свикнали, е застрашено.

По напълно обясними причини тази година не успяхме да се насладим на ключови фестивални събития в нормалния за провеждането им период - март - юни, сред които "Европейски музикален фестивал Варна", "София Филм Фест Варна", "Varna Jazz Days Festival", Международен театрален фестивал “Варненско лято” и много други. В редица общини бяха предприети адекватни и навременни действия за подкрепа на местните артисти и културните организации и вече дори са на етап на възобновяването на културния живот в неговата пълнота. Такива действия към момента на общинско ниво във Варна не са предприети, а процедурите, които могат да подпомогнат сектора, се движат твърде бавно. Затова под заплаха вече изглежда и реализирането на програмите на формати, които традиционно се случват във втората половина на годината, сред които: Moving Body Festival (юли), RADAR Festival Beyond Music (август), Световен фестивал на анимационния филм (септември) и т.н.

Тези събития, както и много други, се осъществяват с финансовата подкрепа на Община Варна. От четири месецa насам процедурите по предоставянето на тази подкрепа са “замразени” като по този начин лишават артистите и културните организации от възможността да планират своите събития, да адаптират своите програми и формати към настоящата ситуация и да предложат релевантно културно съдържание, съобразено с всички изисквания за безопасност и сигурност, наложени от здравните институции.

Чрез подписа си в тази петиция изразяваме своето желание ЗА достъп до многообразен културен живот във Варна през 2020. Призоваваме отговорните на локално ниво лица и институции своевременно да задвижат и адаптират към ситуация на пандемия редовните дейности и процедури на Община Варна за подкрепа на културата. Наше желание е варненци и гости на града да се насладят на утвърдените културни събития и фестивали, с които Варна е известна по света, и всички те да продължат да съществуват през 2020, а и занапред.


Петицията ще откриете ТУК.

Comentários


bottom of page