top of page
  • Writer's pictureBulgarianFestAssociation

София Хариен Арт Фест продължава с експозициите Импресии от Аржентина и Писма до себе си

Откриването им е днес 8 май (сряда) 2019 от 18:30 ч. в Салон за съвременно изкуство на Галерия Сан Стефано. Те ще могат да бъдат разгледани до 22 май 2019г.


На 8 май, в Салонa за съвременно изкуство на галерия Сан Стефано, ще се открие експозицията ИМПРЕСИИ ОТ АРЖЕНТИНА от Н.ПР. Алберто Труеба, Посланик на Аржентина у нас. Проектът е замислен и реализиран благодарение на съвместните усилия на Посолството на Република Аржентина в България, Министерството на Външните работи на Аржентина, Асоциацията на българите в Аржентина, Радио Моята България и Фондация АМАТЕРАС.


Тази година един от най-важните фокуси на фестивала е установяване на дългосрочни обменни проекти със страни, в които има големи български диаспори, и представянето на културата на тези държави. Аржентина е една необикновена страна, с привлекателни, емблематични традиции и не случайно там има много натурализирани българи. В сферата на изкуството творците винаги са били изкушени от другите култури и не са оставали безразлични към световните процеси. Селекцията от автори, работещи в Аржентина, е първата стъпка от този процес на обмен на изложби в двете страни. Партниращите организации активно работят за този обмен и събитието в София ще бъде последвано от българска изложба и дискусия в Аржентина през юни 2019 г. Събитията ще бъдат документирани и отразени от Радио Моята България, най-слушаната българска медия в Латинска Америка.


Програмата на СОФИЯ ХАРТИЕН АРТ ФЕСТ 2019 представя няколко гостуващи формата, но колекцията от Аржентина е представена в най-авангардното пространство - Салон за съвременно изкуство на Галерия Сан Стефано в унисон с посланията и визуалния език на произведенията от аржентинските автори. Избраните артисти са познати не само в Аржентина, а силата и лаконичният език на черното и бялото са доминиращи в тази селекция. Леонардо Готлейб е изявен аржентински автор с редица международни награди, представил Аржентина на много международни форуми. Неговото творчество е предимно в рамките на живописта и графиката и се отличава с мощни структури от градски архитектурни обекти или растерни композиции. Летисия Бургос е известен хартиен творец с много активна международна дейност. Има влечение към силни фактури и работа с авторски ръчни хартии от различни диви растения и интензивно цветово звучене. Мария Алехандра Корек е автор, пристрастен към произведения със силна гражданска позиция или към такива, свързани с литература и философия. Много от тях са изградени от хартия с Брайлово писмо, а други - от стари книги и вестници със социални и хуманистични послания. Силвана Бласбалг е изявяващ се творец с произведения, отразяващи човека и градската реалност. Отличава се със силна графична визия, имплантираща в себе си фотоколажи от съвремието и близкото минало, елегантно поднесени като широки панорами на съвременния градски дух. Исабел Барбуса е творец, работещ не само в собствената си страна, но и в САЩ, където развива своите търсения към хартиеното изкуство предимно в обекти. Тя е с абстрактна визия, дискретна цветност и много силна форма. Тези петима автори изграждат една новаторска визия и същевременно ни потапят в аржентинския съвременен свят с неговите процеси в обществото.


Очакваме посещение от Леонардо Готлейб, който да представи не само своето творчество, но и тенденциите в съвременното аржентинско изкуство.


На 8 май в Салонa за съвременно изкуство на Галерия Сан Стефано, заедно с

откриването на изложбата от Аржентина, ще бъде представен и проектът на наградения български автор от АМАТЕРАС 2015 и 2017 Цвета Петрова. Идеята за това представяне в авангардното пространство е част от стартирането на междукултурния диалог между двете страни.


Цвета Петрова е млад и талантлив творец, завладян от хартиеното изкуство, графиката и изкуството на книгата. Нейните проекти са изтъкани от елегантност, дълбок контекст и финес. Ето какво казва авторката за своя проект:


„…Изкуството е обширна област от човешкото съзнание, която е трудна за категоризиране и класификация, особено в съвременния постоянно трансформиращ се свят. Труден за обяснение, терминът „Изкуство“ носи в себе си множество интерпретации в зависимост от личните схващания. Въпреки това, изкуството винаги е било и ще остане средство за предаване на идеи. Изкуството отправя послания, търси съмишленици – или казано с други думи - изкуството е средство за общуване. Общуване между твореца и зрителя, наблюдателя. И ако някои изкуства използват наратива, то визуалните изкуства се позовават на моментното внушение, въздействието, емоцията. При тях авторът въздейства цялостно, наведнъж.


„Писма до себе си“ е изложба, която разглежда именно отправените послания - послания, които не са наративни и които не разчитат на разказ, а на символично внушение. Писмата, които отправяме до другите, но които разчитаме само самите ние. За изкуството като форма на общуване, която надвишава всякакви езикови бариери, но и същевременно рискува да остане неразбрано. За хартията, която изоставя своята прагматична функция да „носи“ думите и става произведение на изкуството.


За знаците, които отправяме, но които разчитаме индивидуално спрямо опита и съзнанието, което имаме самите ние. За търсенията, за въпросите, които си задаваме… За личното… За познанието за самия себе си, крайно необходимо ни преди да опознаем другия…“


На 16 май Цвета ще представи творчеството си, съпътствано с уъркшоп за деца.


Изложбите могат да бъдат видени:

от вторник до петък - от 11:00 до 18:00 ч.

събота – от 12:00 до 18:00 ч.

За повече информация:


* * *

Материалът е изготвен на база на информация, подадена от пресцентъра на София Хартиен Арт Фест.

Comments


bottom of page