top of page
  • Writer's pictureBulgarianFestAssociation

Официален старт на художественото произведение на Olafur Eliasson Earth Speakr

Earth Speakr е произведение на изкуството, създадено от Olafur Eliasson с неговото ателие, деца, творчески партньори, изследователи и експерти. Той се финансира от Федералното министерство на външните работи по повод германското председателство на Съвета на Европейския съюз 2020 и се реализира в сътрудничество с Гьоте-институт.


Отворените платформи стартират официално на1 юли и ще се развият през 2020 г. с активното участие на деца в целия ЕС.


Earth Speakr се състои от игриво приложение и интерактивен уебсайт (преведен на всички 24 официални езика на ЕС), както и физически презентации на ключови места. За да разпространят идеите и тревогите на децата относно благосъстоянието на нашата планета, Елиасон и неговият екип работят с нарастваща мрежа в целия ЕС, включително музеи, училища и библиотеки, за да разширят обхвата на това колективно произведение на изкуството.


Приложението кани деца и младежи на възраст 7–17 години да запишат кратко гласово съобщение. Първо оформят дигитално лице в приложението, което имитира действителните им изражения на лицето. Когато се позиционира върху обект в тяхната среда, цифровото лице вдъхва живот на обекта - дърво, езеро, кошче за боклук и всичко останало, споделяйки тяхното съобщение като свое. Тези творчески записи се обединяват и формират общности от споделени идеи и обща загриженост в целия ЕС и извън него. Съобщенията са достъпни чрез уебсайта, както и чрез приложението.


Възрастни и деца могат да гледат творческите послания, доставени от анимираните обекти, и да ги събират заедно в сглобени реалности, като покана за още повече хора да се срещнат с деца, говорещи за планетата и тяхното бъдеще.


Решаващ аспект на дигиталната арт-платформа е комуникацията на съобщенията на Earth Speakr с днешните вземащи решения, лидери на промени и глобални лидери.


Как да се включиш?


Ако си дете, можете да предадеш своите съобщения на Earth Speakr и да поканиш приятелите си да създадат повече.


Ако сте възрастен, проучете съобщенията на Earth Speakr, създайте събрания и споделете с другите, за да разпространите актуалните теми, които смятате за най- подходящи и да демонстрирате как действате в отговор на тревогите на децата.


Ако сте институция или част от мрежа, можете да бъдете домакин на събитие и да насърчите децата да участват - дистанционно или лично. Инструментите, достъпни на уебсайта от 1 юли, ще ви насочат към съвместното създаване на ангажиращи дейности за децата, за да изследват платформата и да внесат Earth Speakr във вашата съществуваща програма.


Ако работите в политиката, можете да се включите, като чуете какво имат да кажат бъдещите избиратели и обмислите как най-добре да отговорите на темите, които повдигат.


Елиасон се надява, че ще бъдете вдъхновени да поставите съобщения на Earth Speakr на масата, за да накарате децата да се чувстват приветствани и чути.


За да се включите, свържете се с Earth Speakr на getinvolved@earthspeakr.art.


Олафур Елиасон (нар. 1967) е художник, който работи със скулптура, живопис, фотография, филм, инсталация и дигитални медии. Студиото му е със седалище в Берлин.


Следвайте проекта в Instagram @earthspeakr @studioolafureliasson.

Comments


bottom of page