top of page
Writer's pictureBulgarianFestAssociation

Филмът „Бащата" на Кристина Грозева и Петър Вълчанов спечели Кристален глобус в Карлови Вари

Най-новият филм на режисьорския дует Кристина Грозева и Петър Вълчанов, стартирал като проект на София Мийтингс, беше удостоен с престижната награда за най-добър филм на току-що завършилия 54-и Международен филмов фестивал в Карлови Вари.


Филмът е копродукция между България и Гърция, и спечели отличието в състезание с още 11 филма в основната конкурсна програма. Това е изключителен успех за българското кино и поредното доказателство за творческия потенциал на двамата талантливи автори.


В продължение на 16 години София Мийтингс осигурява възможност за стартиране и развитие на нови български проекти, които откриват своите копродуценти и биват селектирани за своите световни премиери на този престижен български кинопазар.

Дебютният филм на Кристина Грозева и Петър Вълчанов „Урок”, както и вторият им филм „Слава”, завоювали международно признание и награди от десетки филмови фестивали в цял свят, също са получили своя старт на София Мийтингс.

„Урок” беше отличен като най-добър филм в конкурсната програма на 19-ия София Филм Фест през 2015 година, когато получи и Наградата на публиката, както и приза за най-добър български игрален филм във фестивалната пограма, а „Слава” беше обявен за Най-добър балкански филм и удостоен с приза на гилдия „Критика” при СБФД на 21-вия София Филм Фест през 2017 година.


* * *


Материалът е изготвен на база на информация, подадена от пресцентъра на София Филм Фест.

Comments


bottom of page