top of page
  • Writer's pictureBulgarianFestAssociation

24 СФФ онлайн: част от най-гледаните фестивални заглавия са на разположение до есента!

Фестивалната програма стартира на 25 юни и продължи до 19 юли с прожекции на открити пространства, в Дома на киното – София и ОНЛАЙН, благодарение на сътрудничеството ни с платформата Festival Scope, в партньорство с Shift 72.

Адаптирането на 24-тото издание на фестивала с включване на възможност за ОНЛАЙН стрийм предостави шанс на много по-голяма част от публиката в България да се срещне с тези фестивални филми! Ето защо направихме възможно част от близо 90-те заглавия да останат в пространството като своеобразен мост между двете издания на тазгодишния фестивал – СФФ Лято и СФФ Есен. Може да ги откриете на познатия адрес – online.siff.bg!


За първи път в историята на фестивала има безпрецедентна възможност публиката да види филма, получил Голямата награда „София – Град на киното“, присъдена от авторитетното международно жури. През 2020 година това е „СЕСТРА“ на Светла Цоцоркова, нейният втори пълнометражен филм – със завидна фестивална съдба, световна премиера в Сан Себастиан, в програмата „Нови режисьори”. Там филмът е отличен с почетен диплом, а по-късно печели големите награди в Котбус и Скопие. „Филмът на Цоцоркова е за семейния живот и сестринството, за малките уж невинни лъжи, които споделят членовете на едно семейство, и за начина, по който могат да бъдат преодолени противоречията между близки хора – теми, които са познати на всеки от нас“, пише списание Variety.


Два са филмите на авторския тандем Джесика Удуърт и Петер Бросенс, които могат да бъдат открити онлайн – мащабната копродукция на Белгия, Холандия, Хърватия и България „БОСИЯТ ИМПЕРАТОР“ (в момента той може да бъде видян и на голям екран в арт-кината на София), в който участват Петер ван ден Бегин, Джералдин Чаплин и Удо Киер, и е продължение на забавната история „БЕЛГИЙСКИЯТ КРАЛ“ (номиниран за европейска комедия на годината), в който главният герой – крал Николас III се опитва да премине инкогнито през Балканите, заедно с антуража си, пременени в български национални носии!


Не бива да се пропуска двукратно номинирания за Оскар „МЕДЕНА ЗЕМЯ“ на режисьорите Тамара Котевска и Любомир Стефанов! Филмът е истинско бижу и получи наградата за най-добър чуждестранен документален филм през 2019 в Сънданс, а историята пренася зрителите в едно запустяло кътче на Европа, където Хатидже Мурадова живее в хармония с околния свят и пчелните семейства, за които се грижи. Филмът неусетно се превръща в епичен разказ за безразсъдната експлоатация на природните ресурси, поразил киноспециалистите и публиката в целия свят…


Верен на впечатляващия си авторски стил, италианският майстор на киното Марко Белокио прикова зрителското внимание с най-новия си филм „ПРЕДАТЕЛЯТ“. Творбата му получи номинация за „Златна палма“ в Кан, а също и за най-добър филм, сценарий и актьор - Пиерфранческо Фавино, на Европейските филмови награди. „Предателят“ разказва за живота на т.нар. „бос на двата свята“ Томазо Бушета, първият информатор в съдебен процес срещу мафията в Сицилия през 1980. Филмът на Белокио не заобикаля политическите измерения на историята, а изследва в дълбочина връзките между „Коза ностра“ и другите институции, до които в крайна сметка водят разкритията на Бушета.


„МАРТИН ИДЪН“ е първият пълнометражен игрален филм на италианския документалист Пиетро Марчело. Творбата е екранизация на едноименната полубиографична класика на Джек Лондон, а премиерата ѝ е на фестивала във Венеция 2019, където филмът е сред номинираните за „Златен лъв“, а Лука Маринели получава престижната награда „Coppa Volpi“ за най-добър актьор. В основата на сюжета е разказа за неразбран от обществото гений - бедният и необразован моряк Мартин, страстно влюбен в богатата Елена. Решен да сбъдне мечтата си да се ожени за нея, Мартин се хвърля стремглаво към книгите, за да повиши социалния си статус. Той се превръща в успешен писател, едва след като осъзнава горчивата истина, че всички около него се интересуват само от славата и богатството му…


В рамките на СФФ Онлайн може да гледате още много заглавия: „ВЪРЛИНАТА“,

„ИЗВИНЯВАЙТЕ, ЧЕ НЕ ВИ НАМЕРИХМЕ“, „ШАРЛАТАН“, „ВЪПРЕКИ МЪГЛАТА“, „АДАМ“,

„ПАПИША“, „ГОСПОД СЪЩЕСТВУВА, ИМЕТО Й Е ПЕТРУНИЯ“, „СВИРУКАЩИТЕ“, „СИНЪТ“, „ДИНАСТИЯТА ПИЕР КАРДЕН“.


Сред филмите ОНЛАЙН са и две анимационни творби за деца и родители, озвучени на български език, които гарантират страхотно преживяване за ЦЯЛОТО СЕМЕЙСТВО!


„ЧУТОВНОТО НАШЕСТВИЕ НА МЕЧКИТЕ В СИЦИЛИЯ“ на Лоренцо Матоти е изключително стилна анимирана адаптация на романа на Дино Будзати, публикуван през 1945 година. За да открие отдавна изчезналия си син, могъщият крал на мечките слиза със своето семейство от планината към света на хората. След като се спасяват от ужасни чудовища и побеждават зъл благородник, мечките и хората заживяват заедно в мир. За известно време…


„ПЪТЕШЕСТВИЕТО НА ПРИНЦА“ на Жан-Франсоа Лагиони и Ксавие Пикар е още една фантастична приказка, която разказва за възрастен потомък на знатен маймунски род, попаднал на непознат бряг. Ранен и объркан, той е открит от 12-годишния Том, който го завежда при родителите си – двойка учени, отхвърлени от тяхната общност, защото вярват в съществуването на друга цивилизация от маймуни...



* * *


Материалът е изготвен на база на информация, подадена от пресцентъра на София Филм Фест.

bottom of page