top of page
  • Writer's pictureBulgarianFestAssociation

16-ия София Мийтингс се провежда между 13-ти и 17-ти март 2019

София Мийтингс е бизнес платформата на кинотворците, през която те представят своите идеи пред международната филмова индустрия и могат намерят копродуценти на проектите си.



София Мийтингс е предоставила възможност на много проекти да започнат своето бъдеще, както и на много режисьори да започнат своята филмова кариера.


Фокус на София Мийтингс са младите режисьори, на които им предстои да реализират своя първи, втори или трети пълнометражен игрален филм. За екипа на платформата е голямо щастие да съдействаме в процеса на намиране на правилните партньори, както и да насърчим разпространението на филми, използвайки всички алтернативни начини да срещнем филмите със своята публика.


Проекти за първи, втори и трети пълнометражен филм, търсещи финансова подкрепа или копродуцент се делят в три категории:

  • програма проекти за втори филм– публично представен

  • програма плюс минус един - публично представян

  • програма проекти в банка - не се представят пред публика


През 2019 година на София Мийтингс се представят 34 проекта, повечето от които на Европейски режисьори, както и 23 филма в процес на развитие. Официалната селекция включва 16 филмови проекта, представени от режисьорите и продуцентите, от специално поканени активни творци от европейската и световната филмовата гилдия. Допълнителната програма се състои от 10 проекта „в банка”. Програмата преминава под формата на презентации на проектите, следвани от индивидуални срещи. В партньорство с тренинговата програма First Film First ще бъдат представени още 8 проекта.

Пичинг Сесиите на София Мийтингс се провеждат на 15 март, в Гранд Хотел София, последвани от Индивидуални срещи, на 16 март.


За трета поредна година форумът е партньор с FIRST FILMS FIRST – образователна програма, създадена за развитие на проекти на дебютиращи режисьори от балканските страни. На София Мийтингс ще бъдат представени за първи път 8-те проекта, развити в продължение на година и те ще имат възможността да се срещнат с водещи европейски финансиращи структури и продуценти.


WORKS IN PROGRESS - закритите прожекции на филми в развитие пред фестивални програматори, агенти продажби и дистрибутори са формулата, която помага на българското кино в последните 15 години да пътува успешно по водещи световни кинофоруми. Програматори от Кан, Венеция, Сънданс, Берлин, Ротердам, Сан Себастиан, Локарно, Карлови Вари, Москва, Котбус, Варшава и много други фестивали са сред традиционните гости на София Мийтингс.


За шеста поредна година асоциацията на европейските филмови дистрибутори Europa Distribution организира уъркшоп по време на София Мийтингс, с фокус AUDIENCE DEVELOPMENT IN THE DIGITAL ERA. Над 25 филмови дистрибутори ще се присъединят към нас и ще имат възможността да гледат новите български и балкански филми.


За трета поредна година Europa Cinemas ще проведе семинар на тема Europa Cinemas Audience Development & Innovation Lab „Creating active and diverse relationships with our communities“ в сътрудничество със София Мийтингс и Europa Distribution. Под ръководството на Маделин Пробст заедно с Мариня Гиерат и Матиас Холц форумът ще предостави на кино разпространителите възможността за обмяна на опит, информация и стратегии за филмово програмиране, организиране на събития и маркетинг кампании с цел привличането на нови аудитории, особено младежките. Над 40 участника ще се включат в семинара.


Традиционно София Мийтингс представя постиженията на трансмедията и преди три години София Мийтингс създаде своя VR Хъб. Това е специално създадена програма за представяне на виртуалната реалност като възможност за разказване на филмови истории, нови идеи и възможност за презентиране на най-новите възможности на VR. Тази година ще представим два от най-добрите филмови проекта с виртуална реалност от фестивала във Венеция: филмите SPHERES и IN THE CAVE.


С нова инициатива EASTERN LIGHTS София Мийтингс има за цел да промотира млади актьори с първи роли в киното от региона на Източна Европа. В това първо издание на инциативата сме поканили: Димитър Николов, Димитър Крумов, Мартина Апостолова, Рая Пеева, Ралица Стоянова, Стоян Дойчев, Юлиян Петров и Весела Бабинова.


Паралелни събития на София Мийтингс:


FESTIVAL SCOPE е нашият VOD партньор– специална селекция от филми презентирани пред професионалисти – дистрибутори, сейлс агенти, фестивални директори.


Наградата ЛУКС на Европейския Парламент е тазгодишният ни специален партньор. София Мийтингс подкрепя наградата в ролята и на посланик на европейските ценности разпространени през културата и киното.


София Мийтингс 2019’s специални гости:


Дебра Цимеран e изпълнителен директор на Women Make Movies (WMM), организация, подпомогнала множество жени – режисьори и продуценти, както и подобряването на равнопоставеността между половете в индустрията. Освен като най-големият разпространител на филми, правени от и за жени, WMM също така подкрепя стотици независими филммейкъри всяка година, посредством тяхната особено успешна Продъкшън Асистънт програма.


През 70-те години на миналия век, Ник Пауъл, заедно с Ричард Брансън, създават Virgin Records и за десет години успяват да я превърнат в мултимилионен конгломерат. След продажбата на своите дялове в компанията, Пауъл започва да продуцира филми. Той е начело на Scala Productions, компания участваща в продукцията на множество награждавани филми. Бивш председател на Европейската Филмова Академия и БАФТА.


Зейнеп Атакан е продуцент на ДИВАТА КРУША и повечето пълнометражни филми на Нури Блге Джейлан.


Спонсори и партньори на събитието са Творческа Европа – програма МЕДИА на ЕС, ИА „Национален Филмов Център” и Столична Община, Министерството на културата, CINELAB Румъния, Гранд Хотел София, Europa Cinemas, Europa Distribution, First Film First, Festival Scope, Focusfox, EastWest Filmdistribution, Zeyno Film, MDM, Film Festival Cottbus, Connecting Cottbus, EAVE, Producer’s Network Cannes Market, Crossroads, Mediterranean Film Institute, Antalya Film Forum, Euro Mediterranean Coproduction Forum, Initiative Film, VR Lab BG, VR Express, BM Vision, Jameson, Moto Pfohe, Domaine Boyar, InterContinental Hotel Sofia, COOP Хотел, Rosslyn Хотел-София, FPI Хотели, Чучкови Brothers Фестивален център „В Парка“, City Stage, Matchpoint, Guts&Brains DDB.


Медийни партньори са: Cineuropa, FNE, Investor.bg, Bulgaria On Air.


* * *

Материалът е изготвен на база на информация, подадена от пресцентъра на София Филм Фест.

bottom of page