top of page
  • Writer's pictureBulgarianFestAssociation

Тази вечер - Аларма Пънк Джаз и Афровизия представят Басеку Куяте и групата му Ngoni Ba от Мали

Световноизвестният виртуоз, свирил рамо до рамо с Али Фарка Туре, Тумани Диабате, Тадж Махал и Бела Флек, е първият голям малийски музикант, който посещава страната ни от 1968г. насам

Басеку Куяте, един от водещите съвременни музиканти от Мали, ще свири с групата си Ngoni Ba на 6 юни, четвъртък, в Голямата зала на клуб "Mixtape 5". Басеку е автор на пет албума, нееднократно награждавани и представени през последните 13 години международно от ключови музикални компании като Sub Pop, Glitterbeat и OutHere Records. Освен това свири в няколко ключови албума на най-известния жив майстор на музика за кора (западноафриканска арфа) в света Тумани Диабате. Също така е и един от любимите музиканти на малийския крал на блуса Али Фарка Туре, съпровождали го до самата му смърт (Басеку Куяте може да бъде чут доста осезаемо в последния албум на Али - излезлия посмъртно през 2006г. Savane). Басеку е член още на Symmetric Orchestra и на AfroCubusmo (където свири заедно с Тумани Диабате, Елиадес Очоа и Джелимади Тункара). Гостувал е в не един и два записа на любими на всички музиканти като Бела Флек, Уму Сангаре, Хабиб Коате, блус легендата Тадж Махал, Шейх Тидиан Сек, "Африка Експрес" на Деймън Олбърн и др. Понастоящем свири и с един от водещите европейски джаз пианисти - германеца Йоаким Кюн. Едва ли има компилация на тема "Desert Blues" от последните десет години, в която да не е включена песен на Басеку.


Басеку Куяте е роден през 1966г. в Гарана, малко селце в близост до Сегу в Мали, в семейство с вековни грио-традиции. В традиционните култури в Западна Африка грио са най-уважаваните членове на обществото – шамани, лечители, съветници на общността, церемониални фигури, разказвачи на истории, музиканти, пазители на паметта. Начинът на Басеку на свирене на нгони (или джелии-нгони, "знахарско нгони" - типичния за Мали народен струнен инструмент от китарен тип) е колкото в съзвучие с традицията, толкова и изследващ огромните възможностите на този малък наглед, но огромен като културно влияние инструмент. Провъзгласен за "Джими Хендрикс на нгони-то", Басеку Куяте, най-известният съвременен нгони-свирач и композитор в света, използва както виртуозни техники, така и модерни средства като уа-уа педали и др., като по този начин изстрелва традицията направо в открития космос. За групата Ngoni Ba измисля и различни комбинации и конфигурации с нгони-та в различни регистри - нещо напълно ново за този инструмент. Ангелският глас в групата е съпругата му Ами Сако. През последните 15 години групата е свирила на всички или почти всички важни фестивали по света – Glastonbury, Roskilde, Sziget, Fuji Rock Festival, North Sea Jazz Festival, WOMAD и много други. За 2013г. BBC удостоява Басеку със званието „Африкански артист на годината“.


Настоящото европейско турне на група, в което е включена и България, е представя песните от новия албум „Miri“ (OutHere Records, 2019) – пети в соловата дискография на Басеку, посветен на „любовта, приятелството, семейството и истинските ценности във времена на криза“. В него участват като специални гости Хабиб Коате, мароканецът Мaджид Бекас и племенникът на Али Фарка Туре Афел Бокум.


„Аларма Пънк Джаз“ на БНР и платформата „АфроВизия“, специализирана в запознаването на аудиторията с традиционната и модерната музика от Африка, са подготвили за концерта на 6 юни и друга група с африканско участие, създадена в София специално за събитието, която да открие вечерта за Басеку Куяте и квинтета му.


Иде реч именно за триото на Аюуне Суле, Росен Захариев и Санди Даниел, да! Непосредствено преди Басеку и групата му да излязат на сцената, ганайският мъдрец, сингър-сонграйтър и пътешественик Аюуне Суле, добре познат на българската публика и като музикант от групата на Кинг Аишоба, и като солов артист, ще представи за първи път на софийска територия съвместната си програма с двама ключови за българската авангардна джаз (и не само джаз) сцена артисти – Росен Захариев (тромпет, флюгелхорн, перкусии) и Александър Даниел (барабани). Тримата свириха заедно миналото лято на два черноморски фестивала – „Джаз на село“ (Камен бряг) и Варненския джаз фестивал в Археологическия музей, но софийската публика ще ги види и чуе за първи път именно на 6 юни преди Басеку Куяте.


Росен Захариев и Александър Даниел, и двамата част от идейното движение BigBanda, са сред любимите гости на „Аларма Пънк Джаз“ от самото създаване на фестивала преди 11 години. Свирили са (заедно или поотделно) на различни събития на „Аларма“ в БНР, кино „Влайкова“, *Mixtape 5*, Дома на киното, а и на различни сцени на открито – като членове на Fly We To The Moon, Насекомикс, Ambient Anarchist, сборната формация, представила музиката на филма Moon Lake, в сешъни с Юджийн Чадборн (Bulgarian Secret Police Jam) и с бристълското дуо Eyebrow и т.н., и т.н.


Суле, Роко и Санди (с гост Константин Кучев – цигулка на една от песните, ще чуете коя) ще излязат на сцената на *Mixtape 5* веднага след другите специални гости на африканския концерт на „Аларма“ – Yambadon & Мария Коса, които са подготвили 12-минутен танцово-перкусионен пърформанс, основаващ се на традициите на Западна Африка, но с намигване и към Източна Африка (Мозамбик).


Редът на вечерта е следният:

21:00ч. – отваряне на вратите на *Mixtape 5*

21:30ч. – Yambadon & Мария Коса (България / Мозамбик)

21:45ч. – Аюуне Суле, Росен Захариев и Санди Даниел (Гана / България)

22:30ч. – БАСЕКУ КУЯТЕ & NGONI BA (Мали)


Малийски музикант от ранга на Басеку Куяте не е идвал за концерт у нас вече повече от половин век. Първият и последният голям е кралят на блуса от поречието на река Нигер Али Фарка Туре, тогава само 28-годишен, който участва в Младежкия фестивал през 1968г. с Регионалната група на Мопти. Тук Али Фарка купува и първта си китара – казанлъшка „Кремона“ от добре познатия модел с двете резонаторни дупки… Едва ли има по-известна българска китара в света от тази на Али Фарка Туре, ментора на Басеку.


*В деня преди големия концерт на Басеку, т.е. на 5 юни, сряда, от 21:00ч. - https://www.facebook.com/events/623926651418126 - „Аларма“ и „Афровизия“ са ви приготвили и пред-парти на Месеца на африканските култури – музикална селекция на Цветан Цветанов, Аюуне Суле и Басеку Куяте. Аюуне Суле дори ще изсвири няколко от песните си за вас, а двама от присъстващите ще имат възможността да спечелят двоен билет за концерта Големия концерт на 6 юни в *Mixtape 5*.


БИЛЕТИ от 27 лв има онлайн в системата на EpayGo и физически на касите на EasyPay в цялата страна. На входа на клуба преди концерта ще са по 30 лв.


Събитие във FACEBOOK:


ПОВЕЧЕ ИНФОРМАЦИЯ:

* * * Материалът е изготвен на база на информация, подадена от пресцентъра на София Филм Фест.

Comments


bottom of page