top of page
  • Writer's pictureBulgarianFestAssociation

Иранска вечер в Дома на киното с „Три лица“ на Джафар Панахи

На 2-ри декември (понеделник) от 18:30 часа Домът на киното и „Мулти култи“ Ви канят на среща с иранската култура и най-новия филм на режисьора Джафар Панахи „Три лица“ – безкомпромисен разказ за политическата и социална обстановка в Иран и за това как борбата за свобода и желанието за живот в началото на XXI век в Иран влизат в челен сблъсък със системата и традициите.


„Мулти култи“ - организацията, която приобщава националности и култури

от цял свят чрез международна кухня, събития и обмени, ще поднесе като

комплимент за всички зрители пресни фурми и традиционен ирански чай с

кардамон, приготвен от иранеца Мердад Мегдади.


За кратко представяне и дискусия след прожекцията сме поканили професор Людмила Янева – преводач и изследовател на иранската култура, автор на няколко книги, последната от които е „Иран. Жените, които не мълчат“. Професор Янева ще сподели повече за репресивното отношение, което са длъжни да понасят, и гласа на съвременните ирански жени – тема, пряко засегната и във филма.


Социалните мрежи са изключително популярни в Иран. Хората обичат да търсят контакт, особено с филмовите звезди. Въпреки факта, че е забранен в собствената си страна, Джафар Панахи се радва на голяма популярност сред сънародниците си. Той получава много трогателно искрени съобщения от млади хора, желаещи да правят филми, и съвсем естествено започва да си задава въпроси за тях… Един ден Панахи получава обезпокоително съобщение в Instagram, а по същото време вестниците пишат за младо момиче, което се самоубива, защото му е забранено да прави филми. Тази история го провокира да си представи, че получава видео от това момиче в социалните мрежи и да се запита как би реагирал на това. Така се ражда историята на „Три лица“.
* * *


Материалът е изготвен на база на информация, подадена от пресцентъра на София Филм Фест.

bottom of page