top of page
  • Writer's pictureBulgarianFestAssociation

НАДЕЖДА ЗА ВРЪЩАНЕ КЪМ НОРМАЛНОТО

Клаус - Петер Шуленберг, Eventim Germany

Вчерашната новина за 94,5% ефективната коронавирусна ваксина на Moderna предостави още един проблясък надежда за музикалната индустрия на живо и връщането й към нормалното. Съобщението на Moderna дойде седмица след като Pfizer съобщи, че нейната ваксина, разработена в сътрудничество с BioNTech, е била повече от 90% ефективна - причинявайки цените на акциите в индустриални гиганти като Live Nation, CTS и DEAG да скочат с двуцифрени цифри.

Тъй като надпреварата за ваксина Covid се ускорява - с изпитания, провеждани също в Китай, Русия, Индия и Австралия - и оптимизмът във връщането на музика на живо, IQ пита някои от големите играчи в бранша за техните мисли.

Тук Klaus-Peter Schulenberg (Германия) от CTS Eventim, AEG представя френския Arnaud Meersseman, фестивал Isle of Wight и John Giddings на Solo Agency (Великобритания) и Fabrizio Pompeo от Radar Concerti (Италия) споделят предваксинални прогнози и препарати.

Поглед от кристална топка

„Откакто пандемията започна, многократно подчертавах, че се нуждаем от ваксина или ефективни лекарства за борба с болестта, преди да могат да се провеждат концерти или събития в познатата степен. Следователно е много обнадеждаващо, че разработването на ваксини напредва с толкова бързи темпове. Водещите експерти се превръщат в оптимисти, след като очевидно има много обещаващ кандидат за ваксина “, казва Клаус-Петер Шуленбург, основател на CTS Eventim, германският конгломерат за развлечения.

„Тази новина също ни дава надежда, съответно, че много трудната ситуация, в която се намира нашата индустрия, ще се обърне към по-добро в обозримо бъдеще и че хората отново ще могат да се наслаждават на изкуството и културата по начина, по който са го правили преди пандемия “, добавя той.

Ръководителят на AEG Presents Франция, Арно Мерсеман, повтаря настроението, като казва: „Новините за ваксините окончателно ни дадоха усещане за светлина в края на тунела и някакъв хоризонт.“

По-важното за AEG Presents France, която има списък с предавания, насрочени още през май следващата година, е, че новините за ваксините осигуряват чувство за сигурност, когато става въпрос за планиране напред.

„НОВИНИТЕ ЗА ВАКСИНАТА ОКОНЧАТЕЛНО НИ ДАДАХА СЪЩНОСТ НА СВЕТЛИНА В КРАЯ НА ТУНЕЛА И НЯКОЙ СОРТ ХОРИЗОНТ“

„Определено мисля, че това е най-трудното досега - без времева линия и следователно чувството, че това ще продължи вечно. Сега, след като знаем, че разпространението трябва да започне някъде около началото на 2021 г., можем да започнем активно да се подготвяме за връщане към активност “, добавя Meersseman.

В Обединеното кралство, което е блокирано най-малко до 2 декември, фестивалът Isle of Wight и соловата агенция John Giddings заявиха, че не могат да спекулират кога индустрията може да се върне към живот, но е оптимист, че новините за ваксина може да се ускорят нещата нагоре.

„Току-що имам повече надежда, това е всичко, до което се свежда. Това просто означава да се надяваме, че ще ускори шанса да се върнем към нормалното по-бързо - за това се молим “, казва той.

Fabrizio Pompeo от Radar Concerti обаче е по-предпазлив и вярва, че „това ще бъде бавен процес, дори с ваксини“. „Вярвам, че следващото лято ще започнем да популяризираме някои шоута, но нищо наистина голямо“, казва той.

Фестивален сезон 2021

За организаторите на фестивали в северното полукълбо необходимостта от ефективна ваксина или система за тестване и проследяване, която да бъде разработена преди летния сезон, би могла да бъде от решаващо значение, за да бъдат приети хиляди покровители и да се поканят международни артисти да играят.

Както казва Меерсеман, фестивалите са „големият въпрос”. „Ще има ли достатъчно дифузия на ваксината, завършена с мерки за бързо тестване, за да позволят фестивалите да се играят това лято? Ще могат ли актовете да пътуват? Според мен все още е 50/50 “, казва Арно.

Giddings, който е собственик на емблематичния фестивал Isle of Wight, който е преместен за юни 2021 г., е по-оптимистичен.

„Мисля, че [фестивалният сезон] има добър шанс, ако всичко се случи по план“, казва той. „Знам, че депутатите се срещат и водят разговор за това.“

„МИСЛЯ, ЧЕ [ФЕСТИВАЛЕН СЕЗОН] ИМА ДОБЪР ШАНС, АКО ТОВА ВСИЧКО ИДВА ПО ПЛАНОВЕ

Миналия месец коалиция от британски индустриални органи публикува нови насоки, които да помогнат на фестивалния сектор да смекчи риска и да планира събития, защитени от Covid, преди следващото лято, които ще бъдат непрекъснато актуализирани.

Работната група включва също Департамента за цифрови технологии, култура, медии и спорт (DCMS) и обществено здраве Англия (PHE), които предоставиха информация за разработването на насоките.

Помпео, който си партнира на фестивали Cinzella и Flowers с Radar Concerti, вярва, че независимо дали на живо се завръща или не, лятото все пак ще обещава за местни промоутъри, събития и артисти.

„Намирайки се в южната част на ЕС, Италия може да има някои предимства, като се има предвид количеството на летните заведения и много силни предложения на местни артисти“, казва той.

Бъдещето на вътрешните / международните турнета

Докато новините за ваксините вдъхват надежда за по-натоварено 2021 г., организаторите и агентите все още са обезпокоени от възстановяването на международни турнета, които с или без ваксина могат да се окажат трудни при различните имунитети, законодателство и регулации след Covid.

„Моята лична прогноза е, че международното турне ще отнеме малко повече време от вътрешното: обиколката е изградена върху 15 до 20 различни национални законодателства и санитарни политики и за тяхното хармонизиране ще отнеме известно време“, казва Meersseman.

„Подозирам, че можем да видим някакво подобие на нормалност до есен 21, с връщане към нормалното до началото на 22. Бих предвидил и по-ранно връщане към нормалното за вътрешните турнета, някъде между края на пролетта и началото на лятото. Много по-лесно е да планирате маршрут от Бордо до Лион, отколкото от Мюнхен до Барселона! " добавя той.

„ПОДОЗИВАМ, ЧЕ МОЖЕМ ДА ВИДИМ НЯКОЙ СОРТ НА НОРМАЛНОСТ ДО ЕСЕН 21, С ВРЪЩАНЕ КЪМ НОРМАЛНОТО ДО 22 РАНО“

Giddings, чиито клиенти в Solo Agency включват Little Mix, Blondie и Iggy Pop, е съгласен и добавя, че логистиката на турнето може да стане фрагментирана.

„Проблемът е, ако имате европейско турне през април / май / юни, всички различни страни имат различен процент на заразяване. За да направите европейско турне, трябва да направите всички дати, не можете да направите половината от тях и да вземете почивка между тях, така че това ще бъде по-трудно за гледане. Много хора смятат, че няма да има подходящи шоута до 2022 г. Но наистина зависи от това колко бързо излизат ваксината и тестовете “, казва той.

Помпео засилва това настроение, добавяйки, че смята, че е малко вероятно международното турне да се случи преди 2022 г. „Виждам представления до 3-4000 капачки в широки открити пространства като завръщане към музика на живо. Ако имаме късмет, първите арени могат да се случат през есента. "


bottom of page