top of page
  • Writer's pictureBulgarianFestAssociation

Вълнуващ откриващ уикенд на Мартенски музикални дни 2020

Концерт на Софийска филхармония и Национален филхармоничен хор Светослав Обретенов на 14 март от 19:00 и Юри Башмет с Ансамбъл Московски солисти на 15 март от 19:00 ще отбележат началото на впечатляващата програма на Русенския фестивал.


Знаменателната 2020 година – светът чества 250 години от рождението на Бетовен! На фокус в програмата на фестивала е едно от неговите забележителни творения, мащабната и изумителна по своята музикална мощ и красота – Missa Solemnis (Тържествена меса), написана по едно и също време с Деветата му симфония. Месата е посветена на Ерцхерцог Рудолф Австрийски и изпълнена за първи път през 1824 в Санкт Петербург под егидата на покровителя на Бетовен Княз Николай Галицин. Създадена три години преди смъртта на Бетовен, през 1927, тази истинска литургическа драма днес се счита не само за един от мащабните опуси на Бетовен, но заедно с Деветата симфония и за истински „опус магнум“ на неговото творчество. Една творба, която е рядкост за музикалната сцена, поради което и изключителен шанс за среща с едно от великите творения на Бетовен. След близо 40 години тази мащабна творбата се връща отново в репертоара на Софийска филхармония и Националния филхармоничен хор, този път под диригентството на една от големите фигури в българското изпълнителско изкуство – Маестро Емил Табаков, в сътрудничество с младия и високо надарен солистичен екип на продукцията в състав Стефани Кръстева – сопран, Виолета Радомирска – мецосопран, Емил Павлов – тенор и Валентин Ватев – бас.


Събитието във фейсбук ще откриете тук.


Уникалният ансамбъл на Юри Башмет, носител на наградата ГРАМИ’2008, тази година е отново пред своите български почитатели в Русе. Наречен не случайно от в-к Таймс "един от най-великите живи музиканти на нашето време", Юри Башмет създава „Московски солисти“ преди 28 години, през далечната 1992 и от самото си създаване прави уникална международна кариера. Само 3 години по-късно, през 1995, световноизвестният ансамбъл на Башмет прави и своя български дебют на фестивалната сцена в Русе. Тази година, за първи път в своята история, той ще е на фестивалната сцена заедно с такива блестящи млади български музиканти като пианистката Пламена Мангова и Мирослав Петков – първи тромпет на Оркестъра на Концертгебау в Амстердам!

Програмата на концерта привлича с известната Трио-соната на Алфред Шнитке, която Юри Башмет аранжира за струнен оркестър с благословията на самия Шнитке, с прочутия Първи концерт за пиано, тромпет и струнен оркестър на Дм. Шостакович, както и с една от най-красивите и проникновени творби в романтичната литература – струнният квартет „Смъртта и момичето“ от Фр. Шуберт, оркестрирана за струнен оркестър от Г. Малер. Публиката ще има и рядката възможност да присъства на първото изпълнение на творбата на младия руски композитор Кузма Бодров “Отражения" за струнен оркестър по тема от 24-ти Каприз на Паганини в стила на Бетовен, Брамс, Чайковски, Прокофиев и А. Берг.


Събитието във фейсбук ще откриете тук.



***


Материалът е подготвен на база на информация от фейсбук страницата на фестивала.

bottom of page