top of page
  • Writer's pictureBulgarianFestAssociation

Световни кинофестивали заедно онлайн

Повече от 20 световни кинофестивала се обединяват за безплатно излъчване на филми в YouTube, след като заради пандемията с Covid-19 затвориха киносалони и бяха отменени програмите на Кан и Ню Йорк.


Десетдневният „Ние сме едно: Глобален филмов фестивал“ ще покаже продукции, подбрани от Берлин, Кан, Венеция, Сънданс, Торонто, Трайбека и други емблематични кинофестивали. Той ще започне на 29 май и ще продължи до 7 юни в YouTube.

Ще бъдат излъчени игрални и документални филми, музика, комедии, разговори. Подробности за програмата още няма, но не се очаква да бъдат представени нови продукции, чиито премиери са обикновено на големите кинофестивали.


Отменянето на кинофестивала в Кан и несигурността за кинофестивалите във Венеция и Торонто през септември лиши режисьорите и киностудиата от важен прозорец за промотиране на новите филми.

Организаторите на кинофестивала в Кан споделиха, че се гордеят да се присъединят към инициативата в YouTube, „която ще привлече вниманието към наистина изключителни филми и таланти“.

Джейн Розентал от фестивала Трайбека в Ню Йорк, който също беше отменен, каза, че идеята е да бъдат вдъхновени и обединени хората от цял свят по време на пандемията.


Във виртуалния фестивал участват също кинофестивалите в Ерусалим, Мумбай, Сараево, Сидни, Токио, Лондон. Програмата ще бъде излъчена безплатно, но зрителите ще бъдат поканени да направят дарение към Световната здравна организация.***


Материалът е изготвен на база на информация от уебсайта noblink.bg.

Comments


bottom of page