top of page
  • Writer's pictureBulgarianFestAssociation

Откриване на Sofia Paper Art Fest 2020: 'Светът на IAPMA' и 'Да поискаме прошка от дърветата'

За поредна година СОФИЯ ХАРТИЕН АРТ ФЕСТ/СХАФ/ е партньор с Регионален исторически музей – София, в своето 10-то юбилейно издание. Тази година Музеят ще бъде домакин на две експозиции в две свои локации.


Първата, която ще отвори врати на 14 юли за своите посетители, е Галерийно пространство "Триъгълна кула на Сердика" със специалната изложба „СВЕТЪТ НА IAPMA“ – селекция от Световната асоциация на авторите, работещи с хартия. Втората експозиция е „ДА ПОИСКАМЕ ПРОШКА ОТ ДЪРВЕТАТА“ – самостоятелна изложба на Нели Санд, награден автор от международния ежегоден конкурс АМАТЕРАС 2019. Изложбата е в Залата с куполите, част от Централната сграда на музея.


Експозиция „СВЕТЪТ НА IAPMA“ – съвременно хартиено изкуство на автори от Международната асоциация на авторите работещи с хартия Галерийно пространство "Триъгълна кула на Сердика", Регионален исторически музей – София - 14 юли - 30 август 2020г.


От 14 юли в Галерийно пространство "Триъгълна кула на Сердика" ще се открие експозицията „СВЕТЪТ НА IAPMA“. Проектът бе замислен и реализиран благодарение на съвместните усилия на Световната асоциация на авторите работещи с хартия и Фондация АМАТЕРАС.


Изложбата представя 11 съвременни автори от 7 държави, всеки от които е с ярко изразено творческо кредо и характерен стил. Доминиращо е участието на художници от Германия и това не е случайно. Световната асоциация е основана в Германия и много от авторите до днес са част от основателите на организацията.


Тази селекция ще представи голямо разнообразие от техники, идеи, творчески търсения и тенденции в развитието на това изкуство. Могат да се видят инсталационни произведения, носещи елегантност и финес, характерни за ръчната хартия. Някои от тях са с доминиращи структури и естествени цветове, а други с внушаващ сила колорит, подчертаващ формата и идеята на автора. Редом с тях кубични структури, образувани от пирамидални обекти, привличат вниманието със строга илюзия. Сред тях произведения с дизайнерски подход допълват разнообразието на изложбата. Инсталационни произведения, внушаващи движение, са в контраст на други изтъкани от ефирност. Към тях се присъединяват по-камерни произведения с внушителен цветови климат, завладяващи с абстрактния си изказ. В хармония с останалите мощни двумерни инсталации в духа на контрастните черно бели структури, ни респектират със строгия си баланс на формата в пространството.


В изложбата ще видите произведения на авторите: Летисия Бургос – Аржентина, Атанас Михалчев – България, Зийгрид Мюлер, Хелене Чахер, Елке Люкенер, Джозефин Табърт – Германия, Лаура Бехар – Израел, Сумие Мацура – Япония, Магда Собон – Полша, Суркан Тюмер – Турция и Метка Пепелнак – Словения.


Изложбата „ДА ПОИСКАМЕ ПРОШКА ОТ ДЪРВЕТАТА“ е самостоятелен проект на Нели Санд, награден автор в конкурса АМАТЕРАС през 2019. Авторката е представяна в СХАФ през годините и през 2019 успява да впечатли международното жури с елегантните си деликатни произведения, в които се усеща любов към природата и нейния дух. Това е авторска философия, която е втъкана в колекцията от произведения, създадени специално за сакралното пространство на залата с куполите, част от Регионален исторически музей – София


Ето какво казва самата авторка:


Планетата е жива система, а нейните бели дробове са горите. Животинският свят включително и ние – хората, сме обслужващите я организми. Или поне така трябва да е. През 70-те години на 20-и век, изследователите на организмовия свят с почуда обявиха – най-полезното животно на планетата е земният червей, защото живота му преминава превръщайки пръста в плодородна почва, буквално казано, дължим съществуването си на този безличен вид. А ние хората? С какво всеки от нас допринася за общото благо на творението? Дали да се изтъкваме колко сме духовни и в същото време – в Божието огледало, да виждаме единствено себе си? Щом сме толкова възвишени защо поне не се опитваме да приемем духа на дървото, на гората, на Земята...


Аз го приех... Затова гората е вдъхновението за моята експозиция. Дърветата предлагат безкрайни вариации на естетика, а аз се постарах, частици от тази натурална естетика да претворя. Но не единствено ѝ се възхищавах – усетих болката на болната гора.


Богатството на България е Природата. А тя е благосклонна към нас, но трябва да поискаме Прошка.


Духът на гората е благодатен.

Да му позволим да ни обладае.

Дано не е късно.


Нели Сандева (Санд)

bottom of page