top of page
  • Writer's pictureBulgarianFestAssociation

СВЕТОВЕН ТЕАТЪР В СОФИЯ 2019

Между 2 – 13 юни в София ще гостуват забележителни представления. Запознайте се с програмата!


Големият акцент в програмата е Щедростта на Тавита – първи сценичен спектакъл на Ян Фабър и неговата компания Трублейн, гостуващ на българска сцена, на 6 юни от 19:30 часа в Сатиричен театър „Алеко Константинов”. Платформата е част от Календара на културните събития на Столична община за 2019 г.


През последните 30 години Ян Фабър се утвърждава като един от най-значимите артисти на съвремието. Той работи в сферата на театъра, танца, визуалните изкуства и пърформанса, като всяка негова творба разширява границите на изкуството. Той е единственият съвременен артист със самостоятелна изложба в Лувъра, а сценичните му творби са представяни на най-големите международни сцени и фестивали по света като Авиньон, Биенале на Венеция, БИТЕФ, Импулстанц и мн.др.


„Щедростта на Тавита“ © Marcel Lennartz


Щедростта на Тавита е част от поредица сола, които Ян Фабър създава за отделни изпълнители, с които е работил. Той ги нарича  „войни на красотата“ и в спектаклите представя някакво тяхно изключително качество. На сцената излиза енергичният и харизматичен млад италианец Матео Седда. Облечен като фокусник и с позлатени устни той танцува под страховито надвиснали над главата му висящи игли.  Спектакълът е вдъхновен от библейския разказ за Тавита. Тя била известна със своята щедрост и шиела дрехи за бедните. Умира от неизвестна болест, но апостол Петър я възкресява. Чрез ритуала на танца Матео Седда се опитва да достигне до по-интензивно състояние на съществуването.

„Макбет“ © Alessandro Serra

13-тото издание на Световен театър в София ще бъде открито на 2 юни от 19:00 ч в Младежкия театър с изцяло мъжкия актьорски състав на Макбет по Шекспир на режисьора Алесандро Сера и неговата компания от Сардиния Театроперсона. През 2017 г. спектакълът печели престижната театрална  награда Юбю, както и наградата на италианската театрална критика за „най-добро представление“. Следва прожекция в Дом на киното на 8 юни от 19:00 ч на отличения със Златна маска Онегин по Пушкин от вундеркинда на съвременния руски театър – младият руски режисьор Тимофей Кулябин. Следват два необикновени танцово-театрални спектакъла на сцената на Театър Азарян в НДК: Хуманоптер от Франция, съчетаващ жонглиране и танц (11 юни, 19:00 ч) и Глухарче от Гърция на хореографите Ханес Ланголф и Ермира Торо, работили с легендарната танцова компания DV8 Physical Theatre. Финалът ще бъде поставен на 13 юни от 19:00 ч в Младежкия театър с гостуването на Национален театър – Скопие със зрелищната и модерна постановка върху класическата Чайка от А. Чехов.


Всички спектакли са с превод на български и английски език.


Билетите са в продажба на касите и уебсайтовете на домакините: Сатиричен театър „Алеко Константинов”, Театър „Азарян“ – НДК, Младежки театър „Николай Бинев“, Дом на киното.


„Световен театър в София“ е част от Календара на културните събития на Столична община за 2019 г. Реализира се в партньорство с Френски институт, Италиански културен институт в София, Фондация „Америка за България”, Британски съвет.


* * *


Материалът е изготвен на база на информация, подадена от пресцентъра на

Международен театрален фестивал Варненско лято.

Comments


bottom of page