top of page
  • Writer's pictureBulgarianFestAssociation

„Музика в обектива“, изложба на фотографа Василка Балевска в „Европейски музикален фестивал“ 2019

На 8 април от 18:00 ч. в зала България се открива ретроспективната изложба Музика в обектива на фотографа Василка Балевска. Събитието е посветено на 50 години творческа дейност на изтъкнатия творец, документирал исторически моменти от музикалния живот у нас. Василка Балевска е носител на наградата Златно перо за принос към българската култура.


Василка Балевска е родена в гр. Троян през 1946 г. Културната дейност в родния й град, особено бурното развитие на самодейността дават възможност на Василка да се докосне до музикалното изкуство. Свири на цигулка, пее в училищния хор, посещава образователни концерти, слуша класическа музика по радиото. Ярък отпечатък у бъдещия фотограф оставя посещението на операта Кармен в Летния театър на гр. Варна. Оттогава тя става страстен почитател на това изкуство. Деветгодишна е, когато баща й, сам любител – фотограф, купува на Василка първия фотоапарат. По негово настояване тя приема фотографията за своя професия.


Още с постъпването си в Държавния фотоархив през 1969 г. Василка Балевска започва да документира музикални събития. В архива правят летопис на целия живот на България в областта на промишлеността, здравеопазването, селското стопанство, политиката, но тя предпочита музиката. Това й дава възможност да се среща с водещите имена в сферата на културата, както с наши, така и с гостуващи артисти. Първите снимки, които прави са на Бончо Бочев, диригент на детски хор Бодра смяна и на Васил Стефанов, диригент на СО на БНР.


В продължение на половин век чрез професията си на фотограф Василка Балевска претворява в образи историята на българската музика. Повечето снимки в изложбата показват уникални моменти от репетиции, концерти или спектакли, от ракурс видим само за опитния фотограф. Замислена като портретна, изложбата представя образи на диригентите Константин Илиев, Добрин Петков, Димитър Манолов, Емил Табаков, Георги Димитров, Юрий Темирканов и др.


Василка Балевска запечатва на лента първите гостувания у нас на диригента Курт Мазур, цигуларя Руджиеро Ричи, сопрана Рената Ското, композитора Кшищоф Пендерецки, цигуларя Вадим Репин, когото тя документира още като 10-годишно дете и по-късно, като зрял музикант със световна слава. Първите снимки на детето-чудо Васко Василев също са на Василка Балевска. Нейна фотография използват за първата му грамофонна плоча, на която той е сниман с бяла ризка и червена пионерска връзка. Запечатва и по-късното му завръщане в България като гост на Европейския музикален фестивал през 2002 г., когато той вече е концертмайстор на оркестъра на Кралската опера Ковънт Гардън в Лондон. Освен тези исторически снимки, посетителите на изложбата могат да видят и как е отразено честването на 50-годишния юбилей на Николай Гяуров в Софийската опера. Най-продължителен период от време Василка Балевска е снимала примата Райна Кабаиванска, цигуларя проф. Минчо Минчев и легендарния хоров диригент проф. Васил Арнаудов.


Изложбата Музика в обектива може да бъде разгледана от 8-ми април до 6-ти май, в рамките на Европейския музикален фестивал 2019 – част от календара на културните събития на Столичната община и съорганизатор – Министерството на културата на Р. България. Експозицията се реализира в партньорство със Софийската филхармония.


* * *

Материалът е изготвен на база на информация, подадена от пресцентъра на Европейския музикален фестивал.

Comments


bottom of page