top of page
  • Writer's pictureBulgarianFestAssociation

Вдъхновяващо начало на A to JazZ 2019 на 5 юли

Предстои пътуване с начална точка "шумен джаз", през качествен фънк и космически фолклор до финала, в който музиката е пак с мисията да обедини, поглеждайки към миналото, но отправена към новото бъдеще.
JAZZYBIT


18:00

"JazzyBIT" е трио, съставено от Теодор Поп (пиано, клавирни), Михай Молдовяну (бас), и Сабо Сонго-Золт (барабани). Активни от 2012 г., "JazzyBIT" предлагат енергична комбинация от джаз и рок, размесена тук-там с блус, латино и фънк. Групата самоопределя стила си като "шумен джаз", който звучи като изпълнение на "Хироми" съчетано със "Снарки пъпи", но в трио. "All About Jazz" сравнява "JazzyBIT" с триото Есбьорн Свенсон: "JazzyBIT" канализира успешното комбо на триото Есбьорн Свенсoн, внасяйки нещо от характера на рока до запомнящи се мотиви, украсени с мелодичен ритъм. Друго, което привлича слуха е тяхната комбинация от фънки ритми, стегнато музикално майсторство и духовити аранжировки."Групата пуска първия си албум, озаглавен "Докосни небето", през 2014 г., следван от албума "Хоризонт" през 2016 г. През 2013 г. печелят награда за новобранци от фондацията "Муза", Букурещ, а също и джаз наградата "Тимишоара" за група на годината през 2016 г.

Дейността на групата се развива бързо и наброява почти 200 концерта за първите шест години от съществуването на формацията. До момента "JazzyBIT" са свирили в 9 държави, на 2 континента, участвали са в някои от най-големите световните джаз фестивали като Международния джаз фестивал в Северна Корея "Jarasum", джаз фестивала "Вилнюс Мам" в Литва и Белградския джаз фестивал в Сърбия. Освен това, те са свирили в някои от най-известните джаз клубове в Европа, като "Редута" в Прага и "Сънсет Сънсайд" в Париж.KOKA MASS JAZZ


19:00

Зад псевдонима Koka Mass Jazz стои Константин Кацарски - композитор и музикант, чиито парчета в момента са в чартовете и плейлистите на много радиостанции в цял свят - BBC 1, BBC 2, BBC 6, Ibiza Sonica, Amazing Radio и др. От 2014 година издава за американския лейбъл Cold Busted. Дебютният му сингъл "Smile" стига до второ място в класацията на iTunes за funk и R&B. Албумът му "Groovy Jam Shoes" бе избран за албум на седмицата в Barricade radio (UK) и албум на месеца в Amazing Radio (UK). През есента на 2018 г излезе новият му албум, озаглавен "Elephunky Trip", под шапката на "Time Warp Music". Още първата седмица след излизането си, албумът достигна 1-во място в класацията за най-добри продажби, в най-голямата европейска музикална платформа JUNO DOWNLOAD (стил фънк) и беше два месеца в челната 20-ка.


"Elephunky Trip" включва широк спектър от музикални стилове - nu funk, nu jazz, rnb и soul музика с нотки на афро-ритъм. Всички тракове носят усещане за свеж клубен саунд, изчистени аранжименти със стилна съвременна концепция, представяйки няколко уникални горещи песни.


Музикантите, с които Константин Кацарски (барабани, програминг) представя музиката си на живо са: Кръстина Кокорска (Криста) – вокал, Боян Левчев (Big Misty) - вокал, Георги Янев - китара, Димитър Льолев (саксофон), Мартин Ташев - тромпет и Милен Кукошаров - пиано. Специален гост за концерта им на фестивала "A to jazZ " ще бъде американската RnB певица Tiffany Blu, която участва и в "Elephunky Trip".
THEODOSII SPASSOV VЯRA PROJECT


20:00

"Преди години също бях събрал две групи – фолклорна и джазова, с които работех по онова време. От това издание дори има и диск "Вяра", посветен на феномена Вера Кoчовска. Този път групата е по-голяма. От 10 години работя с Фолк квинтета, от 8 – с джазовата формация, а аз съм обединяващата фигура между тях. И за двете групи има нови пиеси, които да разучат, дори и за мен има една-две. Интересното е, че колеги от фолклорната група имат интерес към джаза и обратно, от джазовата група към фолклора. Всички музиканти поотделно са едни от водещите в момента, всеки от тях е израснал в свиренето си, има своя опит и ще бъде истинско удоволствие за публиката да ги види на една сцена. Това ще бъде една вълнуваща приятелска среща, вид общуване, в което всеки ще изрази своята музикална гледна точка. Ще изсвирим и две нови пиеси: "Граовско хоро" и "Ново хоро", които се родиха на турнето с Фолк квинтета в Америка през януари 2018 година."


Програмата е една невероятна смес от фолклор и джаз, от ярки музикантски индивидуалности и изрядна ансамбловост, израз на творческо единение във великолепни композиции и изпълнения, които даряват истинска естетическа радост. Митичното, необозримото, невъзможното, се превръща в звукова реалност. Теодосий Спасов въвлича всички в тази игра с дълбоките звуци на своя кавал.


За първи път на сцената на A to JazZ заедно с Теодосий Спасов ще застанат джаз музикантите Мирослав Турийски – пиано, Николай Карагеоргиев – китара, Александър Леков – бас китара, Начо Господинов – ударни, и фолклорните изпълнители Пейо Пеев – гъдулка, Иван Георгиев – гайда, Християн Цвятков – китара, Генадий Рашков – тъпан.
CHRISTIAN SCOTT ATUNDE ADJUAH


21:00

Крисчън Скот аТунде Аджуа анонсира излизането на своя предстоящ албум Ancestral Recall на 22 март 2019. Заглавната композиция на албума представя изтъкнатия поет Саул Уилямс. В тази връзка, сайтът "Highsnobiety" заяви, че "Майсторските, ритмично импулсирани, диапазони на Крисчън Скот, са колкото трансцендентни, толкова и земни със своето изобилие от органично звучене". Допълнителни участници в записа са Елена Пиндершуз, Уеди Брайма, Логан Ричардсън, Майк Лари Ривър, Крис Търнър.


Обявен от радио "NPR" като вестител на "нова ера в джаза", Аджуа продължава да изучава нови музикални територии. Списанието "JazzTimes" го определя като "Архитект на нов комерсиално жизнен фюжън" и като "Младия бог на джаза".

През 2015 г. Аджуа издаде албума Stretch Music - встъпителна продукция на визията на Аджуа за жанровата слепота в звука. Новаторската разработка се концентрира около акултурация на възможно повече музикални форми, народни елементи и култури в една свежа и резонираща творчески импровизирана концепция.

Трилогия "The Centennial Trilogy": Серията от три албума на Аджуа, посветена на 100-годишнината от появата на първите джаз записи, бе издадена през 2017 година. Записите са отрезвяваща преоценка на социалните и политическите реалности в света и говорят за множество проблеми, които продължават да разяждат съвместния човешки опит. Последният албум от трилогията – The Emancipation Procrastination ("Отлагането на еманципацията"), е номиниран за най-добър съвременен инструментален албум на 61-те награди "Грами".


Албумът Ancestral Recall продължава мисията на Аджуа да обединява хора чрез техния музикален и културен глас, като разкъсва звуковите и социални конструкти, които ги разделят. Като един новоиздигнат лидер в черната култура на Ню Орлиънс, той е дълбоко ангажиран с превръщането на политиката на идентичността – по начина, по който се използва в музиката – в нейно ухо. Албумът Ancestral Recall се стреми да изкопае и обнови скрити истории в звука, като покаже звуков гоблен, който осветлява хармонично-мелодичните движения, открити вътре в ритъма.Аджуа: "В своето начало, албумът Ancestral Recall е построен като карта за деколонизация на звука; след това иска да постави под въпрос предишните заблуди относно някои музикални култури; да кодифицира нова фолклорна традиция и да започне работа по създаването на национален ресурс от ритми; ритми, които са вкоренени в синергията между западноафриканските ритми, онези на коренното канадско население, ритмите на африканските диаспори / карибските ритми и техния брак с ритмичните модели, намиращи се в трап музиката, алтернативния рок и други съвременни форми. [...] Всички форми на изразяване чрез звука, са валидни, както са валидни и всички хора."* * *


Материалът е изготвен на база на информация от официалния сайт на фестивала atojazz.bg.

Comments


bottom of page