top of page
  • Writer's pictureBulgarianFestAssociation

София Филм Фест отново гостува в Русе на 8, 9 и 10-ти ноември 2019

София Филм Фест продължава да пътува в различни градове из цяла България с мисия да среща публиката с най-доброто кино от изминалата година. През 2019 фестивалът отново ще гостува и в Русе с впечатляваща програма във втория уикенд на ноември.

Публиката в Русе ще има възможност да се срещне със специален гост от екипа

на един от най-награждаваните български филми в последната година – "Ирина", дебютна творба на режисьорката Надежда Косева, с който ще стартира програмата в петъчната вечер в Голямата зала на Доходно здание - Русе!


Входът е свободен!


Програмата стартира на 8 ноември (петък) в 18:00 часа с гореспоменатия филм, който получи номинация от Европейската Филмова Академия в категорията Европейско откритие (European Discovery - Prix FIPRESCI).


Втората филмова среща в първия фестивален ден е интересно предизвикателство – в 20:00 часа започва прожекцията на творбата на Аличе Рорвахер „Щастливия Лазаро“ , удостоена с награда за най-добър сценарий от Кан ’18 и още десетки отличия в цял свят. Това е разказ за срещата между един млад селянин с добро сърце и Танкреди – млад благородник с безумно богато въображение. Когато Танкреди моли Лазаро за помощ в организирането на собственото му отвличане, между двамата се създава здрава връзка. Селското момче попада за първи път в големия град и прилича на фрагмент от миналото, загубен в модерния свят…


Първата прожекция в съботния фестивален ден – 9 ноември – с начален час

16:00 е предвидена за среща с историята на режисьора Станислав Тодоров-

Роги, по сценарий на Теодора Маркова, Георги Иванов, Невена Кертова и Тео

Чепилов, българския филм "Дъвка за балончета" с участието на Теодора Духовникова и Иван Юруков.


Програмата в Русе продължава с "Джебчии", режисиран от виртуозния майстор Хирокадзу Корееда. Прожекцията е предвидена за 9 ноември (събота) – начален час 18:00.


Съботната киновечер ще приключи с един от разтърсващите филми на Фатих

Акин – "Без милост", получил признанието на международната преса в Холивуд с наградата „Златен Глобус“ ’18 за чуждоезичен филм, а изпълнителката на главната роля Даян Крюгер беше удостоена с престижната награда за най-добра женска роля на фестивала в Кан ’18. „Без милост“ е трилър, който се опитва да разкаже философска история по интересен начин“, казва Фатих Акин за своя филм.


В неделя, 10 ноември, филмовата програма стартира в 16:00 часа с българския филм, който стана Големият победител на 19-ия СФФ – "Урок", дебютната творба на един изключително талантлив режисьорски дует Петър Вълчанов и Кристина Грозева. Филмът беше отличен с Голямата награда „София - град на киното” на Столична община за най-добър филм, наградата на публиката, наградата за най-добър български игрален филм и още десетки авторитетни международни отличия от цял свят.


В 18:00 часа започва прожекцията на българския филм "Снимка с Юки" на режисьора Лъчезар Аврамов. В творбата участват Руши Видинлиев, японската актриса Кики Сугино, българинът, „завладял“ Холивуд – Димитър Маринов, както и легендарния наш боксьор Серафим Тодоров. Българин и японка се срещат в Канада, където и двамата водят имигрантски живот, и се женят. Те искат да имат дете и пристигат в България, за да започнат инвитро процедури, но един трагичен инцидент променя плановете им и вече нищо не може да бъде същото.


Прожекцията на третия филм в последната фестивална вечер стартира в 20:00 часа и той е "Студена война" на полския режисьор Павел Павликовски. С награда за режисура от Кан ’18, с три номинации за „Оскар“ – за чуждоезичен филм, за режисура и за операторско майсторство, с три номинации за наградите БАФТА - за чуждоезичен филм, за сценарий и за операторско майсторство, творбата на Павликовски има в актива си общо 35 отличия и над 100 номинации от различни филмови форуми и бе представена лично от своя автор в програмата на 23-тия София Филм Фест през март. "Студена война" е страстна любовна история за мъж и жена, които се срещат сред руините на следвоенна Полша. С различно минало и различни характери, те са фатално привлечени и съдбовно обречени един на друг. На фона на Студената война през 50-те години в Полша, Берлин, Югославия и Париж двойката е разделена от политика, различия в характерите и неочаквани обрати на съдбата. Това е една невъзможна любовна история в тежки времена.…София Филм Фест в Русе се организира от Арт Фест/София Филм Фест и Община Русе, с подкрепата на веригата киносалони Europa Cinemas.* * *


Материалът е изготвен на база на информация, подадена от пресцентъра на София Филм Фест.

Commenti


bottom of page