top of page
  • Writer's pictureBulgarianFestAssociation

28ми Международен фолклорен фестивал Варненско лято - ритми и емоции от цял свят

Поредното издание на фестивала протича през летните дати 28 юли - 1 август 2019. И тази година, състави от различни краища на земното кълбо чрез танц, музика, костюми и настроение, ще омаят публиката.



28-то издание на Международен фолклорен фестивал "Варненско лято" е в разгара си. Датите са 28 юли - 1 август, концертите са на сцената на Летния театър във Варна и Амфитеатъра на Златни пясъци. Традиционното дефиле Фолклорна плетеница пък ще бъде на 1 август от 19:00 ч. от хотел Черно море до Летен театър, когато фествалът ще бъде закрит с последния вълшебен спектакъл.


Тази година ансамблите са от Аржентина, Испания, Словакия, Армения, Колумбия, Грузия, Башкирия, Северен Кипър, както и локалните представители от Варна - Фолклорен ансамбъл "Варна" и Ансамбъл "Одесос".



Международният фолклорен фестивал „Варненско лято“ е учреден през 1992 г. по инициатива на Община Варна. Провежда се всяка година през първата седмица на август. В над 27 годишната му история са взели участие повече от 150 фолклорни ансамбъла или над 15 000 участника от 50 държави на Европа, Азия, Африка и Южна и Северна Америка, както и над 60 любителски и професионални фолклорни ансамбли от България, между които: „Пирин”, „Филип Кутев “ „Тракия”, „Загоре”, „Странджа” и много други.

Всяка година в няколко поредни вечери пищен танцов спектакъл представя участниците от целия свят. Чрез комбинация от видеокадри и изпълнения на живо публиката преживява пъстро пътуване по света.

Фестивалът има широка зрителска аудитория от над 15 хил. зрители. Освен вечерните концерти в Летен театър в Морската градина традиционно в програмата на фолклорната фиеста са включени и концерти на открити сцени в кварталите Аспарухово и Владиславово. Съпътстващите събития са дефилета и демонстрации на фолклорните състави, творческа среща – разговор с художествените ръководители на гостуващите ансамбли по проблемите на фолклорното изкуство, изложби и др.



Събитието във Фейсбук и подробна информация за участниците ще откриете тук.


* * *


Материалът е изготвен на база на информация от уебсайта на фестивала и страницата му във Фейсбук.

bottom of page