top of page
  • Writer's pictureBulgarianFestAssociation

Творби от Чайковски, Моцарт, Брамс в изпълнение на виртуозната цигуларка Мила Георгиева

Продължава рубриката „Музика за всички“, в която във Facebook се излъчват online записи от предишни издания на „Европейски музикален фестивал” и други събития на „Кантус Фирмус”.


На 10 юни, сряда, от 20:00 ч. на Facebook страницата на „Кантус Фирмус“ ще бъдат излъчени записи на талантливата цигуларка Мила Георгиева и Оркестъра на Класик ФМ радио с диригент Григор Паликаров. Програмата ще започне с увертюра към операта „Дон Жуан“ от Волфганг Амадеус Моцарт, след което ще звучи един от най-обичаните цигулкови концерти – този на Пьотр Илич Чайковски. Следват Унгарски танц №5 от Йоханес Брамс и виртуозната миниатюра „Малка токата“ от Петър Христосков. Всички записи са от участие на Мила Георгиева в програмата на „Европейски музикален фестивал“ и са реализирани от екипа на Канал TV1.


Мила Георгиева започва музикалната си кариера още като дете и печели награди от конкурси в Италия, Чехия и България. Изнася концерти в Испания, Холандия, Филипините, Сингапур, Индия и Китай. През 2002 година тя става най-младият концертмайстор в историята на Симфоничния оркестър на Радио Щутгарт и заема тази длъжност и до сега. Наред с работата в оркестъра тя редовно изнася самостоятелни концерти в Европа и у нас. Носител е на наградите „Кристална лира“, „Златно перо“ и други отличия.


Григор Паликаров e един от най-изявените български диригенти. Дългогодишен диригент в Националната опера и балет, той има огромен репертоар от оперни и балетни заглавия. Паликаров дирижира редовно водещите български симфонични оркестри. От 2005 г. той е главен художествен ръководител на Симфоничен оркестър – Пазарджик. Гостувал е за концерти в Германия, Австрия, Белгия, Франция, Италия, Люксембург, САЩ, Русия, Словения, Полша, Тайван, Холандия, Япония, Корея и др. За своите достижения е отличен с наградите „Кристална лира” (три пъти), „Златно перо” и др.


Двадесетото издание на „Европейски музикален фестивал“ трябваше да се реализира тази пролет в София и Пловдив като част от Календара на културните събития на Столичната община, а в Пловдив - с финансовата подкрепа на Община Пловдив. Концертите „Кино и класика“ от програмата на фестивала с участието на Мила Георгиева са планирани сега съответно за 20 октомври в София и 22 октомври в Пловдив.***

Материалът е подготвен на база на информация от пресцентъра на "Кантус Фирмус".

Comments


bottom of page