top of page
  • Writer's pictureBulgarianFestAssociation

Класика, етно, фадо и филмова музика в юбилейното издание на Европейски музикален фестивал

На 6-ти март тази година стартира 20-тото издание на „Европейски музикален фестивал“ – най-реномираният форум за класическа музика в София, който и през 2020 година е част от Календара на културните събития на Столичната община. Фестивалът, организиран от агенция „Кантус Фирмус“, отново събира световни звезди на класическата музика и забележителни български изпълнители, които ще радват меломаните през пролетните месеци до края на май.


Програмата презентира богат жанров обхват от проекти с класическа музика от различни епохи, мултимедийни концерти, опера, етно музика, фадо и танцов фолклор. Планираните събития продължават най-добрите традиции на фестивала, който за 20 години успя да си изгради солиден международен авторитет. Съорганизатор на форума е Министерството на културата.


Акцент в това издание е интеграл от два концерта с всички творби за пиано и оркестър от Фр. Шопен в изпълнение на брилянтния български пианист Людмил Ангелов и Оркестъра на Класик ФМ радио. Двата концерта, които ще се състоят на 25 март и 15 април в зала „България“ с гостуващи диригенти Якуб Хренович и Пьотр Сулковски от Полша, са посветени на 210 години от рождението на Шопен.


На 26 март в зала „България“ един от най-забележителните музиканти от нашето съвремие – Шломо Минц ще гостува на форума с оркестъра на Софийската филхармония. Той ще се представи като солист и диригент със стилна класическа програма от творби на Менделсон, Моцарт и Брамс. Именитият цигулар и педагог ще работи и с млади български музиканти на майсторски клас, който ще се проведе в рамките на фестивала на 19 март в Националната музикална академия.


Две мултимедийни събития от фестивалния афиш тази година ще зарадват почитателите на филмовата музика, като диригент и на двете програми е Максим Ешкенази. Солисти на 8 април в проекта „Кино и класика“ с Оркестъра на Класик ФМ радио са виртуозните български музиканти Мила Георгиева и Георги Черкин.


„Усмивката на Чарли Чаплин“ е заглавието на концерта на 27 май със Софийската

филхармония, в който гостува забележителният американски цигулар с четири номинации за награда „Грами“ Филип Куинт.


„Неподправена музикална емоция, докосваща сърцето“ – така критиците определят изпълненията на мултинационалния ансамбъл Barcelona Gipsy balKan Orchestra, който идва у нас на 9 април в Sofia Live Club. Репертоарът на музикантите предлага уникален етно микс от традиционни каталунски, балкански, италиански и руски песни, фолклор от Близкия Изток, клезмер и джаз.


Жанровото богатство в програмата на фестивала се допълва и от събитието на 12 май в зала „България“, когато за първи път на българска сцена ще гостува феноменалният Рикардо Рибейро от Португалия – един от най-добрите мъже изпълнители на фадо в света.


От няколко години фестивалът активно работи за младежката аудитория с представяне на дебютни изяви на млади музиканти и атрактивни събития за деца. През 2020 година в програмата ще участват студенти от Националната музикална академия с дипломен спектакъл на комичната опера „Тайният брак“ от Доменико Чимароза. Събитието е на 28 април в залата на НМА с участието на Академичен симфоничен оркестър под диригентството на проф. д-р Ивайло Кринчев.


На 6 март в зала „България“ фестивалът кани най-малките слушатели на концерта „Моцарт и Бетовен“ с участието на солисти, хор и оркестър от НМУ „Любомир Пипков“ под диригентството на Жорж Димитров. Артистите от Музикалния театър Катерина Тупарова и Румен Григоров ще влязат в ролята на водещи, за да разкажат за живота и музиката на великите класици.


Традиционно за фестивала е и събитието за широка публика „Европа танцува“. На 20 май на сцената на столичното „Ларго“ ще танцуват детски състави от Националния дворец на децата, фолклорните ансамбли „Здравец“ и „Средец“, танцьори от Dance Academy и балетна школа „Маша Илиева“.


По повод 24 май ще бъдат връчени и традиционните отличия „Златно перо“, които се присъждат на изтъкнати наши музиканти, артисти, писатели, журналисти и художници за заслуги в областта на българската култура и изкуство.


Юбилейното 20-то издание на „Европейски музикален фестивал“ се реализира в партньорство със Софийската филхармония, Полския институт, Испанското посолство, Институт „Сервантес“, Португалския културен и езиков център „Камойнш“, НМА „Проф. П. Владигеров“ и НМУ „Л. Пипков“ в София.


Билети за събитията от фестивала са в продажба на касата на „Кантус Фирмус“ в

зала „България“ и онлайн на www.ticketsbg.com.


През годините „Европейски музикален фестивал“ нееднократно е излизал извън рамките на Столицата и се е провеждал в различни български градове – Варна, Плевен, Пловдив, Русе. От тази година форумът се възобновява в Града на тепетата с подкрепата на Община – Пловдив.



* * *


Материалът е изготвен на база на информация, подадена от пресцентъра на Кантус Фирмус.

bottom of page