top of page
  • Writer's pictureBulgarianFestAssociation

Търсим класа в класиката

С проф. Марио Хосен, артистичен директор на Международния музикален фестивал Варненско лято разговаря Нина Локмаджиева.

Международното позициониране на първия български фестивал като един от най-старите и престижни форуми в Европа е дългосрочната задача на организаторите.


- Маестро Хосен, тази неделя с концерт на Бенямин Шмид и Варненската филхармония под палката на маестро Георги Димитров се открива Музикалното "Варненско лято". С каква енергия започвате най-дълголетния български фестивал в първото за Вас издание като артистичен директор?


- За мен е голяма чест да съм артистичен директор на Варненско лято - най- големия и дълголетен български международен музикален фестивал. С много силни чувства и енергия заедно с целия творчески и административен екип на община Варна работихме по създаването на една естетично издържана европейска фестивална програма за тази година. Надяваме се публиката да остане заредена от музиката и емоцията на изпълнителите от всички класически и граничещи с класиката жанрове.


- Какви акценти бихте подчертали специално за ценителите - какво да не пропускат от програмата на фестивала? Как се вписват те в художествената тъкан на престижния форум в неговия исторически и съвременен контекст?


- Много са акцентите в програмата на фестивала, но безспорно концертите с участието на творци като Бенямин Шмид, Бруно Канино, Огюстен Дюме и Жерар Косе, Юлиан Рахлин, Ромен Лельо, Синфония Варсовия с диригент и солист Филип Бернолд, „Софийски солисти” с Пламен Джуров и солисти Минчо и Николай Минчеви, Софийската филхармония с Найден Тодоров, Камерата Орфика с Лаурънс Голан и Бранденбургските концерти на Бах със солисти Рудолф Леополд, Лина Тур Бонет, Мануел Бланко, със сигурност не са за изпускане.


- Съвсем наскоро "Варненско лято" получи изключително висока оценка от Европейската асоциация на фестивалите EFA - беше обявено за един от 24-те лауреата на организацията за 2019-2020 г. Как тълкувате този избор и с какво Ви задължава той? Как приятелите на фестивала могат да се включат в онлайн подкрепата за него?


- Горди сме, че броени дни преди откриването на фестивала получихме новината, че Европейската асоциация на фестивалите (EFA) и международното жури на EFFE (марката „Европа за фестивалите, фестивалите за Европа“) са посочили най-стария български фестивал като един от 24-те лауреати за наградите EFFE 2019-2020.

Лауреатите ще бъдат представени по време на церемония в Центъра за изящни изкуства „Бозар“ в Брюксел на 26 септември 2019 г. Щастливи сме че усилията ни да вдигнем международното ниво на фестивалната програма са забелязани. Факт са вече и многобройните заявки за присъствие на представители на световни медии, на журналисти и музиколози, на импресарии и продуценти, на меломани от цяла Европа. Надявам се нашата великолепна фестивална публика да ни подкрепи в онлайн гласуването за Европейските фестивалните награди, което вече е отворено на страницата на EFFE - https://www.festivalfinder.eu/awards/effes-audience-choice-2019-2020/vote .


- Новост в тазгодишното издание е Симпозиумът, който приятно ще изненада и изпълнители, и композитори, и ценители. Какви цели си поставяте с него? Какво очаквате да промените във възприятията на участниците в творческия процес?


- Научният симпозиум, в който ще обменят идеи музиковеди, композитори и млади изпълнители, има за цел развитието на един нов международен диалог между теорията и практиката, между опита и младежкия устрем. Уникалното в този симпозиум е, че от една страна, своите световни премиери именно във Варна ще получат произведения на именити български и световни композитори като Георги Арнаудов, Васил Казанджиев, Томас Марко, Густаво Диаз-Херес, Хосе Луис Турина, Давид Дел Пуерто, Райнер Бишоф и от друга страна, концертът, на 29 юни, когато солисти ще изпълнят произведения, посветени на тях. В този форум ние даваме възможност на млади български музиканти за пръв път да се качат на голямата фестивална сцена. Така се получава симбиоза между музикознанието, композиторите и младите изпълнители - става жива среща на поколенията в музиката. Интересно е, че толкова млади хора откликнаха на идеята ни да работят съвместно с композиторите и да подготвят представянето пред публика на съвременни класически творби.


- Вие смело въвеждате нови модели в случването на най-големия варненски фестивал. Вярвам, че гледате и напред към следващите издания и сега залагате елементите на една обща визия за годините, които идват. Бихте ли я очертали?


- Целите ни са ясно дефинирани, търсим "класа в класиката" и работим за международното позициониране на фестивала като един от най-старите и престижни фестивали в Европа. Нови програмни акценти за следващите издания ще търсим в циклите "Световни симфонични оркестри" и "Легенди на камерната музика", в срещите на сцената между световни имена в класиката и младите български творци, в налагането на фестивала и град Варна като център на международни творчески и научни симпозиуми. Продължаваме да надграждаме на базата на богатата история и традиция на фестивала.


- И накрая - Вашето обръщение към фестивалната публика?


- Варна е град с вековни традиции и разпознаваем с това в Европа. Фестивалният международен живот позиционира всяка една държава като част от Европейската и международна културна общност. Нека всички с общи усилия възприемем високи модерни стандарти в налагането на една международна фестивална програма, която да привлича все повече и повече гости от цял свят във Варна и България. С пожелание всички заедно да допринесем фестивалът "Варненско лято" да продължи да носи "светлината на европейската музикална традиция" и да представя достойно България в обединена Европа.


Пълната програма на ММФ Варненско лято 2019 можете да откриете в сайта на фестивала: http://www.varnasummerfest.org

Цените на билетите за концертите са от 5 и от 20 лв. със специална цена за учащи се и пенсионери - 2 лв.

Билети за събитията от програмата на ММФ „Варненско лято“ 2019: за концертите - на касите на ФКЦ и онлайн на сайта на ФКЦ, за „Опера в Летния театър“ - на касите на Летен театър, Опера Варна и онлайн. Продажба на билети в деня на събитията - на място преди събитието.


ММФ „Варненско лято“ 2019 се организира от Община Варна в партньорство с Министерството на културата и НУИ Добри Христов и със съдействието на Градска художествена галерия и ФКЦ. Фестивалът се реализира с подкрепата на Италианския културен институт и Посолството на Италия, Посолството на Испания и Институт Сервантес, Полския културен институт, Посолството на Австрия, Посолството на САЩ и фондация Америка за България, Посолството на Холандия. Фестивала подкрепят Солвей Соди, Кока-Кола България, А1, Фрапорт, Пежо, KLM, AGBU, клуб Ментол, пиво Гларус, хотелите Капитол, Черно море, Модус, Графит и Плаза, Grand Mall. Медийни партньори на фестивала са БНТ, РТВЦ Варна, БНР, Радио Варна, ТВ1, Площад Славейков, БГ радио, Moreto.net, NovaVarna.net.


* * *


Материалът е изготвен на база на информация, подадена от пресцентъра на Международен музикален фестивал Варненско лято.

Comments


bottom of page