top of page
  • Writer's pictureBulgarianFestAssociation

5 забележителни фестивала получават наградата EFFE 2019-2020

На 26 септември бяха отпразнувани 24 лауреатски фестивала на EFFE Награди 2019-2020 в Бозар в Брюксел. 5 от тях бяха отличени с EFFE Награда 2019-2020 и един спечели наградата Изборът на публика на EFFE. В допълнение, две личности получиха наградата за житейско постижение на EFFE: Фри Лейсен (основател на Kunstenfestivaldesarts) и Дитер Кослик (бивш директор на Берлинале).


Международното жури, председателствано от сър Джонатан Милс, бивш директор на Международният фестивал в Единбург, избра 5 от най-значимите и определящи нови тенденции европейски фестивали от общо от 705, които бяха носят лейбъла на EFFE 2019-2020. Публиката излъчи мнозинството от гласовете си за Международния музикален фестивал "Варненско лято".


Победителите с наградата EFFE (по азбучен ред) са:


        * Conrad Festival - Краков, Полша

        * Festival Deltebre Dansa - Делтебре, Испания

        * Førde Traditional and World Music Festival - Førde, Норвегия

        * GogolFEST - Multidisciplinary International Festival of Contemporary Art - различни градове, Украйна

        * Welcome to The Village - Leeuwarden, Холандия


200 създатели на фестивали, артисти, представители на фестивални градове се събраха в BOZAR - Център за изящни изкуства Брюксел, за да почетат изкуствата и творците и ролята, която играят фестивалите, за да им предоставят плодотворна сцена за изява.


Европейският комисар по културата Тибор Наврасич подкрепя фестивали през целия си мандат, "В подкрепа на междукултурния диалог, Комисията разчита на идеите, мрежите и капацитета на много партньори. Оживяването на този разнообразен набор от политики и проекти не би било възможно без Европейския парламент, органи и културни институти в държавите-членки, както и организации като Европейската асоциация на фестивалите. Ще трябва да продължим да работим заедно."


Ромео Кастелучи благодари на Фри Лейсен, „с Kunstenfestivaldesarts - едно от забележителните ви изобретения - дадохте на публиката възможност да разсъждава, да рефлектира върху акта на виждането, да види самия този акт на виждане на себе си, да осъзнае на дълбоко ниво какво означава да си зрител на сложността на образите на нашето време."


Саодат Исмаилова изрази адмирации към Дитер Кослик за иновациите, които въведе в Берлинале. Той е добави нови секции към фестивалната програма и откри успешен баланс между посещението на звездите и основната артистична

цялост на фестивала. Той допринесе за свободата и демокрацията в държави на всички континенти и беше неуморим в търсенето на освобождение на затворени творци.


Ян Бриерс, президент на ​​ЕФА, заключи, че "2000 фестивала са част от нашия онлайн инструмент за търсене FestivalFinder.eu, а 1500 фестивала имат EFFE Label. С нетърпение очакваме да развием този непрекъснато развиващ се съюз и в бъдеще."



bottom of page