top of page
  • Writer's pictureBulgarianFestAssociation

Днес варненецът Мирослав Петков повежда публиката на музикално пътешествие с „Импресия за тромпет“

След края на своя майсторски клас в лятната академия на "Варненско лято", първият тромпетист на Кралския Концертгебау оркестър - Амстердам, ще представи и рецитал заедно с пианиста Боян Бъчваров.Един от най-успешните варненци по световните музикални сцени - тромпетистът Мирослав Петков - ще излезе на 9 юли, вторник, от 19:00, на сцената на Международния музикален фестивал „Варненско лято“. Вчера той вече изведе на подиума първите си ученици от майсторския клас по тромпет на Международната лятна музикална академия „Варненско лято“, които бяха посрещната с радост от публиката.

Днес многобройните му почитатели в морския град ще могат да го чуят на живо в концертната зала на Градската художествена галерия Варна с „Импресия за тромпет“ – съвместнен рецитал с пианиста Боян Бъчваров. В него двамата артисти ще поканят публиката на музикално пътешествие, което ще започне с изящната Ария на звънчетата от операта Лакмѐ на Лео Делиб в аранжимент на Рафаел Мендес, ще премине през Концерт за колоратурен сопран и оркестър на руския автор Райнхолд Глиер в аранжимент на Тимофей Докшицер, ще се потопи в Размишление на Чайковски и ще се докосне до четири от най-красивите песни на Рахманинов. Финалът ще бъде с Концерт за тромпет и оркестър на френския неокласицист Анри Томази, създаден през 1953 г. и признат за един от шедьоврите на съвременната музика – истинско изкушение за виртуозите на тромпета.

Мирослав Петков, макар и само 30-годишен, вече има опит и като преподавател. От началото на годината той води часове в Консерваторията на Амстердам. Мирослав Петков започва музикалния си път от родната Варна в Националното училище по изкуствата „Добри Христов“. След това заминава за Германия, където става студент на проф. Макс Зомерхалдер. По време на следването си започна да жъне успехи на най-престижните международни конкурси, сред които Yamaha International Trumpet Contest, ARD Musikwettwerb, Concorso Internazionale Citta Do Porica. След четири години, в които е първи тромпет в Националния театър в Манхайл, Германия, той е избран за първи тромпетист на един от най-престижните оркестри в света – Кралският Концертгебау в Амстердам. Освен майстор в класическия репертоар, Мирослав Петков е обичан от публиката и заради интерпретациите си в джаза, интересува се и от фолклор и успешно го вплита в своите джаз импровизации.

Боян Бъчваров е роден през 1970 г. във Варна. Завършва Средното музикално училище „Д. Христов”, Варна в класа по пиано на Мария Гинева, а по-късно Московската държавна консерватория в класа на проф. Михаил Воскресенски. Носител е на първи награди на Националния конкурс „Св. Обретенов” в Провадия 1982, на Международния конкурс за пианисти „Мария Каналс” в Барселона 1986, както и на други награди от конкурси в България, Италия и Португалия. Още като ученик участва в концертния живот на Варна, изнасял е концерти в Берлин и други градове на Германия, а също и в Япония. Преподавател е по пиано в училище „Добри Христов” и същевременно концертира, като интересите му не се изчерпват само с музиката за пиано. През 1992 г. записва на клавесин V Бранденбургски концерт на Й. С. Бах заедно с Бранденбургския камерен оркестър и изнася редовно органови концерти. Носител на награда „Варна” - учител на годината за 2009.


А ето и част от споделеното от Мирослав Петков ден преди рецитала с Боян Бъчваров:

Мисля, че това, върху което се съсредоточихме най-вече [с учениците в майсторския клас], беше да се абстрахираме от инструмента и да се насочим към музиката. Това е първата и най-голяма трудност – да прескочиш техническите трудности на който и да е инструмент и да се обърнеш към музиката.


От учениците си научих много – беше много интересно, защото се оказва в един момент, че ние всички цял живот се борим с един и същи проблеми. И беше много хубаво - енергията беше изключителна и всеки път, когато минавах край Музикалното училище, само тромпети се чуваха през целия ден.

Аз съм изключително горд да свиря в школата Концертгебау оркестър и в тази зала – невероятна е. Това е едно място, в което човек много учи и сам за себе си, защото този стол, на който седиш, той не прощава, ако човек е несигурен. Там винаги трябва на най-високо ниво да се свири и въобще да се работи.

Това, което аз се опитвам да предам на моите ученици, е че разлики на пръв поглед има много, но в крайна сметка става въпрос за музика. Тя е един език и дали свирим по ноти, или не, дали свирим една или друга музика – тя идва от сърцето и е такъв език, който се разбира винаги – не е нужно да го говориш, за да го разбереш. И това за мен е най-хубавото нещо – че колкото повече езици владееш, толкова по-добре. Говорим за музикални езици – и циганския оркестър, и класиката - това всичкото е просто музика.

Всеки път, когато се върна тук, не ми се тръгва обратно. Варна е много специален град за мен и винаги водя някакви приятели от къде ли не, и те остават доста очаровани. За жалост този път нямах време, но постоянно съм долу на брега – на Кубо, на Ментол, на различни места. Но не успях да отида на плаж.

В Латвия на фестивал на едно голямо езеро ще свиря с Бодуров трио – пак имаме колаборация. През годината напред ми предстоят няколко големи турнета с оркестъра в Азия, в Америка, с нашия брас ансамбъл имаме турне в Азия – в Япония, Тайланд и Китай. През пролетта ми предстои и солов рецитал в Концертебау – с един луд проект – биографичен концерт, в който с музиката ще разкажа откъде съм тръгнал - ще има и циганска музика, и класика. Ще свиря с оркестъра и концерт на Шостакович за пиано и тромпет, и други неща. Започвам да преподавам в Консерваторията от септември, това е също нещо, което е много важно за мен.Повече за концерта на Мирослав Петков можете да откриете тук.

Билети може да закупите тук.

Пълната програма на ММФ „Варненско лято“ 2019 можете да видите в сайта на фестивала: www.varnasummerfest.org


Цените на билетите за концертите са от 5 и от 20 лв. със специална цена за учащи се и пенсионери - 2 лв. Билети за събитията от програмата на ММФ „Варненско лято“ 2019: за концертите - на касите на ФКЦ и онлайн на за „Опера в Летния театър“ - на касите на Летен театър, Опера Варна и онлайн. Продажба на билети в деня на събитията - на място преди събитието.


ММФ „Варненско лято“ е първият български фестивал, основан е през 1926 г. Член е на Европейската асоциация на фестивалите, носител на лейбъла на ЕФФЕ („Европа за фестивалите, фестивалите за Европа“) за 2019-2020 и лауреат на ЕФФЕ за наградите на ЕФФЕ 2019-2020.


ММФ „Варненско лято“ 2019 се организира от Община Варна в партньорство с Министерството на културата и НУИ Добри Христов и със съдействието на Градска художествена галерия и ФКЦ. Фестивалът се реализира с подкрепата на Италианския културен институт и Посолството на Италия, Посолството на Испания и Институт Сервантес, Полския културен институт, Посолството на Австрия, Посолството на САЩ и фондация Америка за България, Посолството на Холандия. Фестивала подкрепят Солвей Соди, Кока-Кола България, А1, Фрапорт, Пежо, KLM, AGBU, клуб Ментол, пиво Гларус, хотелите Капитол, Черно море, Модус, Графит и Плаза, Grand Mall. Медийни партньори на фестивала са БНТ, РТВЦ Варна, БНР, Радио Варна, ТВ1, Площад Славейков, БГ радио, Moreto.net, NovaVarna.net и Ти си Варна.* * *


Материалът е изготвен на база на информация, подадена от пресцентъра на Международен музикален фестивал Варненско лято.


Comments


bottom of page