top of page
Writer's pictureBulgarianFestAssociation

Днес в 18:00 - ФКЦ, Варна - „Снимки и спомени от кабинета на Владигеров”

Експозиция ще ни пренесе в музикалния свят на Панчо Владигеров.



Изложбата „Снимки и спомени от кабинета на Владигеров”, посветена на 120-годишнината на великия български композитор, припомня мигове от живота и творческата му работа. Документалните свидетелства от творческия процес на Панчо Владигеров ще застанат пред погледите на варненската публика на 13 юли от 18 ч. във фоайетата на Фестивалния и конгресен център - час преди концерта на Софийската филхармония под палката на маестро Найден Тодоров от 19 ч., в Зала 1 на ФКЦ.

Експозицията представлява опит за приближаване до света на Владигеров, до атмосферата в неговия дом на улица „Якубица” в столичния  квартал „Лозенец”. Тя е продължение на разказа за човека и твореца. Снимките в работния кабинет на композитора и спомените на неговите ученици, интерпретатори, колеги и приятели разказват за къщата на „Якубица“ като дом и храм едновременно. Разкриват не само образа на гениалния композитор, но и на строгия учител и обаятелния, топъл човек. „Поразяващ е фактът, че за него всички си спомнят с любов – споделя Надя Сотирова, директор на къщата музей „Панчо Владигеров“. - И този спомен е все така жив, независимо от изминалото време. С тази изложба искаме да предадем нашето усещане за това, което споделя и проф. Милчо Левиев, че Владигеров не е спомен, а действителност. Той просто е“.

Таблата разказват за моменти от творческия процес на композитора, за срещите му в кабинета и извън него, за мащаба на неговата дейност и размах. Текстовата част на изложбата се основава на известни афористични изрази на Владигеров и на споделени мисли на учениците му за незабравимия Маестро. Представителните снимки от кабинета се допълват с фотографии от семейните албуми - уловени мигове, близък поглед към ежедневието в дома.

Изложбата е реализирана с финансовата подкрепа на Министерство на културата. Авторският екип, който стои зад нейната организация, са Надя Сотирова и Светлана Авдала – концепция, и Ивелина Велинова – художествено оформление.

Час след откриването на изложбата започва концертът на Софийската филхармония, който също е с посвещение на 120-годишнината на Владигеров. Ще прозвучи Владигеровата „Еврейска поема“ оп. 48., а своята премиера ще има специално създаденото за повода произведение „Токата“ на ученика на Маестрото - проф. Милко Коларов. Солист в концерта на софийските филхармоници ще бъде австрийският виртуоз Юлиан Рахлин, който ще изпълни Концерт на Шостакович.

Повече за концерта на 13 юли ще откриете тук.

Билети може да закупите тук.



Пълната програма на ММФ „Варненско лято“ 2019 можете да видите в сайта на фестивала: www.varnasummerfest.org


Цените на билетите за концертите са от 5 и от 20 лв. със специална цена за учащи се и пенсионери - 2 лв. Билети за събитията от програмата на ММФ „Варненско лято“ 2019: за концертите - на касите на ФКЦ и онлайн на за „Опера в Летния театър“ - на касите на Летен театър, Опера Варна и онлайн. Продажба на билети в деня на събитията - на място преди събитието.


ММФ „Варненско лято“ е първият български фестивал, основан е през 1926 г. Член е на Европейската асоциация на фестивалите, носител на лейбъла на ЕФФЕ („Европа за фестивалите, фестивалите за Европа“) за 2019-2020 и лауреат на ЕФФЕ за наградите на ЕФФЕ 2019-2020.


ММФ „Варненско лято“ 2019 се организира от Община Варна в партньорство с Министерството на културата и НУИ Добри Христов и със съдействието на Градска художествена галерия и ФКЦ. Фестивалът се реализира с подкрепата на Италианския културен институт и Посолството на Италия, Посолството на Испания и Институт Сервантес, Полския културен институт, Посолството на Австрия, Посолството на САЩ и фондация Америка за България, Посолството на Холандия. Фестивала подкрепят Солвей Соди, Кока-Кола България, А1, Фрапорт, Пежо, KLM, AGBU, клуб Ментол, пиво Гларус, хотелите Капитол, Черно море, Модус, Графит и Плаза, Grand Mall. Медийни партньори на фестивала са БНТ, РТВЦ Варна, БНР, Радио Варна, ТВ1, Площад Славейков, БГ радио, Moreto.net, NovaVarna.net и Ти си Варна.



* * *


Материалът е изготвен на база на информация, подадена от пресцентъра на Международен музикален фестивал Варненско лято.


Commenti


bottom of page