top of page
  • Writer's pictureBulgarianFestAssociation

„Кантус Фирмус” представя концерт на Светлин Русев с Оркестъра на Класик ФМ радио

На 13 май рубриката „Музика за всички“, представена от агенция „Кантус Фирмус” продължава с изпълнения на забележителния български цигулар Светлин Русев и Оркестъра на Класик ФМ радио.


През тази седмица излъчването ще стартира от 20:00 ч., за да се избегне съвпадение със събитията на други музикални организации.

Първата творба от концерта е Серенада за соло цигулка, струнни, арфа и ударни инструменти от Ленард Бърнстейн. Тя е създадена през 1954 година под впечатленията от диалозите на античния гръцки философ Платон. „Моята музика е поредица от трапезни тостове, възхваляващи любовта”, пише Бърнстейн за Серенадата. Всяка от петте части носи името на различен гръцки оратор. Така, чрез редуването на контрастни музикални образи композиторът създава една сложна, динамична и вълнуваща картина, която е предизвикателство както за солиста, така и за оркестровия състав.


През 2007 година Светлин Русев става първият изпълнител на Серенадата в България, осъществен тогава с Оркестъра на Класик ФМ радио и диригента Максим Ешкенази. Записът, който предлагаме сега е реализиран няколко години по-късно – през 2011 г., като част от първия сезон на цикъла „Музиката на Америка”. На пулта е изявеният маестро Константин Илиевски, който от скоро е диригент на Симфоничния оркестър на Словашкото радио - Братислава и ръководи съставите Sinfonietta dell’Arte в Словакия, Камерен оркестър „Дианополис” –  Ямбол и Симфоничен оркестър на Сливен.

Втората творба в програмата на 13 май се нарича „Спомен от Америка”, но е по- известна като Вариации “Янки Дудъл”. Виртуозният цигулар и композитор Анри Виотан създава пиесата специално за своето турне в „Новия свят” през 1843 г. Вариациите мигновено спечелват сърцата на американците, които се забавлявали да слушат своята любима песен в изпълнение на цигулка. А Светлин Русев изпълнява творбата с брилянтна техника и завладяваща лекота.

В online концерта е включена също и прекрасната българска миниатюра „Севдана” от Георги Златев-Черкин, която Светли Русев изпълнява на бис.

Линк към публикацията във Фейсбук ще откриете тук. Творбите могат да се чуят и в YouTube канала на „Кантус Фирмус” с премиера отново на 13 май от 21:00. Там са качени и още няколко записа на Оркестъра на Класик ФМ радио от същия концерт, състоял се през 2011 година.***

Материалът е подготвен на база на информация от пресцентъра на "Кантус Фирмус".

Comments


bottom of page