top of page
Writer's pictureBulgarianFestAssociation

Вдъхновяващо начало на A to JazZ 2019 на 5 юли

Предстои пътуване с начална точка "шумен джаз", през качествен фънк и космически фолклор до финала, в който музиката е пак с мисията да обедини, поглеждайки към миналото, но отправена към новото бъдеще.




JAZZYBIT


18:00

"JazzyBIT" е трио, съставено от Теодор Поп (пиано, клавирни), Михай Молдовяну (бас), и Сабо Сонго-Золт (барабани). Активни от 2012 г., "JazzyBIT" предлагат енергична комбинация от джаз и рок, размесена тук-там с блус, латино и фънк. Групата самоопределя стила си като "шумен джаз", който звучи като изпълнение на "Хироми" съчетано със "Снарки пъпи", но в трио. "All About Jazz" сравнява "JazzyBIT" с триото Есбьорн Свенсон: "JazzyBIT" канализира успешното комбо на триото Есбьорн Свенсoн, внасяйки нещо от характера на рока до запомнящи се мотиви, украсени с мелодичен ритъм. Друго, което привлича слуха е тяхната комбинация от фънки ритми, стегнато музикално майсторство и духовити аранжировки."



Групата пуска първия си албум, озаглавен "Докосни небето", през 2014 г., следван от албума "Хоризонт" през 2016 г. През 2013 г. печелят награда за новобранци от фондацията "Муза", Букурещ, а също и джаз наградата "Тимишоара" за група на годината през 2016 г.

Дейността на групата се развива бързо и наброява почти 200 концерта за първите шест години от съществуването на формацията. До момента "JazzyBIT" са свирили в 9 държави, на 2 континента, участвали са в някои от най-големите световните джаз фестивали като Международния джаз фестивал в Северна Корея "Jarasum", джаз фестивала "Вилнюс Мам" в Литва и Белградския джаз фестивал в Сърбия. Освен това, те са свирили в някои от най-известните джаз клубове в Европа, като "Редута" в Прага и "Сънсет Сънсайд" в Париж.



KOKA MASS JAZZ


19:00

Зад псевдонима Koka Mass Jazz стои Константин Кацарски - композитор и музикант, чиито парчета в момента са в чартовете и плейлистите на много радиостанции в цял свят - BBC 1, BBC 2, BBC 6, Ibiza Sonica, Amazing Radio и др. От 2014 година издава за американския лейбъл Cold Busted. Дебютният му сингъл "Smile" стига до второ място в класацията на iTunes за funk и R&B. Албумът му "Groovy Jam Shoes" бе избран за албум на седмицата в Barricade radio (UK) и албум на месеца в Amazing Radio (UK). През есента на 2018 г излезе новият му албум, озаглавен "Elephunky Trip", под шапката на "Time Warp Music". Още първата седмица след излизането си, албумът достигна 1-во място в класацията за най-добри продажби, в най-голямата европейска музикална платформа JUNO DOWNLOAD (стил фънк) и беше два месеца в челната 20-ка.


"Elephunky Trip" включва широк спектър от музикални стилове - nu funk, nu jazz, rnb и soul музика с нотки на афро-ритъм. Всички тракове носят усещане за свеж клубен саунд, изчистени аранжименти със стилна съвременна концепция, представяйки няколко уникални горещи песни.


Музикантите, с които Константин Кацарски (барабани, програминг) представя музиката си на живо са: Кръстина Кокорска (Криста) – вокал, Боян Левчев (Big Misty) - вокал, Георги Янев - китара, Димитър Льолев (саксофон), Мартин Ташев - тромпет и Милен Кукошаров - пиано. Специален гост за концерта им на фестивала "A to jazZ " ще бъде американската RnB певица Tiffany Blu, която участва и в "Elephunky Trip".




THEODOSII SPASSOV VЯRA PROJECT


20:00

"Преди години също бях събрал две групи – фолклорна и джазова, с които работех по онова време. От това издание дори има и диск "Вяра", посветен на феномена Вера Кoчовска. Този път групата е по-голяма. От 10 години работя с Фолк квинтета, от 8 – с джазовата формация, а аз съм обединяващата фигура между тях. И за двете групи има нови пиеси, които да разучат, дори и за мен има една-две. Интересното е, че колеги от фолклорната група имат интерес към джаза и обратно, от джазовата група към фолклора. Всички музиканти поотделно са едни от водещите в момента, всеки от тях е израснал в свиренето си, има своя опит и ще бъде истинско удоволствие за публиката да ги види на една сцена. Това ще бъде една вълнуваща приятелска среща, вид общуване, в което всеки ще изрази своята музикална гледна точка. Ще изсвирим и две нови пиеси: "Граовско хоро" и "Ново хоро", които се родиха на турнето с Фолк квинтета в Америка през януари 2018 година."


Програмата е една невероятна смес от фолклор и джаз, от ярки музикантски индивидуалности и изрядна ансамбловост, израз на творческо единение във великолепни композиции и изпълнения, които даряват истинска естетическа радост. Митичното, необозримото, невъзможното, се превръща в звукова реалност. Теодосий Спасов въвлича всички в тази игра с дълбоките звуци на своя кавал.


За първи път на сцената на A to JazZ заедно с Теодосий Спасов ще застанат джаз музикантите Мирослав Турийски – пиано, Николай Карагеоргиев – китара, Александър Леков – бас китара, Начо Господинов – ударни, и фолклорните изпълнители Пейо Пеев – гъдулка, Иван Георгиев – гайда, Християн Цвятков – китара, Генадий Рашков – тъпан.




CHRISTIAN SCOTT ATUNDE ADJUAH


21:00

Крисчън Скот аТунде Аджуа анонсира излизането на своя предстоящ албум Ancestral Recall на 22 март 2019. Заглавната композиция на албума представя изтъкнатия поет Саул Уилямс. В тази връзка, сайтът "Highsnobiety" заяви, че "Майсторските, ритмично импулсирани, диапазони на Крисчън Скот, са колкото трансцендентни, толкова и земни със своето изобилие от органично звучене". Допълнителни участници в записа са Елена Пиндершуз, Уеди Брайма, Логан Ричардсън, Майк Лари Ривър, Крис Търнър.


Обявен от радио "NPR" като вестител на "нова ера в джаза", Аджуа продължава да изучава нови музикални територии. Списанието "JazzTimes" го определя като "Архитект на нов комерсиално жизнен фюжън" и като "Младия бог на джаза".

През 2015 г. Аджуа издаде албума Stretch Music - встъпителна продукция на визията на Аджуа за жанровата слепота в звука. Новаторската разработка се концентрира около акултурация на възможно повече музикални форми, народни елементи и култури в една свежа и резонираща творчески импровизирана концепция.

Трилогия "The Centennial Trilogy": Серията от три албума на Аджуа, посветена на 100-годишнината от появата на първите джаз записи, бе издадена през 2017 година. Записите са отрезвяваща преоценка на социалните и политическите реалности в света и говорят за множество проблеми, които продължават да разяждат съвместния човешки опит. Последният албум от трилогията – The Emancipation Procrastination ("Отлагането на еманципацията"), е номиниран за най-добър съвременен инструментален албум на 61-те награди "Грами".


Албумът Ancestral Recall продължава мисията на Аджуа да обединява хора чрез техния музикален и културен глас, като разкъсва звуковите и социални конструкти, които ги разделят. Като един новоиздигнат лидер в черната култура на Ню Орлиънс, той е дълбоко ангажиран с превръщането на политиката на идентичността – по начина, по който се използва в музиката – в нейно ухо. Албумът Ancestral Recall се стреми да изкопае и обнови скрити истории в звука, като покаже звуков гоблен, който осветлява хармонично-мелодичните движения, открити вътре в ритъма.



Аджуа: "В своето начало, албумът Ancestral Recall е построен като карта за деколонизация на звука; след това иска да постави под въпрос предишните заблуди относно някои музикални култури; да кодифицира нова фолклорна традиция и да започне работа по създаването на национален ресурс от ритми; ритми, които са вкоренени в синергията между западноафриканските ритми, онези на коренното канадско население, ритмите на африканските диаспори / карибските ритми и техния брак с ритмичните модели, намиращи се в трап музиката, алтернативния рок и други съвременни форми. [...] Всички форми на изразяване чрез звука, са валидни, както са валидни и всички хора."



* * *


Материалът е изготвен на база на информация от официалния сайт на фестивала atojazz.bg.

Comments


bottom of page