top of page
  • Writer's pictureBulgarianFestAssociation

Новите средства трябва да стигнат незабавно до творческите сектори

По време на специалната пленарна сесия в четвъртък, членовете на Европейския Парламент одобриха с огромно мнозинство инициативата за инвестиции в отговор на коронавируса, предложена от Комисията. В изявление Сабина Верхейен, председателят на Комитета по култура и образование, коментира как средствата могат да помогнат на културните и творческите сектори, съществено повлияни от въздействието на строгите мерки за обществено здраве.


След като бъде одобрена от Съвета, приетата вчера инициатива за реагиране срещу коронавируса, тя ще отдели общо 37 млрд. Евро за подпомагане на усилията за справяне с пандемията COVID-19 и социалните и икономическите последици от основните мерки за обществено здраве, които са въведени, - посочи Сабина Верхейен. „Това е добре дошла новина, макар и само началото на отговора. Културните и творческите сектори в цяла Европа бяха опустошени от въздействието на мерките за обществено здравеопазване, като концертите бяха отменени, театрите, музеите и кината бяха затворени, а филмовата и телевизионната продукция спря. Списъкът, за съжаление, не свършва тук“, подчерта тя.


Верхейен обърна внимание, че страните от ЕС ще могат да използват пари от структурните фондове за подпомагане на малки предприятия и схеми за заетост. Задължително е предприятията и хората в културния и творческия сектор - чийто поминък е под екзистенциална заплаха - да получат достъп до тази финансова подкрепа, подчерта тя и добави: „Моето послание към държавите-членки е ясно - тези пари трябва да стигнат до сектора незабавно“.


Тя също така приветства бързите отговори на Комисията относно молбите на държавите-членки за дерогации от правилата за държавна помощ в подкрепа на затруднените предприятия. За пореден път културните и творчески бизнеси са сред онези, които се борят най-много и се нуждаят от финансова подкрепа сега, каза Сабина Верхейен и призова държавите-членки да гарантират, че финансовата подкрепа на национално ниво ще ги достигне.


„Комитетът по култура и образование застава плътно зад културния и творческия сектор в тези трудни времена. Ще продължим да наблюдаваме отблизо развитието и ще правим всичко възможно, за да мобилизираме по-нататъшната подкрепа за тези критични сектори“, се казва още в изявлението на председателя.

bottom of page