top of page
  • Writer's pictureBulgarianFestAssociation

За значението на една буря и всичко метафорично - "Паразит" е големият победител на Оскарите

Седмият пълнометражен филм на Понг Джун Хо, "Паразит" („Parasite / Gisaengchung”) удиви света и заслужено получи "Оскар" за най-добър филм – това всъщност е първата неанглоезична творба, отличена с тази най-желана награда.


От шестте номинации за „Оскар“ се материализираха още три – за най-добър режисьор, най-добър международен филм и най-добър оригинален сценарий. "Паразит" е сред най-харесваните и коментирани филми не само в Холивуд, но и в цял свят. Той получи „Златна палма“ в Кан през май 2019, а за последните 14 години неговият автор е представял на най-авторитетния филмов фестивал още три свои творби.


"Паразит" получи и „Златен глобус” за чуждоезичен филм, както и две награди БАФТА на Британската киноакадемия – за най-добър чуждоезичен филм и за оригинален сценарий. Със 178 награди и 186 номинации, творбата вече е позиционирана на 26 място сред най-добрите филми на всички времена в класацията на авторитетния филмов сайт imdb и успя да спечели повече гласове от щатските академици пред проектите „Жокера“ на Тод Филипс, „Ирландецът“ на Мартин Скорсезе, „1917“ на Сам Мендес, „Семейна история“ на Ноа Баумбах, „Джоджо заека“ на Тайка Уайтити, „Малки жени“ на Грета Гъруиг, „Имало едно време… в Холивуд“ на Куентин Тарантино, „Пълно ускорение“ на Джеймс Манголд.


"Паразит" е част от програмата на 24-тия София Филм Фест!* * *


Материалът е изготвен на база на информация, подадена от пресцентъра на София Филм Фест.

Comments


bottom of page